Μνήμες από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ τη δεκαετία του ’50

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη δεκαετία του 1950

Συγγραφέας: Νίκος Βαρμάζης

Έκδοση: Κυριακίδη (2016)

ISBN: 978-960-599-028-2

Τιμή: Περίπου €8

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ συμπλήρωσε πέρσι τα 90 χρόνια ζωής. Το παλιό δε κτίριο της Φιλοσοφικής, πάνω στην Εθνικής Αμύνης, αποτελεί έμβλημα του ΑΠΘ. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης μιλάει για τις προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα από τη Φιλοσοφική κατά τη δεκαετία του 1950 και για αυτό είναι μέρος μιας συλλογής με τίτλο «Μαρτυρίες».

Η έκδοση είναι όμορφη, με χάρτινο εξώφυλλο. Το χαρτί είναι Soporset των 120gr. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει μια σύντομη βιβλιογραφία καθώς και ευρετήριο ονομάτων. Στο κείμενο υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες, μερικές από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα. Γενικά είναι μια αξιοπρεπής έκδοση, από έναν εκδοτικό οίκο, που μέχρι πρόσφατα λεγόταν «Δέσποινα Κυριακίδη» και άλλαξε το όνομά του σε «Κυριακίδη» σκέτο.

Το κείμενο του βιβλίου στηρίχτηκε σε ένα μάθημα, που είχε δώσει ο συγγραφέας το 2015 στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως ειπώθηκε νωρίτερα, πρόκειται για μία καταγραφή προσωπικών αναμνήσεων κυρίως, από τα χρόνια, που ο συγγραφέας ήταν φοιτητής στη Φιλοσοφική και όχι απαραίτητα μία απόδειξη της εξέλιξης της σχολής, κάτι, που υπογραμμίζει και ο Βαρμάζης στην αρχή του βιβλίου του.

Χρονικά κινούμαστε μεταξύ 1955 και 1960. Περιγράφεται στο βιβλίο πρώτα το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συμβαίνουν όσα διηγείται ο συγγραφέας, στη συνέχεια γίνεται λόγος για τις εισαγωγικές εξετάσεις (που διέφεραν φυσικά σε σχέση με το σημερινό καθεστώς), ενώ το μεγαλύτερο και ίσως πιο ενδιαφέρον κομμάτι του βιβλίου έχει να κάνει με τις αναφορές στα μαθήματα και στους καθηγητές, που υπηρετούσαν εκείνη την περίοδο στη Φιλοσοφική Σχολή. Σπουδαία ονόματα όπως αυτά των Μπακαλάκη, Κακριδή, Πολίτη, Κριαρά και πολλών άλλων τίμησαν με το έργο τους το ΑΠΘ και συντέλεσαν στη δημιουργία και διατήρηση του προοδευτικού πνεύματος, που χαρακτήριζε τη Φιλοσοφική Σχολή. Υπάρχουν επίσης αναφορές για τη φοιτητική ζωή έτσι όπως την έζησε ο συγγραφέας, για τον κινηματογράφο και τη μουσική, που εκείνα τα χρόνια γνώρισαν μεγάλη άνθηση τόσο στον ελληνικό, όσο και στον ξένο χώρο, ενώ η διήγηση τελειώνει με ένα κείμενο για τις πτυχιακές εξετάσεις.

Οι εποχές φυσικά έχουν αλλάξει τόσο πολύ, που πολλά από όσα γράφει ο Βαρμάζης ακούγονται περίεργα και ξένα. Η εικόνα του Πανεπιστημίου έχει διαφοροποιηθεί, όπως και η αξία του. Το αν έχει βελτιωθεί ή χειροτερέψει και σε ποιους τομείς δεν είναι θέμα, που σχετίζεται με το ιστολόγιο αυτό. Σε γενικές γραμμές πάντως πιστεύω πως η αφήγηση του Βαρμάζη για την εποχή εκείνη δεν κουράζει, είναι αρκετά κατατοπιστική σχετικά με το ΔΕΠ της Φιλοσοφικής για τα χρόνια εκείνα, ενώ δίνει και μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την πόλη επίσης.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι ο συγγραφέας Νίκος Βαρμάζης είναι ο σύζυγος της Βασιλικής Νεράντζη-Βαρμάζη, η οποία είχε γράψει το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο σχετικά με τα Βυζαντινά εγκώμια για τη Θεσσαλονίκη, από το οποίο προέρχεται η φωτογραφία στην επιφυλλίδα του ιστολογίου στη Vivlioniki.

Προσωπικά το βιβλίο μου άρεσε. Δεν υπήρξα φοιτητής της Φιλοσοφικής και ήμουν αγέννητος την περίοδο, που περιγράφει ο Βαρμάζης. Με μια αφήγηση, που δεν κουράζει, ο συγγραφέας νομίζω καταφέρνει να περιγράψει με σαφήνεια τα όσα είδε και έζησε μέσα στο γνωστότερο ίσως κτίριο του ΑΠΘ, καθώς επίσης και να περιγράψει το κλίμα της εποχής αυτής. Αν έχετε φοιτήσει στο κτίριο με την επιγραφή «Μούσαις Χάρισι θύε» νομίζω θα το βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under ΒΑΡΜΑΖΗΣ, Νίκος, Συγγραφείς

3 responses to “Μνήμες από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ τη δεκαετία του ’50

  1. Παράθεμα: Στοιχεία από τη ζωή στη Θεσσαλονίκη του ’50 και του ’60 | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Μια ιστορική αναδρομή στο βίο της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Στοιχεία ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.