Ένα παιδικό βιβλίο για τον Λευκό Πύργο

Σάρωση_20160614

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ο Λευκός Πύργος θυμάται…

Συγγραφέας: Γιώργος Σανιδάς

Έκδοση: iWrite (2016)

ISBN: 978-618-5218-18-8

Τιμή: Περίπου €7

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Αν και έχω φτάσει πλέον επίσημα στα 40, θυμάμαι ακόμη τα πρώτα παιδικά βιβλία, που μου αγόραζαν οι γονείς μου και ο παππούς μου. Από τους εικονογραφημένους μύθους του Αισώπου στα παιδικά χρόνια και τις ιστορίες του Ιουλίου Βερν όταν μεγάλωσα λίγο, από τις εκδόσεις Άγκυρα αν θυμάμαι καλά. Η σημερινή ανάρτηση μιλάει για ένα παιδικό βιβλίο, αφιερωμένο στο Λευκό Πύργο.

Η έκδοση είναι όμορφη, ιδανική, πιστεύω, για ένα βιβλίο, που απευθύνεται σε αναγνώστες μικρής ηλικίας. Πολύχρωμος ο Πύργος στο εξώφυλλο από τον Αντώνη Καραναύτη, ο οποίος ανέλαβε και τα υπόλοιπα σχέδια στις εσωτερικές σελίδες. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες του Λευκού Πύργου από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τις σημερινές ημέρες. Έχουμε και στο παρελθόν αναφερθεί στον εκδοτικό οίκο iWrite, ο οποίος αναλαμβάνει αυτοεκδόσεις, όποιος δηλαδή έχει γράψει ένα βιβλίο και θέλει να το τυπώσει με δικά του έξοδα, μπορεί να απευθυνθεί στον iWrite και του δίνονται εκεί διάφορες επιλογές.

Στο βιβλίο υπάρχει μια συνοπτική αναφορά στην ιστορία του Λευκού Πύργου, με αφήγηση απλή και κατανοητή για μικρά παιδιά. Δεν μπορώ να σας πω για ποιες ηλικίες, φαντάζομαι κοντά στην ηλικία των 5 με 8, όταν το παιδί θα μπορεί να το διαβάσει ή μπορείτε αν είστε γονείς να το διαβάσετε εσείς στα παιδιά σας.

Δεν ξέρω αν αξίζει να σταθεί κάποιος στα ιστορικά λάθη του βιβλίου. Αφήνεται να εννοηθεί ότι ο Λευκός Πύργος ήταν έργο Βυζαντινό και ότι τα τείχη της Θεσσαλονίκης γκρεμίστηκαν μετά το 1912 και την προσάρτηση της πόλης στο Ελληνικό Κράτος. Δεν γνωρίζω καν πώς πρέπει να γράφεται ένα παιδικό βιβλίο, τι επιτρέπεται να λεχθεί και τι όχι. Φαντάζομαι απλά τον εαυτό μου να το διαβάζω σε ένα παιδί και τον τρόπο, που θα αφηγόμουν την ιστορία.

Πέρα βέβαια από τα ιστορικά λάθη και τις όποιες ενστάσεις μπορεί να έχω εγώ, βρίσκω πολύ όμορφο το γεγονός ότι κυκλοφορούν πλέον παιδικά και εφηβικά αναγνώσματα, που μιλούν για το παρελθόν της Θεσσαλονίκης. Βοηθάνε στο να γνωρίσει από μικρή ηλικία ο Θεσσαλονικέας την πόλη του, την ιστορία της και έτσι να τη σεβαστεί και να την αγαπήσει, στοιχεία βασικά για την βελτίωση της ζωής όλων μας. Θα πρότεινα στους γονείς να το αποκτήσουν και να συνδυάσουν την ανάγνωσή του με μία επίσκεψη στο σύμβολο της πόλης μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΣΑΝΙΔΑΣ, Γιώργος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s