Θεσσαλονικείς Μητροπολίτες κατά την περίοδο της Οθωμανικής Θεσσαλονίκης

%cf%83%ce%ac%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7_20161004

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Βραχέα τινά περί Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Απόστολος Γλαβίνας

Έκδοση: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1976)

ISBN: –

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η σημερινή ανάρτηση έχει να κάνει με ένα ανάτυπο, που είχε κυκλοφορήσει η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και σχετίζεται με μία μελέτη, που είχε γίνει σχετικά με τους Μητροπολίτες της Θεσσαλονίκης μετά την άλωση της πόλης το 1430. Τα στοιχεία, που υπάρχουν είναι σχετικά λίγα, το ίδιο και οι πηγές.

Η έκδοση είναι πολύ απλή, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο. Χάρτινο γαλάζιο εξώφυλλο, μία περίληψη του κειμένου στο τέλος του βιβλίου στα γαλλικά, γλώσσα καθαρεύουσα, που κουράζει κάπως, αλλά το 1976 στη Θεολογική Σχολή μπορεί να μιλούσαν και στην καθαρεύουσα. Με λίγη προσπάθεια παλεύεται πάντως και γίνεται κατανοητό το τι λέει το βιβλίο.

Ο συγγραφέας την εποχή εκείνη, που κυκλοφόρησε το μικρό αυτό βιβλίο ήταν επιμελητής, ενώ με μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο σχετικά με αυτόν βρήκα ότι σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής.

Στην εισαγωγή αναφέρει ο Γλαβίνας τις δυσκολίες στο να βρεθούν πληροφορίες σχετικά με τους Μητροπολίτες της πόλης μας κατά την περίοδο της Οθωμανικής Θεσσαλονίκης. Στο σύντομο αυτό έργο του δίνει γενικές πληροφορίες για 4 Μητροπολίτες, που έζησαν στα τέλη του 16ου αιώνα και στις αρχές του 17ου. Πρόκειται για τους:

  • Γαβριήλ (από το 1590 περίπου έως το 1596): Πρέπει να διαδέχτηκε τον Μητροπολίτη Μητροφάνη, ο οποίος αποκεφαλίστηκε μετά από εντολή του Σουλτάνου Σουλεϊμάν. Μετά τη Θεσσαλονίκη έγινε και Οικουμενικός Πατριάρχης.
  • Κοσμάς (από το 1596 περίπου έως το 1605): Διαδέχτηκε τον Γαβριήλ. Το όνομά του εμπλέκεται σε μια ιστορία σχετικά με κάποιον Jahja, γιο του Σουλτάνου Μουράτ Γ’ και διεκδικητή του θρόνου. Αυτός είχε μητέρα Ελληνίδα, που ανήκε στην αυτοκρατορική οικογένεια των Κομνηνών της Τραπεζούντας. Πιθανότατα για να σωθεί, ο Κοσμάς την έβαλε μοναχή σε κάποιο μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία, που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη.
  • Σωφρόνιος (από το 1605 έως το 1607): Διαδέχθηκε τον Κοσμά. Αυτός παραιτήθηκε λόγω κάποιων σκανδάλων, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τη φύση αυτών.
  • Κίτρους Ζωσιμάς (από το 1607 έως το 1608). Διαδέχθηκε τον Σωφρόνιο. Λίγα πράγματα ξέρουμε για αυτόν, στο βιβλίο απλά αναφέρεται μία πηγή, που λέει ότι υπήρξε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης για αυτό το χρονικό διάστημα

Δεν ξέρω πόσοι μπορεί να ενδιαφέρονται για ένα τέτοιο βιβλίο. Με δεδομένο τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ο ηγέτης της τοπικής εκκλησίας είχε μεγάλη ισχύ, καθώς θεωρούνταν ο πρέσβης των χριστιανών της πόλης και ο ηγέτης τους. Αν κάποιος πάντως θέλει να διαβάσει περισσότερα, μπορεί να βρει το βιβλίο στο παλαιοβιβλιοπωλείο των Χρήστου και Νέστωρα Καββαδά, που βρίσκεται στην οδό Μπακατσέλου 9.

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under ΓΛΑΒΙΝΑΣ, Απόστολος, Συγγραφείς

2 responses to “Θεσσαλονικείς Μητροπολίτες κατά την περίοδο της Οθωμανικής Θεσσαλονίκης

  1. Παράθεμα: Οι πρώτοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης μετά την Άλωση του 1430. | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κατά τον 17ο αιώνα – Διαφθορά, δολοπλοκίες και παρακμή | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.