Θεσσαλονίκη, Poselli, Μεσοπόλεμος μέσα από τις αναμνήσεις της εγγονής του

Σάρωση_20160622

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ο Vitaliano Poselli της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Ζωρζέττα Ποζέλλι

Έκδοση: University Studio Press (2002)

ISBN: 960-12-1141-1

Τιμή: Περίπου €20

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το όνομα Ποζέλλι έχει συνδεθεί με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα με την αρχιτεκτονική μερικών από τα σπουδαιότερα κτίρια, που κοσμούν την πόλη μας. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας έζησε και εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη από τα τέλη του 19ου αιώνα (1888) έως το θάνατό του στις 23 Σεπτεμβρίου του 1918. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης μιλάει για τη ζωή του, το έργο του και για πολλά άλλα πράγματα, που συνέβησαν στην πόλη μας κυρίως στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Η έκδοση είναι καλή, με πολλές φωτογραφίες τόσο από το προσωπικό αρχείο της συγγραφέως όσο και από άλλες πηγές. Πρόκειται για βιβλίο, που βασίστηκε στο χειρόγραφο της εγγονής του Ποζέλλι, οπότε δεν υπάρχει βιβλιογραφία, ούτε μιλάμε για μία ιστορική μελέτη, περισσότερο για μία προσωπική εξομολόγηση της συγγραφέως.

Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο, που κυκλοφόρησε για τον Ποζέλλι, το πρώτο το είχε γράψει ο γνωστός μας Βασίλης Κολώνας το 1980, ήταν αυτός, που σύμφωνα με τη Ζωρζέττα Ποζέλλι «ξέθαψε» τον παππού της και ανέδειξε το έργο του, σε μια περίοδο, που οι περισσότεροι αγνοούσαν την ύπαρξη και την προσφορά του στην πόλη. Η συγγραφέας αναγνωρίζει την προσπάθεια του Κολώνα και τον ευχαριστεί στο κείμενό της. Κάποια στιγμή στο μέλλον εύχομαι να το διαβάσω και να το παρουσιάσω από τη Vivlioniki.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι κάπως παραπλανητικός, καθώς ναι μεν στο βιβλίο υπάρχουν πολλά στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Ποζέλλι, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του αναφέρεται στη δράση των συγγενών του, καθώς και σε αναμνήσεις της συγγραφέως γενικά από τη ζωή της. Δεν παύει βέβαια να μιλάμε για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κείμενο, καθώς αποκαλύπτονται πολλές πτυχές της καθημερινότητας της πόλης συγκεκριμένης ομάδας πολιτών, αλλά και αναφέρονται πολλά στοιχεία για τη ζωή και το έργο γνωστών και αγνώστων Θεσσαλονικέων.

Το βιβλίο βέβαια δεν είναι ιστορική μελέτη, πιο πολύ μοιάζει με τα βιβλία του Τομανά, όπου υπήρχε εξιστόρηση αναμνήσεων. Η αφήγηση σε πολλά σημεία μοιάζει με παραμύθι, σε κάποια άλλα πηδάει από το ένα θέμα στο άλλο, ενώ υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλές αναφορές σε ονόματα, που ο αναγνώστης πιθανότατα θα χάσει τον μπούσουλα. Δεν θα ήταν πάντως δίκαιο να κριθεί το κείμενο ως λογοτεχνικό έργο, αφού δεν είναι αυτός ο σκοπός συγγραφής του βιβλίου.

Όπως είπαμε και πριν ο χρόνος στο βιβλίο κυμαίνεται μεταξύ του τέλους του 19ου αιώνα και φτάνει έως τον Μεσοπόλεμο. Η Ποζέλλι μεγάλωσε στην περιοχή κοντά στην Αρμένικη Εκκλησία και υπάρχουν πολλές αναφορές σε Αρμένικες οικογένειες. Το περιβάλλον το οικογενειακό και το κοινωνικό ήταν μεγαλοαστικό και αυτό περιγράφει κυρίως στο χειρόγραφό της. Υπάρχουν πάντως πάρα πολλές αναφορές για την πόλη, για σημεία και τοποθεσίες, αλλά κυρίως για άτομα. Ειλικρινά μου έκανε εντύπωση πώς θυμάται και πώς γνωρίζει τόσα πολλά ονόματα οικογενειών, των παιδιών τους, τις δουλειές τους, το πού έμεναν, με ποιον παντρεύτηκαν, λεπτομέρειες και κουτσομπολιά!

Φυσικά χρειάζεται μελέτη του έργου της Ποζέλλι για να διαχωριστεί ο μύθος από την πραγματικότητα. Νομίζω πάντως πως παρέχει αρκετό υλικό για έναν ερευνητή, που θέλει να ψάξει για το παρελθόν της Θεσσαλονίκης κυρίως στις αρχές του 20ου αιώνα. Α…υπάρχουν και αναφορές και στον μεγάλο αρχιτέκτονα της πόλης μας Βιταλιάνο Ποζέλλι!

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under ΠΟΖΕΛΛΙ, Ζωρζέττα, Συγγραφείς

2 responses to “Θεσσαλονίκη, Poselli, Μεσοπόλεμος μέσα από τις αναμνήσεις της εγγονής του

  1. Παράθεμα: Το εξαιρετικό βιβλίο του Κολώνα για τη Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Το βιβλίο, που ανέδειξε το έργο του Vitaliano Poselli στους Θεσσαλονικείς | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s