Μικρές και μεγάλες «θερινές» στιγμές της Θεσσαλονίκης

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Στιγμές Σαλονίκης θερινές

Συγγραφέας: Γιάννης Γκλαρνέτατζης

Έκδοση: Ακυβέρνητες Πολιτείες (2016)

ISBN: 978-618-82505-2-9

Τιμή: Περίπου €10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Την Παρασκευή μιλώντας με μία συμφοιτήτρια και συνάδελφό μου, που ξέρω ότι γνωρίζει τον Γιάννη Γκλαρνέτατζη την ρώτησα αν ο συγγραφέας «ξεχάστηκε» και δεν συνέχισε τη συγγραφή των «στιγμών» του. Ως γνωστόν, ο Γκλαρνέτατζης είχε γράψει στο παρελθόν δύο βιβλία, τις «χειμερινές» και τις «εαρινές» στιγμές της Θεσσαλονίκης, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τη Vivlioniki. Με μεγάλη μου χαρά η συνάδελφός μου με ενημέρωσε ότι μόλις είχε κυκλοφορήσει η συνέχεια αυτών των δύο έργων. 3 χρόνια λοιπόν μετά τις εαρινές στιγμές της πόλης, ήρθαν στα ράφια των βιβλιοπωλείων και οι «θερινές» στιγμές της πόλης!

Το πρώτο πράγμα, που διακρίνει ο αναγνώστης πιάνοντας το βιβλίο στα χέρια του είναι η σαφής βελτίωση στην ποιότητα έκδοσης σε σχέση με τα δύο προηγούμενα βιβλία. Πολύ όμορφο εξώφυλλο, φωτογραφίες στο τέλος του βιβλίου και κάποιες λίγες στο ενδιάμεσο. Στο τέλος επίσης υπάρχουν οι βιβλιογραφικές πηγές, που περιέχουν έρευνα σε αρχείο εφημερίδων, άρθρων και βιβλίων, αλλά και αναζήτηση στο διαδίκτυο. Υπάρχει επίσης ευρετήριο ονομάτων, ενώ στο κάτω μέρος των σελίδων υπάρχουν σημειώσεις και βιβλιογραφικές παραπομπές. Νομίζω ότι η τρίτη αυτή συνέχεια είναι αναβαθμισμένη ποιοτικά και σε αυτό μεγάλο ρόλο υποθέτω παίζει η αλλαγή εκδοτικού οίκου, οι θερινές στιγμές βγήκαν από τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες», ένα από τα ομορφότερα βιβλιοπωλεία της πόλης μας, στην Αλεξάνδρου Σβώλου 28.

Ένα από τα στοιχεία, που φανερώνουν ότι έχει γίνει μια σοβαρή δουλειά σε αυτό το έργο, είναι και ότι το προλογίζει η Ρίκα Μπενβενίστε, την οποία γνωρίσαμε στη Vivlioniki μέσα από το έργο τους «Αυτοί που επέζησαν» ένα από τα πιο ξεχωριστά βιβλία, που γράφτηκαν για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων Θεσσαλονικέων.

Η φόρμα του βιβλίου είναι η ίδια με τα δύο «αδελφάκια» του. Ο συγγραφέας επιλέγει γεγονότα γνωστά ή άγνωστα, που συνέβησαν στην πόλη και τα σχολιάζει, προσδίδοντάς τους μία ξεχωριστή ερμηνεία ή φωτίζοντας κάποιες πτυχές τους άγνωστες στο ευρύ κοινό. Σε αυτό το βιβλίο κινείται μεταξύ του 1882 και του 1946. Οι μήνες των συμβάντων είναι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος (δεν νομίζω να υπάρχουν ενστάσεις στο γιατί συμπεριέλαβε τον Σεπτέμβριο στο βιβλίο αυτό…). Τα κείμενα είχαν δημοσιευτεί παλαιότερα στην ιστοσελίδα alterthess.gr. Τα γεγονότα, τα οποία περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου είναι τα εξής:

