Το νέο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη

Σάρωση_20160421

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Υπουργός νύχτας

Συγγραφέας: Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Έκδοση: Πατάκη (2016)

ISBN: 978-960-16-6715-7

Τιμή: Περίπου €16

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η προηγούμενη ανάρτηση στη Vivlioniki είχε να κάνει με το τελευταίο βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη. Σε αυτήν την ανάρτηση θα μιλήσουμε για το τελευταίο βιβλίο ενός άλλου αγαπημένου συγγραφέα του ιστολογίου, τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη, ο οποίος επιστρέφει με το πέμπτο του μυθιστόρημα (στη Vivlioniki έχουν παρουσιαστεί το προσφάτως μεταφερμένο στον κινηματογράφο «Ουζερί Τσιτσάνης» και το εκπληκτικό «Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου«).

Η έκδοση είναι καλή και λιτή. Ενδιαφέρον εξώφυλλο, κείμενο ευανάγνωστο, χαρτί Chamois. Αξιοπρεπέστατη δουλειά.

Κύριος πρωταγωνιστής του έργου είναι ο Γιάννης Μπεχτσής, πιο γνωστός στην πιάτσα ως Πρίμο. Σπουδαγμένος αρχιτέκτονας στην Ιταλία, εθισμένος στον τζόγο και αφεντικό στο γραφείο τελετών «Η έσχατη φροντίδα» κινείται αρχικά στα όρια νομιμότητας και παρανομίας, μέχρι, που μια σειρά γεγονότων θα τον ωθήσουν πρώτα βαθιά στο χώρο του υποκόσμου και της μαφίας ως «υπουργός νύχτας»και στη συνέχεια στην πολιτική εξουσία ως «υπουργός ανάπτυξης». Ο Σκαμπαρδώνης καταφέρνει να μεταφέρει αυτές τις μεταβολές χωρίς να υπάρχουν κενά ή άλματα. Ναι μεν μιλάμε για μυθιστόρημα, που δεν βασίζεται σε αληθινή ιστορία, αλλά η πραγματικότητα έχει αποδείξει πολλές φορές ότι μπορεί να ξεπερνά τη φαντασία.

Ο Πρίμο πλαισιώνεται από μία σειρά άλλων πρωταγωνιστών, από τον Αρίστο, παλιό συμφοιτητή του και βαθιά μπλεγμένο μαφιόζο, τον Γεδεών, συνεργάτη του στο γραφείο τελετών, την Οξάνα, τραγουδίστρια από την Οδησσό σε σκυλάδικα της επαρχίας και άλλους πολλούς. Το χτίσιμο των χαρακτήρων αυτών γίνεται με εξαιρετικό τρόπο, όπως άλλωστε και των υπολοίπων, λιγότερο σημαντικών προσώπων.

Η βασική πλοκή του έργου είναι η εξέλιξη του Πρίμο από νεκροθάφτης σε μαφιόζο και από εκεί σε πολιτικό, αλλά υπάρχουν παράλληλες ιστορίες, που τρέχουν και οι οποίες χρησιμοποιούνται από τον Σκαμπαρδώνη ως εργαλεία για να χτίσει χαρακτήρες, κλίμα εποχής και το απαραίτητο background του έργου του. Για παράδειγμα η επίσκεψη του Πρίμο στο σπίτι της συνταξιούχου δικαστικού για να πληρωθεί για μία κηδεία και τα όσα συμβαίνουν εκεί δεν έχουν άμεση σχέση με την πλοκή, αλλά φανερώνουν στοιχεία για τον Πρίμο και τη λογική κάποιων ανθρώπων. Το ίδιο συμβαίνει και με την επίσκεψη κάποιων υπαλλήλων του Πρίμο στο σπίτι ενός τύπου, που καλλιεργεί χασισόδεντρα στο σπίτι του. Πιστεύω πως αυτές οι σκηνές του έργου ίσως αποτελούσαν ιδέες του συγγραφέα για διηγήματα (άλλωστε ο Σκαμπαρδώνης έχει γράψει περισσότερα βιβλία διηγημάτων από μυθιστορήματα), αλλά τελικά τις πάντρεψε με επιτυχία με την αρχική του ιδέα.

Το ύφος του Σκαμπαρδώνη είναι από τα βασικότερα ατού του βιβλίου. Ρεαλισμός στο μεγαλύτερο μέρος του, γλώσσα με πανέξυπνο χιούμορ και απολαυστικούς διαλόγους (ειδικά αυτοί μεταξύ των υπαλλήλων του γραφείου τελετών ή στο σκυλάδικο «Αμόρε»), μεταφέρει τον αναγνώστη μέσα στο βιβλίο, σαν να ακούει τους πρωταγωνιστές από μια γωνιά του χώρου. Καθαρά κινηματογραφικό βιβλίο, ειδικά οι σκηνές στο παρακμιακό σκυλάδικο μοιάζουν να βγήκαν από την ταινία «Όλα είναι δρόμος» και το κομμάτι της Βιετνάμ (το οποίο αναφέρεται άλλωστε και στο κείμενο) και της οποίας το σενάριο είχε γράψει ο Σκαμπαρδώνης.

Η Θεσσαλονίκη του σήμερα παρουσιάζεται από το συγγραφέα, σαν background με αρκετές τοπογραφικές αναφορές μαγαζιών και περιοχών. Η πόλη μας άλλωστε αποτελεί αγαπημένος χώρος δράσης του Σκαμπαρδώνη, ο οποίος ανήκει στους κορυφαίους σύγχρονους πεζογράφους της Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο μου άρεσε πολύ. Η πλοκή, η γραφή, το ύφος, νομίζω ότι ο Σκαμπαρδώνης έχει βρει μια φόρμα για να γράφει βιβλία ζωντανά, με δράση, ιδανικά για να γίνουν σενάρια ταινιών. Οφείλω να πω βέβαια, ότι το «Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου» παραμένει το αγαπημένο μου από τα έργα του συγγραφέα, αλλά και αυτό είναι από τα βιβλία, που διαβάζονται ιδιαίτερα ευχάριστα, σχεδόν απνευστί.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Συγγραφείς, ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ, Γιώργος

One response to “Το νέο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη

  1. Παράθεμα: Μια παλαιότερη συλλογή διηγημάτων του Σκαμπαρδώνη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s