Η Θεσσαλονίκη ως μεταπρατική πόλη

Σάρωση_20160425 (2)

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Θεσσαλονίκη 1700-1912, τομή της μεταπρατικής πόλης

Συγγραφέας: Κωστής Μοσκώφ

Έκδοση: Στοχαστής (1974)

ISBN: –

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το βιβλίο της σημερινής παρουσίασης αποτελεί από τις σημαντικότερες ιστορικές μελέτες για την πόλη μας. Την εποχή, που κυκλοφόρησε δεν υπήρχαν πολλά αντίστοιχα έργα και οι ερευνητές είχαν επικεντρωθεί κυρίως στη Βυζαντινή περίοδο της Θεσσαλονίκης. Ο Κωστής Μοσκώφ έφερε στην επιφάνεια μια περίοδο της πόλης, η οποία αργότερα έγινε αντικείμενο μελέτης πολλών ιστορικών.

Η έκδοση είναι απλή, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο. Υπάρχει μία φωτογραφία στο κείμενο, από το περιοδικό Αριστοτέλης του 1880. Στο πίσω μέρος του βιβλίου υπάρχουν σημειώσεις καθώς και η πλουσιότατη βιβλιογραφία, ελληνική και ξένη, που χρησιμοποίησε ο Μοσκώφ. Αυτή ήταν η πρώτη έκδοση του έργου, ενώ ακολούθησε το 1978 μια νέα έκδοση με ελαφρώς αλλαγμένο τον τίτλο (έλειπαν οι χρονολογίες). Δυστυχώς δεν έχω την έκδοση του 1978 για να μπορώ να σας πω τις διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων.

Μετά τον πρόλογο υπάρχει ένα κεφάλαιο με τίτλο «Αίσθηση της πόλης», μια γενική περιγραφή της Θεσσαλονίκης μέσα από ιστορικές αναφορές, μια περίληψη του βίου και της τοπογραφίας της πόλης. Από εκεί και πέρα το βιβλίο χωρίζεται σε 3 βασικές ενότητες:

  • Η πρώτη ενότητα έχει τίτλο «Οικονομική Λειτουργία» και περιγράφει την πόλη ως κέντρο εμπορικό και παραγωγικό καθώς και τις μεταβολές, που την χαρακτήρισαν από τον 18ο αιώνα έως το 1912. Υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες και πίνακες σχετικά με την κίνηση στο λιμάνι, τις βιομηχανίες και τις τράπεζες στην πόλη κα.
  • Η δεύτερη ενότητα έχει τίτλο «Ιδεολογική Λειτουργία» και περιγράφει τις κοινότητες, που συμβίωναν στην πόλη (Έλληνες, Εβραίοι, Βούλγαροι, Μουσουλμάνοι) και τον τρόπο λειτουργίας τους, τις διάφορες λέσχες και σωματεία, που υπήρχαν στην πόλη καθώς και την δυτική στροφή της Θεσσαλονίκης, που παρατηρήθηκε κυρίως από τα τέλη του 19ου αιώνα.
  • Η τρίτη ενότητα έχει τίτλο «Ο νέος Ιακωβίνος» και περιγράφει την εξέλιξη του σοσιαλισμού στην πόλη με αναφορές στη Φεντερασιόν, τις ενέργειές της, τις σχέσεις της με τα υπόλοιπα σοσιαλιστικά κινήματα και οργανώσεις καθώς επίσης και τις σχέσεις του σοσιαλισμού με τους Νεότουρκους. Για τη δράση της Φεντερασιόν με περισσότερες λεπτομέρειες, ο αναγνώστης μπορεί να ρίξει μια ματιά και στο βιβλίο, που είχε κυκλοφορήσει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών, του οποίου ο Μοσκώφ υπήρξε κάποτε και διευθυντής.

Ο επίλογος του βιβλίου έχει τίτλο «Η Συνείδηση της πόλης» και μιλάει για τον ριζοσπαστισμό και το προοδευτικό πνεύμα, που διαχρονικά χαρακτήριζε την Θεσσαλονίκη.

Ο Κωστής Μοσκώφ υπήρξε από τους σημαντικότερους διανοητές, που έχει βγάλει η πόλη μας, με έργο τόσο λογοτεχνικό, όσο και ιστορικό και ερευνητικό. Το βιβλίο του αυτό για την Θεσσαλονίκη υπήρξε πρωτοποριακό και αποτέλεσε βιβλιογραφική πηγή για πολλά από τα βιβλία και τις μελέτες, που ακολούθησαν.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο εξαιρετικά ενδιαφέρον, όχι μόνο για την εποχή του, αλλά και για σήμερα. Πρόκειται για έργο, που πλέον θεωρείται κλασσικό, αν και δεν κυκλοφορεί πια και ίσως θα έπρεπε να εκδοθεί ξανά, συμπληρωμένο ίσως με φωτογραφικό υλικό καθώς και νέες πληροφορίες, που η ιστορική έρευνα φανέρωσε.

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under ΜΟΣΚΩΦ, Κωστής, Συγγραφείς

2 responses to “Η Θεσσαλονίκη ως μεταπρατική πόλη

  1. Παράθεμα: Εργατικό κίνημα, Φεντερασιόν, Μάης του ’36, Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Το εργατικό κίνημα κατά την περίοδο των Νεότουρκων στη Θεσσαλονικη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s