Μια καταγραφή των λογοτεχνικών εκδόσεων της Θεσσαλονίκης

Σάρωση_20160706 (2)

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Λογοτεχνικές εκδόσεις Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Ντίνος Χριστιανόπουλος

Έκδοση: Διαγώνιος (1997)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €6

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Από τους σημαντικότερους μελετητές και ερευνητές της λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκης είναι ο Ντίνος Χριστιανόπουλος. Στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί κάποια από τα έργα του σχετικά με το παρελθόν της λογοτεχνίας στην πόλη μας (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ, εδώ κι εδώ). Πριν λίγο καιρό βρήκα σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο αυτό το έργο, το οποίο είναι μια προσπάθεια βιβλιογραφικής ταξινόμησης λογοτεχνικών εκδόσεων (βιβλίων και περιοδικών), που βγήκαν στην Θεσσαλονίκη από το 1850 έως το 1950.

Η έκδοση είναι από τις κλασσικότερες σε μορφή της Διαγωνίου. Το σχέδιο του εξώφυλλου είναι φυσικά έργο του Κάρολου Τσίζεκ. Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση, η πρώτη είχε κυκλοφορήσει το 1980, αυτή, που παρουσιάζουμε εδώ είναι συμπληρωμένη. Υπάρχουν δύο φωτογραφίες, εκ των οποίων η μία δείχνει το εξώφυλλο ενός από τα παλαιότερα λογοτεχνικά έργα, που εκδόθηκαν στην πόλη μας, με ημερομηνία το 1850. Στο τέλος υπάρχει ευρετήριο ονομάτων.

Γενικά βιβλιογραφικοί κατάλογοι δεν ενδείκνυνται προς ανάγνωση όπως ένα λογοτεχνικό κείμενο, αλλά είναι περισσότερο βιβλία αναφοράς. Ο Χριστιανόπουλος εδώ έχει κάνει έναν βασικό διαχωρισμό σε βιβλία και περιοδικά και στη συνέχεια ταξινομεί τα βιβλία σε ποίηση, πεζογραφία, μελέτη/δοκίμιο, θέατρο, παιδικά, αρχαίοι συγγραφείς, καλές τέχνες, μουσική/χορός, διάφορα και προσθήκες ενώ ταξινομεί τα περιοδικά σε λογοτεχνικά, ημιλογοτεχνικά, ημερολόγια, περιοδικά εφημερίδων, νεανικά/παιδικά/μαθητικά/σχολικά και φοιτητικά.

Για κάποιον, που συλλέγει βιβλία και αναζητά παλαιές εκδόσεις τέτοια βιβλία είναι χρήσιμα. Αλλά και το ξεφύλλισμα των σελίδων μπορεί να δώσει αρκετά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για μερικά κείμενα. Και μόνο πάντως ότι τυπώθηκε στη Διαγώνιο κάνει το βιβλιαράκι αυτό πολύτιμο. Αν το βρείτε σε κάποιο βιβλιοπωλείο σε τιμή περίπου κοντά στα €3, αποκτήστε το για συλλεκτικούς λόγους.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, Ντίνος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.