Στοιχεία για τους Αρμένιους Θεσσαλονικείς

Σάρωση_20160428

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η Αρμένικη παροικία της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Ιωάννης Χασιώτης, Γκιούλα Κασαπιάν

Έκδοση: Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (1986)

ISBN: –

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι περισσότεροι νομίζω γνωρίζουμε την Αρμένικη εκκλησία, που βρίσκεται απέναντι από τη ΧΑΝΘ επί της οδού Διαλέτη, κρυμμένη δυστυχώς σήμερα πίσω από μία πολυώροφη οικοδομή. Λίγα πράγματα πάντως είναι γνωστά για την αρμένικη κοινότητα της πόλης μας, η οποία έχει μια ιστορία αιώνων, από τα Βυζαντινά ακόμη χρόνια. Η σημερινή ανάρτηση έχει να κάνει με ένα βιβλίο, το οποίο ήταν από τις πρώτες (αν όχι η πρώτη) μελέτη σχετικά με τον πληθυσμό αυτό, που έδωσε το δικό της χρώμα στην πολυφυλετική Θεσσαλονίκη.

Η έκδοση είναι πολύ απλή. Υπάρχουν λίγες ενδιαφέρουσες φωτογραφίες στο τέλος του βιβλίου καθώς και μία περίληψη του κειμένου στα αγγλικά. Αποτελεί δε το βιβλίο ανάτυπο από τα πρακτικά ενός συμποσίου, που είχε γίνει το 1985 στα πλαίσια του εορτασμού των 2300 χρόνων από την ίδρυση της πόλης μας. Σύμφωνα δε με το οπισθόφυλλο, η ανατύπωση έγινε με φροντίδα της Αρμένικης Κοινότητας.

Το βιβλίο είναι πολύ μικρό και φυσικά δεν έχει σκοπό να παρουσιάσει λεπτομέρειες για την ιστορία και την δραστηριότητα των Αρμένων Θεσσαλονικέων, αλλά όπως δηλώνει εξ αρχής σκοπό έχει να «δώσει ένα περίγραμμα της ιστορίας της παροικίας».

Αν και αναφορές για την ύπαρξη Αρμενίων στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν από τα χρόνια του Βυζαντίου, η παροικία οργανώνεται στα τέλη του 19ου αιώνα και μάλιστα έχει καταφέρει να διατηρήσει τις ονομαστικές καταστάσεις του πληθυσμού της κοινότητας. Ουσιαστικά τα περισσότερα πράγματα, που γνωρίζουμε για τους Αρμένιους Θεσσαλονικείς αφορούν τα χρόνια από το 1881 έως σήμερα.

Στο βιβλίο γίνονται αναφορές για τις πληθυσμιακές μεταβολές της κοινότητας, που κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής με τα προσφυγικά κύματα είχε φτάσει τον αριθμό των 10000 ανθρώπων. Οι μετανάστευση προς την Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, η μεταφορά Αρμενίων από τη Βόρεια προς τη Νότια Ελλάδα και τέλος η μετεγκατάσταση Αρμενίων στα εδάφη της Σοβιετικής Αρμενίας αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μείωσε δυστυχώς αυτόν τον αριθμό, έτσι ώστε σήμερα να υπολογίζεται πως η Αρμένιοι Θεσσαλονικείς δεν ξεπερνούν τα 1500 άτομα.

Αναφορές γίνονται επίσης για την οικονομική και κοινωνική οργάνωση της κοινότητας, με τα σχολεία, που δημιούργησε, τις εφημερίδες, που κυκλοφόρησε, τις προσπάθειες, που έκανε για την ίδρυση της πανέμορφης εκκλησίας της κα.

Προσωπικά το βιβλίο μου άρεσε. Σίγουρα δεν έχει τις λεπτομέρειες, που απαιτούνται για να χαρακτηριστεί ένα πλήρες σύγγραμμα σχετικά με την ιστορία της Αρμένικης Κοινότητας, αλλά για την εποχή της θεωρήθηκε μια πρώτη αναφορά. Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν και άλλες μελέτες και βιβλία σχετικά με τους Αρμένιους Θεσσαλονικείς, τα οποία ευελπιστώ κάποια στιγμή στο μέλλον να παρουσιαστούν από τη Vivlioniki.

 

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΚΑΣΑΠΙΑΝ, Γκιούλα, Συγγραφείς, ΧΑΣΙΩΤΗΣ, Ιωάννης

One response to “Στοιχεία για τους Αρμένιους Θεσσαλονικείς

  1. Παράθεμα: Ένα βιβλίο για την Αρμένικη Κοινότητα Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.