Οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης από τον 12ο αιώνα

%cf%83%ce%ac%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7_20160913

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η οικονομία και  η κοινωνία της Θεσσαλονίκης τον 12ο αιώνα – Η μαρτυρία του Αγίου Ευσταθίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Δήμητρα Τσιγκαροπούλου

Έκδοση: Ostracon Publishing (2015)

ISBN: 978-618-5146-04-7

Τιμή: Περίπου €9

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη αποτελεί από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της ιστορίας της πόλης μας. Συνεχώς γίνονται μελέτες και υπάρχουν πολλοί και αξιόλογοι ερευνητές και ιστορικοί, που ασχολούνται με διάφορες πτυχές εκείνης της περιόδου. Η σημερινή ανάρτηση μιλάει για ένα βιβλίο, το οποίο βασιζόμενο σε κείμενα του Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης Ευσταθίου προσπαθεί να δώσει μία εικόνα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην πόλη την περίοδο του 12ου αιώνα.

Η έκδοση είναι απλή και όμορφη. Μου άρεσε πολύ το εξώφυλλο, τόσο ποιοτικά το χαρτί, όσο και σαν θέμα. Κείμενο ευανάγνωστο, στο τέλος των σελίδων υπάρχουν πολλές σημειώσεις, ενώ στο τέλος του βιβλίου υπάρχει η βιβλιογραφία του έργου καθώς και αναφορά σε κάποια βοηθήματα. Το βιβλίο ήταν μία μελέτη της συγγραφέως, ίσως για ακαδημαϊκούς σκοπούς.

Τον Ευστάθιο τον γνωρίζουμε κυρίως από την αφήγησή του για την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Νορμανδούς το 1185, που αποτελεί από τα σπουδαιότερα ντοκουμέντα σχετικά με αυτό το γεγονός. Όμως πέρα από αυτό το έργο o Ευστάθιος είχε ασχοληθεί και με αρκετά άλλα θέματα. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, κατάφερε και μορφώθηκε από μικρός, πράγμα σπάνιο για εκείνη την εποχή. Υπήρξε από τους σημαντικότερους μελετητές των Ομηρικών έργων και προσπάθησε να αναμορφώσει το μοναστικό κίνημα της εποχής του.

Η Τσιγκαροπούλου μελέτησε τη βιβλιογραφία του Ευσταθίου και μέσα από τα σχόλια, που κάνει ο Αρχιεπίσκοπος προσπάθησε να δώσει μία εικόνα των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, που επικρατούσαν στο Βυζάντιο γενικά και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα κατά τον 12ο αιώνα, περίοδο, που ο Ευστάθιος έζησε. Φυσικά τα οι καταστάσεις εκείνης της εποχής δεν είναι εύκολο να συγκριθούν με τις αντίστοιχες σημερινές, υπάρχουν 900 χρόνια περίπου, που χωρίζουν το χθες με το σήμερα. Αλλά η συγγραφέας νομίζω πετυχαίνει να μας περιγράψει σε ικανοποιητικό βαθμό το τι επικρατούσε στον κοινωνικο-οικονομικό τομέα στη Θεσσαλονίκη και από εκεί να εξαχθούν νέα συμπεράσματα σχετικά με την πορεία τόσο του Βυζαντίου, όσο και της Θεσσαλονίκης στα επόμενα χρόνια.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 4 βασικά κεφάλαια:

  • Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για τη ζωή του Ευσταθίου, σαν μια σύντομη βιογραφία. Από αυτό το κεφάλαιο μπορεί κάποιος να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους ο Ευστάθιος έχει κάποια συγκεκριμένα πιστεύω σχετικά πχ με το εμπόριο και τις κοινωνικές ανισότητες.
  • Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται γενικά οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες τόσο στο Βυζάντιο όσο και στη Θεσσαλονίκη κατά τον 12ο αιώνα. Ιδιαίτερο κομμάτι εδώ στο βιβλίο αποτελεί αυτό για τον μοναχισμό και το πόσο επηρέαζε τη λειτουργία της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας.
  • Στο τρίτο κεφάλαιο διαβάζουμε για τις οικονομικές πτυχές στο έργο του Ευσταθίου, με αναφορές στα θέματα της εργασίας, της φορολογίας, τα επαγγέλματα και την τοκογλυφία. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον το κεφάλαιο αυτό, θίγει ζητήματα, τα οποία στη σημερινή εποχή έχουν μία εντελώς διαφορετική λογική.
  • Στο τέταρτο κεφάλαιο διαβάζουμε για τις κοινωνικές πτυχές στο έργο του Ευσταθίου, με αναφορές σε ζητήματα όπως ο πλούτος και η πενία, ο ρόλος της φιλανθρωπίας, οι κοινωνικές ανισότητες και η δουλεία. Εξίσου ενδιαφέρον με το τρίτο κεφάλαιο.

Από τα όσα περιγράφονται φαίνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και ρόλος της Θεσσαλονίκης στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Μία πόλη, που στηριζόταν στο εμπόριο και πρωτοπόρησε στην άνοδο της λεγόμενης αστικής τάξης, η οποία περίπου δύο αιώνες μετά έπαιξε βασικό ρόλο στο Κίνημα των Ζηλωτών και αμφισβήτησε τις αξίες των τότε αρχόντων. Το ότι ο Ευστάθιος βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό για να γράψει τα έργα του στα όσα είδε να συμβαίνουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ήδη γνωστό.

Βρήκα το βιβλίο αρκετά ενδιαφέρον. Ασχολείται με ένα θέμα, με το οποίο λίγοι γενικά έχουν ερευνήσει και μας δίνει μία εικόνα της Θεσσαλονίκης κατά τον 12ο αιώνα, για την οποία ελάχιστα γνωρίζαμε. Οι κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις άλλωστε αποτελούν σημαντικότατο κομμάτι της ιστορίας ενός τόπου.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΤΣΙΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, Δήμητρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s