 • Ο θάνατος του Μωύς Αλλατίνι το 1882, ενός από τους σημαντικότερους ευεργέτες της πόλης, του οποίου η προσφορά δεν περιορίστηκε στους Εβραίους Θεσσαλονικείς, αλλά βοήθησε και τις άλλες κοινότητες της πόλης μας.
 • Τα εγκαίνια του Σιντριβανίου το 1889, στο οποίο κείμενο γίνεται λόγος κυρίως για το τεράστιο πρόβλημα, που αντιμετώπιζε η Θεσσαλονίκη με την έλλειψη νερού.
 • Τη μεγάλη πυρκαγιά του 1890, για την οποία θα μιλούσε όλη η πόλη ακόμη και σήμερα, αν δεν είχε ακολουθήσει αυτή του 1917.
 • Η Επανάσταση των Νεότουρκων το 1908, γεγονός, που έμελλε να σημαδέψει το μέλλον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
 • Η έλευση ενός νεοτουρκικού θιάσου επίσης το 1908.
 • Η ίδρυση της Φεντερασιόν το 1909, οργάνωσης, που στα λίγα χρόνια, που επέζησε βοήθησε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε όλη την Ελλάδα
 • Η έκδοση της πρώτης εφημερίδας της Φεντερασιόν το 1909 με τίτλο «Εφημερίς του Εργάτου», που έβγαινε σε 4 γλώσσες (ελληνικά, βουλγάρικα, τούρκικα και ισπανοεβραϊκά).
 • Τα επεισόδια του 1923 μεταξύ εργατών και χρηματιστών, εξαιτίας της υποτίμησης της δραχμής σε σχέση με τη λίρα.
 • Την αλλαγή της ημέρας αργίας της πόλης το 1924 από το Σάββατο σε Κυριακή, κίνηση, που εξυπηρετούσε την προσπάθεια «ελληνικοποίησης» της Θεσσαλονίκης
 • Μία δημοσίευση σε εφημερίδα του 1924 για μια κλοπή με κατηγορούμενο έναν 8χρονο εργαζόμενο ενός υποδηματοποιείου.
 • Τις τραμπουκικές επιθέσεις μιας παρακρατικής ομάδας το 1924 σε γραφεία εφημεριδών.
 • Την έλευση και την ανάληψη καθηκόντων του αρχιραββίνου  Τσβι Κόρετς, με ένα κείμενο, που ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις πραγματικές του ευθύνες για το Ολοκαύτωμα στην πόλη μας.
 • Την καύση κομμουνιστικών και αντικαθεστωτικών βιβλίων στον Λευκό Πύργο το 1936, άγνωστη στους περισσότερους κίνηση, χαρακτηριστική όμως για πολλά καθεστώτα του Μεσοπολέμου στην Ευρώπη.
 • Το Μαύρο Σάββατο του 1942 με τη μάζωξη των Εβραίων στην Πλατεία Ελευθερίας.
 • Τις άγνωστες εργατικές συγκεντρώσεις του 1945 λίγο καιρό μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας και πριν τον Εμφύλιο, σε μια περίοδο έκρυθμη και ρευστή.
 • Το φαινόμενο αλλαγής των ονομάτων των δρόμων με αφορμή τη μετονομασία της οδού Βενιζέλου το 1945
 • Τις πρώτες εκτελέσεις, που έγιναν στη Θεσσαλονίκη το 1946, στις πρώτες ημέρες του Εμφυλίου για το γνωστό «Γ’ Ψήφισμα».

Όπως είπαμε και πριν κάποια από αυτά τα γεγονότα ο αναγνώστης μπορεί να τα γνωρίζει, ενώ κάποια είναι άγνωστα. Ο Γκλαρνέτατζης δεν τα αναφέρει απλά, αλλά εκφέρει την άποψή του για αυτά, καθώς επίσης και συνέπειες ή παράγοντες, που έπαιξαν ρόλο στην ιστορική εξέλιξη. Η γραφή είναι απλή και κατανοητή, υπάρχει σε πολλά σημεία χιούμορ, όπου φυσικά αυτό χωράει και σε σύγκριση με τα άλλα δύο βιβλία του συγγραφέα, το κείμενο μου φαίνεται πιο καλογραμμένο και καλοδουλεμένο. Και εδώ φυσικά, όπως και στα άλλα δύο βιβλία των «στιγμών» η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται από μια Αριστερή οπτική, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στις εξελίξεις και τα γεγονότα, που σχετίζονται με το εργατικό κίνημα. Άσχετα όμως από τις όποιες πολιτικές θέσεις του συγγραφέα και του αναγνώστη, νομίζω είναι από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία, που κυκλοφόρησαν τελευταία, καθώς ανοίγουν στον αναγνώστη πολλά μονοπάτια αναζήτησης και περαιτέρω έρευνας.

Ωραία έκδοση, ενδιαφέροντα κείμενα, καλογραμμένο βιβλίο, καλή ανάγνωση σας εύχομαι!

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΓΚΛΑΡΝΕΤΑΤΖΗΣ, Γιάννης, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s