Από την Οθωμανική Σελανίκ στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου

Σάρωση_20160506

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Τα χρόνια ανάμεσα

Συγγραφέας: Βασίλης Τσιράκης

Έκδοση: Τόπος (2016)

ISBN: 978-960-499-167-9

Τιμή: Περίπου €13

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ένας οργασμός συγγραφής ιστορικών μυθιστορημάτων σχετικά με τη Θεσσαλονίκη. Έχουμε άλλωστε επισημάνει πολλάκις, ότι είναι τέτοιο το παρελθόν αυτής της πόλης και ιδιαίτερα τα γεγονότα, που στιγμάτισαν την πόλη κατά τον 20ο αιώνα, που δεν γίνεται να περάσουν απαρατήρητα από τους συγγραφείς. Στη σημερινή ανάρτηση θα μιλήσουμε για ένα ολοκαίνουριο βιβλίο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα και εξετάζει μυθιστορηματικά την ιστορία της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου κυρίως, ενώ πιάνει ελαφρώς και τα χρόνια της Κατοχής.

Η έκδοση είναι απλή, λιτή και όμορφη. Πλαστικοποιημένο εξώφυλλο, ευανάγνωστο κείμενο, δουλειά αξιοπρεπέστατη για μυθιστόρημα, χωρίς να ανεβάζει την τιμή στα ύψη. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει αναφορά σε βιβλία, που συμβουλεύτηκε ο συγγραφέας για το βιβλίο, με τίτλο «Δάνεια-οφειλές». Προσωπικά μου άρεσε και το εξώφυλλο.

Τον Τσιράκη τον είχαμε γνωρίσει στη Vivlioniki με ένα άλλο έργο του, το «Σελανίκ«, το οποίο και αυτό είναι ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά κινείται χρονικά στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Θεσσαλονίκης έως το 1916. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο Τσιράκης πιάνει το νήμα από εκεί, που το άφησε και συνεχίζει την αναδρομή του στην ιστορία της πόλης.

Την ιστορική επιμέλεια του βιβλίου την έχουν αναλάβει ο Κώστας Παλούκης και ο πολύ γνωστός Γιάννης Γκλαρνέτατζης, του οποίου έργα επίσης έχουν παρουσιαστεί στη Vivlioniki (πατήστε εδώ και εδώ).

Η Θεσσαλονίκη είναι το κύριο μέρος, όπου διαδραματίζονται τα περισσότερα γεγονότα, αν και παράλληλα γίνονται και αναφορές σε μέρη άλλα, στα οποία διαδραματίστηκαν σπουδαίες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας και επηρέασαν ίσως έμμεσα και την ζωή στην πόλη μας (πχ η Μόσχα μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η Ισπανία του Εμφυλίου Πολέμου κα). Υπάρχουν πολλές τοπογραφικές αναφορές και φυσικά πάρα πολλά ιστορικά γεγονότα της πόλης.

Υπάρχουν πολλοί πρωταγωνιστές, των οποίων η ζωές συνδέονται με κάποιον τρόπο. Η Δάφνη, ο Στέφανος, ο Ελιάν και ο Αλέξανδρος είναι οι κυριότεροι, μια γενιά, που καταστράφηκε από την ιστορία, λόγω των πολέμων και των οικονομικών δυσκολιών. Κάποιοι είναι πρόσφυγες, κάποιοι ντόπιοι Θεσσαλονικείς, χριστιανοί, εβραίοι, βενιζελικοί και αντιβενιζελικοί κοκ. Γενικά ο Τσιράκης προσπαθεί να χωρέσει τους πάντες στην ιστορία του.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η πολιτική χροιά στο βιβλίο, όπου υπάρχει μία αγιοποίηση και ηρωοποίηση της Αριστεράς και των μελών της, φέρονται να έχουν το αλάθητο του Πάπα. Αλλά στα μυθιστορήματα ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει και όπως θέλει.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι ότι ο Τσιράκης βάζει τους πρωταγωνιστές του να συναντώνται και να μιλάνε με μεγάλες ιστορικές μορφές, δεν παρακολουθούν απλά τα γεγονότα, αλλά έρχονται σε επαφή με άτομα όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο Νίκος Ζαχαριάδης και άλλους πολλούς. Μου θύμισε λίγο την ταινία Φόρεστ Γκαμπ, όπου ο συμπαθής πρωταγωνιστής της συναντά σπουδαίες ιστορικές φυσιογνωμίες.

Η αφήγηση μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με αυτήν στο Σελανίκ. Δυστυχώς και εδώ μου φαίνεται πως ο Τσιράκης κάνει μεγάλη προσπάθεια να στριμώξει τα γεγονότα στη ροή της ιστορίας του. Για παράδειγμα για να περιγράψει την τοπογραφία και την εικόνα της Θεσσαλονίκης κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1930, βάζει τον Στέφανο να περπατά όλη την πόλη σε μια περιγραφή 7 σελίδων. Υπάρχουν αναφορές σχεδόν σε όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα πάντως, από την έλευση και την εγκατάσταση των προσφύγων έως το Ολοκαύτωμα των Εβραίων Θεσσαλονικέων.

Προσωπικά δεν ξετρελάθηκα με το βιβλίο, αλλά μου άρεσε σίγουρα περισσότερο από το Σελανίκ. Για τα δικά μου γούστα βρήκα αρκετές από τις ατέλειες του Σελανίκ, αλλά σαν υπόθεση, μου άρεσε περισσότερο. Το τέλος του βιβλίου είναι συγκινητικό, κάποιες περιγραφές έχουν ιδιαίτερη ζωντάνια και αν κάποιος αναζητεί μία ξενάγηση στο παρελθόν της πόλης με λογοτεχνική χροιά, νομίζω ότι θα απολαύσει το βιβλίο.

2 Σχόλια

Filed under Συγγραφείς, ΤΣΙΡΑΚΗΣ, Βασίλης

2 responses to “Από την Οθωμανική Σελανίκ στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου

  1. Παράθεμα: Τουρλού με Κατοχή, Αντίσταση και αναζήτηση του Αγίου Δισκοπότηρου | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Οι αλώβητοι του Τσιράκη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.