Ένας εξαιρετικός παιδικός οδηγός πόλης για τη Θεσσαλονίκη!

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Πάμε στη Θεσσαλονίκη;

Συγγραφέας: Μαρίζα Ντεκάστρο

Έκδοση: Παπαδόπουλος (2010)

ISBN: 978-960-484-061-8

Τιμή: Περίπου €4

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου, όπως τουλάχιστον το φαντάζομαι εγώ, πρέπει να είναι μία δουλειά πολύ δυσκολότερη από τη συγγραφή ενός βιβλίου για ενήλικες. Ο συγγραφέας πρέπει να ισορροπήσει σε μια πολύ λεπτή γραμμή. Τι πράγματα πρέπει να πει σε ένα παιδί και με ποιον τρόπο; Πώς θα πρέπει να είναι το κείμενο, ώστε ο μικρός αναγνώστης να το καταλάβει και στη συνέχεια να αγαπήσει την ανάγνωση; H Vivlioniki σε αυτά τα ερωτήματα δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις, μπορεί όμως να μιλήσει για ένα ιδιαίτερο παιδικό βιβλίο, που βρήκε στα ράφια των βιβλιοπωλείων!

Η έκδοση είναι πολύ καλή. Πλαστικοποιημένο εξώφυλλο, ωραίο χαρτί στο εσωτερικό και πολλά χρώματα. Εικονογράφηση του βιβλίου έχει κάνει ο Mark Weinstein. Κείμενα ευανάγνωστα για παιδιά. Το βιβλίο ανήκει σε μια σειρά με τίτλο «Μικροί οδηγοί πόλεων» και απευθύνεται σε ηλικίες άνω των 7 ετών.

Δεν γνώριζα τη συγγραφέα και αναζητώντας στοιχεία για αυτήν στο διαδίκτυο είδα ότι έχει ασχοληθεί για πάρα πολλά χρόνια με το παιδικό βιβλίο και κυρίως με έργα ιστορικά.

Το «Πάμε στη Θεσσαλονίκη;» είναι λοιπόν ένας οδηγός πόλης για παιδιά! Φυσικά δεν μπορώ να φανταστώ ένα 7χρονο παιδί να περπατά σε όλα τα σημεία, που αναφέρει το βιβλίο στο χάρτη, που περιέχει, προφανώς θα έχετε την τύχη και την τιμή να το συνοδεύετε εσείς! Αλλά μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου το παιδί θα αποκτήσει κάποιες πρώτες γνώσεις για κάποια μνημεία, καθώς και για την ιστορία της πόλης. Το ζήτημα είναι να αποκτήσει το ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη και τις γωνιές της.

Αν κάτι ξεχώρισα στο βιβλίο, είναι η ειλικρίνειά του. Το παιδί θα μάθει ότι πριν από 100 χρόνια στην πόλη ζούσαν όχι μόνο Έλληνες, αλλά και Εβραίοι και Τούρκοι και Βούλγαροι. Θα μάθει για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων Θεσσαλονικέων, θα μάθει για τα μνημεία όχι μόνο τα Ελληνικά, αλλά και τα Οθωμανικά και τα Εβραϊκά. Θα μάθει για το Λευκό Πύργο, αλλά θα γίνει αναφορά και για το Μουσέιο Σύγχρονης Τέχνης. Και όλα αυτά με τρόπο απλό και κατανοητό, αποφεύγοντας τις παγίδες, που εμπεριέχει το να γράφεις για την ιστορία απευθυνόμενος σε παιδιά.

Το βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ. Βρήκα εξαιρετικά όχι μόνο τα σχέδιά του, αλλά και τον τρόπο, που αυτά δένουν με τα κείμενα. Η αγάπη μας και ο σεβασμός μας για την πόλη δεν είναι κάτι, που έρχεται από τον ουρανό, αλλά πρέπει να διδάσκεται τόσο στα σχολεία, όσο κυρίως στην οικογένεια. Το έργο αυτό πιστεύω ότι θα κάνει πολλά παιδιά να αγαπήσουν τη Θεσσαλονίκη και θα βοηθήσει να την γνωρίσουν, τόσο ιστορικά, όσο και αρχιτεκτονικά. Σε τιμή αστεία, αξίζει να το χαρίσετε στα παιδιά σας (και διαβάστε το στα κρυφά κι εσείς!).

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ, Μαρίζα, Συγγραφείς

One response to “Ένας εξαιρετικός παιδικός οδηγός πόλης για τη Θεσσαλονίκη!

  1. Παράθεμα: Ένας παιδικός οδηγός πόλης για τη Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.