Ένα μικρό βιβλίο για την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στην Εγνατία

%cf%83%ce%ac%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7_20160916

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η εν Θεσσαλονίκη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου

Συγγραφέας: Νικόλαος Χριστοδούλου

Έκδοση: – (1965)

ISBN: –

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί από τη Vivlioniki αρκετοί μικροί οδηγοί σχετικά με ιερούς ναούς, που υπάρχουν στην πόλη μας και κυρίως αυτούς, που χτίστηκαν στη Βυζαντινή και την Οθωμανική περίοδο της Θεσσαλονίκης. Η ανάρτηση αυτή αναφέρεται σε ένα τέτοιο βιβλίο, το οποίο μιλάει για έναν σχετικά άγνωστο ναό για τους περισσότερους, άσχετα αν βρίσκεται πάνω στην Εγνατία και καθημερινά χιλιάδες κόσμου περνάει μπροστά από αυτόν. Από το 1965 μία έκδοση σχετικά με τον ναό του Αγίου Αθανασίου.

Η έκδοση είναι πάρα πολύ απλή και λιτή. Γαλάζιο χάρτινο εξώφυλλο, 4 ασπρόμαυρες φωτογραφίες τραβηγμένες πιθανολογώ την εποχή, που γράφτηκε το βιβλίο, γλώσσα καθαρεύουσα, αλλά κατανοητή από όλους. Στο εξώφυλλο ο συγγραφέας αναφέρεται ως πρώην δημοτικός σύμβουλος της Θεσσαλονίκης.

Το κίνητρο, που ώθησε τον συγγραφέα να μιλήσει για αυτόν τον ναό είναι η εγκατάλειψή του από τους πιστούς και την εκκλησία. Μιλάμε πάντοτε για τα μέσα της δεκαετίας του 1960, οπότε μην έχετε στο μυαλό τη σημερινή εικόνα του ναού, αλλά φανταστείτε πως μάλλον εκείνη την περίοδο ο ναός είχε παρατηθεί στην τύχη του. Με δεδομένη την ιστορική αξία της εκκλησίας αυτής ο συγγραφέας θέλησε να αφυπνίσει τους πιστούς και τους ιθύνοντες σχετικά με την τύχη του κτιρίου.

Δεν υπάρχουν ξεχωριστά κεφάλαια, αν και το κείμενο διαχωρίζεται εμφανώς σε κάποια σημεία του. Τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του ναού δεν παρουσιάζονται σε μεγάλο βαθμό, ενώ η ιστορία είναι το κύριο θέμα, που απασχολεί τον συγγραφέα.

Στο κείμενο δίνονται μερικές πολύ σημαντικές πληροφορίες για τη σχέση του ναού με την Ελληνική Κοινότητα κατά τον 19ο αιώνα. Από το 1818, που χτίστηκε ο ναός πιθανότατα σε προϋπάρχοντα ναό και έως την απελευθέρωση της πόλης, ο Άγιος Αθανάσιος και η ενορία του υπήρξαν σημαντικά κομμάτια του Ελληνισμού της Θεσσαλονίκης. Γίνεται η αναφορά σε έναν Κώδικα, ο οποίος περιείχε πληροφορίες για την Ελληνική Κοινότητα και διατηρήθηκε έως τις ημέρες, που γράφτηκε αυτό το βιβλιαράκι. Επίσης ο συγγραφέας μιλάει για τη διαδρομή, που έκανε ο Επιτάφιος του Αγίου Αθανασίου κατά την Οθωμανική περίοδο καθώς και για το στασίδι, που κάθε ναός είχε για τον Έλληνα πρόξενο της πόλης. Ο Άγιος Αθανάσιος είχε αποκτήσει αρκετά μεγάλη περιουσία, λόγω της σημασίας του (νοικιάζονταν τα στασίδια του ναού φανταστείτε!), η οποία όμως μεταφέρθηκε μετά την απελευθέρωση στον πολύ μεγαλύτερο ναό της Αχειροποιήτου. Ο Χριστοδούλου μιλάει επίσης και για συνένωση ενοριών, η οποία δεν βοήθησε τον Άγιο Αθανάσιο.

Ο ναός του Αγίου Αθανασίου αποτέλεσε για περίπου έναν αιώνα το κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης μας, καθώς γύρω από αυτόν κατοικούσαν οι πλουσιότεροι Έλληνες της Θεσσαλονίκης κατά τον 19ο αιώνα και υπήρχαν επίσης στα πέριξ διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το ότι μετά την απελευθέρωση παρατήθηκε από πιστούς και κληρικούς έκανε τον συγγραφέα να θέλει να τον ανυψώσει στα μάτια των Θεσσαλονικέων.

Προσωπικά το βιβλίο μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον, κυρίως για προσωπικούς λόγους. Ο πατέρας μου είχε για πολλά χρόνια το ιατρείο του λίγο πιο κάτω στην Εγνατία και από παιδί θυμάμαι να περνάω μπροστά από την κρυμμένη εκκλησία ανάμεσα στις πολυόροφες οικοδομές. Με τον καιρό διάβασα και έμαθα περισσότερα πράγματα για αυτήν, οπότε το βιβλίο του Χριστοδούλου το διάβασα με μεγάλη χαρά. Αν έχετε μεγαλώσει στα πέριξ του ναού ή αν περνάτε καθημερινά μπροστά του, πιθανόν να σας αρέσει κι εσάς. Φυσικά κυκλοφορεί μόνο σε παλαιοβιβλιοπωλεία.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Νικόλαος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.