Συνοπτική αναφορά των ελληνικών εφημερίδων της Οθωμανικής Θεσσαλονίκης

%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b1

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ελληνικές εφημερίδες Θεσσαλονίκης επί Τουρκοκρατίας 1869-1912

Συγγραφέας: Ντίνος Χριστιανόπουλος

Έκδοση: Διαγώνιος (1992)

ISBN: –

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Για τον αναγνώστη, που θέλει να μάθει πράγματα σχετικά με την ιστορία των εφημερίδων, που κυκλοφορούσαν στο παρελθόν στη Θεσσαλονίκη, το τετράτομο έργο του Μανώλη Κανδυλάκη είναι το ιδανικότερο εργαλείο. Ο πρώτος τόμος, που έχει βραβευτεί και από την Ακαδημία Αθηνών, κυκλοφόρησε το 2000 και ο τέταρτος το 2008. Λίγα χρόνια πριν ο Ντίνος Χριστιανόπουλος είχε γράψει ένα μικρό βιβλιαράκι για τις ελληνικές εφημερίδες, που είχαν κυκλοφορήσει κατά την περίοδο της Οθωμανικής Θεσσαλονίκης (μεταξύ 1869 και 1912) και είχε ανοίξει το δρόμο σε αυτόν τον τομέα. Αυτό το μικρό βιβλίο αποτελεί το θέμα αυτής της ανάρτησης.

Η έκδοση είναι απλή, με εξώφυλλο ένα σχέδιο του Κάρολου Τσίζεκ. Γενικά μοιάζει πολύ με αρκετά ανάλογα έργα τόσο των εκδόσεων της Διαγωνίου, όσο και με κάποια, που είχε βγάλει ο Ραγιάς και έχουν παρουσιαστεί και στη Vivlioniki. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ευρετήριο ονομάτων, εντύπων, ένα ευχαριστήριο κείμενο, η βιβλιογραφία με σχολιασμό του συγγραφέα (!) και 3 ενδιαφέροντες πίνακες.

Το βιβλίο ήταν το πρώτο μίας σειράς της Διαγωνίου με τίτλο «Μελέτες και έρευνες για την πνευματική ζωή στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία», δεν γνωρίζω αν υπήρξαν και άλλα βιβλία της ίδιας σειράς.

Στις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται στοιχεία για 19 τίτλους εφημερίδων, που κυκλοφόρησαν από το 1869 έως το 1912. Πρώτος τίτλος αναφέρεται η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», που κυκλοφόρησε το 1869 και τελευταία η εφημερίδα «Εμπρός», που κυκλοφόρησε το 1912. Οι περισσότεροι τίτλοι ήταν πολιτικές εφημερίδες, ενώ δεν λείπουν οι σατυρικές («Κουνούπι», «Βέλος», Σατανάς») καθώς και μία συνδικαλιστική («Εφημερίς του Εργάτου»), που εξέδιδε η Φεντερασιόν.

Στα διάφορα γενικά στοιχεία, που αναφέρει ο Χριστιανόπουλος για κάθε εφημερίδα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μιλάει για το πού θα μπορέσει ο αναγνώστης να βρει αρχεία των εφημερίδων. Βέβαια το βιβλίο γράφτηκε το 1992 και από τότε μπορεί να έχουν μεταφερθεί τα αρχεία αυτά, αλλά τουλάχιστον έχουμε μία αρχή για να τα αναζητήσουμε.

Προσωπικά βρήκα το βιβλιαράκι ενδιαφέρον. Δεν έχει φυσικά την πληρότητα του έργου του Κανδυλάκη, αλλά δίνει συνοπτικά πληροφορίες για τις ελληνικές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης κατά την Οθωμανική περίοδο. Το βρήκα σε παλαιοβιβλιοπωλείο και το αντίτυπό μου έχει και προσωπική αφιέρωση του Χριστιανόπουλου σε κάποιον, που το δώρισε. Αν το βρείτε σε τιμή περίπου των €5, νομίζω ότι αξίζει να το αποκτήσετε.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, Ντίνος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s