Φοιτητικοί έρωτες στη Θεσσαλονίκη των 90’s.

Σάρωση_20160818

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ίχνος ντροπής

Συγγραφέας: Άγγελος Έβαν

Έκδοση: Ακρωτήρι (2005)

ISBN: 960-88665-0-2

Τιμή: Περίπου €14

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η φοιτητική ζωή στη Θεσσαλονίκη θεωρείται ίσως η καλύτερη στη χώρα, έχοντας αφήσει αναμνήσεις σε χιλιάδες άτομα, τα οποία βρέθηκαν στην πόλη μας για τις σπουδές τους. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης αναφέρεται σε αυτήν τη ζωή ή πιο σωστά έχει για πρωταγωνιστές της φοιτητές. Ένα ερωτικό μυθιστόρημα, από έναν συγγραφέα, που πρώτη φορά συναντάμε στη Vivlioniki.

Η έκδοση είναι απλή, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Το εξώφυλλο έχει μία φωτογραφία ενός πίνακα, ενώ κυριαρχεί και το μαύρο χρώμα. Στο αυτί του οπισθόφυλλου υπάρχει και ο στίχος «we can be heroes just for one day» από το τραγούδι Heroes του David Bowie. Ευανάγνωστο κείμενο, τίποτα άλλο, που να ξεχωρίζει.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας ο Ιάσωνας, ένας Αθηναίος πρωτοετής φοιτητής, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή. Μια δουλεία, που αναλαμβάνει σε έναν ντετέκτιβ θα τον φέρει κοντά στην Αλεξία και από εκεί θα αρχίσει ένας δυνατός έρωτας, που θα τον φέρει αντιμέτωπο με το παρελθόν του, αλλά και το παρελθόν της Αλεξίας. Ο Ιάσωνας θα αναθεωρήσει την παλιά του σχέση, κάποιες αρχές του σχετικά με τη ζωή και τις αξίες αλλά και σχετικά με τους στόχους του.

Τόπος δράσης η Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα το κέντρο της. Χρονικά κινούμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, εποχή λίγο πριν την είσοδο των κινητών τηλεφώνων, των υπολογιστών και του internet στη ζωή μας. Ενδιαφέρουσες βρήκα κάποιες αναφορές, που γίνονται στο βιβλίο για μαγαζιά εκείνης της εποχής, cafe και μπαρ.

Το βιβλίο διαβάζεται, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο. Απλό στη γραφή με διαλόγους σχετικά ρεαλιστικούς. Η κόντρα μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης εμφανίζεται σε κάποια σημεία, κυρίως στην αρχή του έργου, με αφορμή την καταγωγή του ήρωα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο συγγραφέας είχε γεννηθεί στην Αθήνα, αλλά σπούδασε στην πόλη μας, οπότε πιθανό είναι να υπάρχουν και κάποια στοιχεία αυτοβιογραφίας στο κείμενο. Δεν θα ήταν η πρώτη μου επιλογή σε κάποιο βιβλιοπωλείο, αλλά βρήκα κάποια σημεία του, που μου άρεσαν.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΕΒΑΝ, Άγγελος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s