Η Θεσσαλονίκη στα ποιήματα του Τόλη Νικηφόρου

Σάρωση_20160513

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ν’ακούγεται από μακριά μια φυσαρμόνικα… – 32 ποιήματα για τη Θεσσαλονίκη (1966-2013)

Συγγραφέας: Τόλης Νικηφόρου

Έκδοση: Μανδραγόρας (2013)

ISBN: 978-960-9476-60-7

Τιμή: Περίπου €7

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στη Vivlioniki αν και έχουν παρουσιαστεί πολλών ειδών βιβλία σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, λίγα είναι τα βιβλία με ποίηση μεταξύ αυτών. Έτσι για αλλαγή και για να καλυφθεί κάπως το κενό αυτό η σημερινή ανάρτηση έχει να κάνει με ένα ποιητικό έργο, ενός λογοτέχνη της πόλης μας, του οποίου έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν πεζογραφήματά του. Μιλάμε για τον Τόλη Νικηφόρου.

Η έκδοση είναι πάρα πολύ καλή. Χάρτινο εξώφυλλο, που κοσμείται από έργο του Ντίνου Παπασπύρου (μπορείτε να δείτε βιβλία του εδώ και εδώ). Χαρτί Palatina Chamois των 120gr, από τα βιβλία, που χαίρεσαι να διαβάζεις και να ξεφυλλίζεις. Ειδικά για την ποίηση θεωρώ πως οι εκδοτικοί οίκοι θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την ποιότητα της έκδοσης, χρησιμοποιώντας καλό χαρτί και εκτύπωση.

Το βιβλίο το προλογίζει ο ίδιος ο Νικηφόρου, με ένα σύντομο κείμενο, όπου εξηγεί την αγάπη του για την πόλη καθώς και την παρουσία της σε πολλά από τα έργα του. Στο βιβλίο αυτό έχει επιλέξει μέσα από 15 ποιητικές συλλογές και κάποια αδημοσίευτα έργα του, 32 συνολικά ποιήματα, στα οποία η Θεσσαλονίκη είναι παρούσα, άλλοτε με τρόπο έντονο και άλλοτε ως απλό σκηνικό. Καθώς τα ποιήματα έχουν επιλεχθεί μέσα από μία πορεία κοντά μισού αιώνα, το ύφος διαφέρει και είναι φυσιολογικό.

Ο έρωτας, η νοσταλγία, η αγάπη για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και το κοινωνικό σχόλιο είναι τα κύρια θέματα των 32 ποιημάτων. Όπως και στο τελευταίο του πεζό «Αγνώστου Στρατιώτου» ο Νικηφόρου επιστρέφει στο παρελθόν του, το οποίο μοιάζει να τον κυνηγάει σε μεγάλο βαθμό. Οι παιδικές εμπειρίες και η αθωότητα της εποχής, καθώς και κάποια οικογενειακά ζητήματα τον έχουν σημαδέψει ιδιαίτερα.

Όπως είπαμε και πριν, η Θεσσαλονίκη σε αυτά τα ποιήματα βρίσκεται σε ποικίλο βαθμό. Στα έργα «Θεσσαλονίκη 1980», «γενέθλια πόλη 1», «γενέθλια πόλη 2», «πατρίδα 1», «Θεσσαλονίκη», «κίτρινο ξωτικό, κόκκινος χρόνος» (που μιλάει για το τραμ), «Κυριακή στην Πλατεία Δικαστηρίων», «μητρόπολη της μνήμης, της ψυχής» είναι πρωταγωνίστρια. Σε όλα τα υπόλοιπα υπάρχει σε μικρότερο βαθμό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, πως τα έργα δεν είναι αξιόλογα, βρήκα υπέροχο το «Εργατική Πρωτομαγιά», που από το 1979 ο Νικηφόρου μιλούσε για την απαξίωσή της.

Περισσότερο δεν μπορώ να κρίνω τα έργα του Νικηφόρου, καθώς δεν έχω τις απαιτούμενες γνώσεις. Γενικά πάντως νομίζω ότι διαβάζονται εύκολα, δημιουργώντας στον αναγνώστη εικόνες άλλες φορές ρεαλιστικές, άλλες φορές όχι. Από τα έργα, που αξίζει να διαβαστούν. Σαν κατακλείδα και επειδή η ανάρτηση αναφέρεται σε ποιητικό έργο, ένας στίχος από το «μητρόπολη της μνήμης, της ψυχής» για τη Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς…

«εδώ το σούρουπο ανατέλλουν οι ψυχές»

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ, Τόλης, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s