11 ομιλίες για τον εορτασμό των 40 ετών από την ίδρυση της ΕΜΣ

Σάρωση_20160419

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η Θεσσαλονίκη μεταξύ Ανατολής και Δύσεως

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Έκδοση: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (1982)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €5

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το 1980 η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) είχε διοργανώσει ένα συμπόσιο για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της, στις 30 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου. Η σημερινή ανάρτηση είναι ένα βιβλίο με τα πρακτικά αυτού του συμποσίου.

Η έκδοση είναι απλή και όμορφη. Χάρτινο εξώφυλλο, κάποιες φωτογραφίες ασπρόμαυρες, μερικές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το συμπόσιο προλόγισε και χαιρέτισε ο τότε πρόεδρος της ΕΜΣ Κωνσταντίνος Βαβούσκος.

Το βιβλίο αποτελείται από 11 κείμενα-ομιλίες, που παρουσίασαν επιστήμονες ιστορικοί στα πλαίσια του συμποσίου. Οι εργασίες αυτές είναι 4 στα Ελληνικά, 3 στα Αγγλικά, 3 στα Γαλλικά και 1 στα Γερμανικά. Προσωπικά μπόρεσα να διαβάσω αυτές, που είναι στα Ελληνικά και Αγγλικά, οπότε δεν έχω άποψη για τις υπόλοιπες. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι οι ομιλητές θεωρούνται από τους κορυφαίους στο είδος τους, πχ όλοι ξέρουμε τον Φώτη Πέτσα στην επιμονή του οποίου οφείλουμε τη διατήρηση της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς στο κέντρο της πόλης μας. Ο Παναγιώτης Βοκοτόπουλος υπήρξε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Απόστολος Βακαλόπουλος από τους σπουδαιότερους βυζαντινολόγους της πόλης μας, ενώ οι Peter Charanis, Christian Hannick και Deno Geanakoplos θεωρούνται από τους κορυφαίους ερευνητές του Βυζαντινού πολιτισμού παγκοσμίως.

Από τις εργασίες, που μπόρεσα να διαβάσω, όλες έχουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους.

  • Ο Vincenzo Rotolo μιλάει για τους Νορμανδούς (Σικελούς τους αναφέρει επίσης), που άλωσαν την πόλη το 1185, με αναφορές στο χαρακτήρα τους και στο πώς τους είδαν οι Θεσσαλονικείς, βασισμένος στο έργο του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ευστάθιου.
  • Ο Απόστολος Βακαλόπουλος μιλάει για τα κενά στις γνώσεις της ιστορίας της Θεσσαλονίκης την περίοδο στα τέλη του 14ου και τις αρχές του 15ου αιώνα, λίγα χρόνια πριν την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς.
  • Εξαιρετική βρήκα την εργασία του Deno Geanakoplos σχετικά με το έργο του Θεόδωρου Γαζή και το ρόλο, που αυτός έπαιξε στην Ιταλική Αναγέννηση.
  • Ο Φώτης Πέτσας μας ταξιδεύει στα χρόνια πριν την ίδρυση της Θεσσαλονίκης και εξετάζει τις πόλεις και τα κτίσματα, που βρίσκονταν στον μύχο του Θερμαϊκού Κόλπου, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν «πρόγονοι» της Θεσσαλονίκης.
  • Ο Παναγιώτης Βοκοτόπουλος μιλάει για τους μεσαιωνικούς ναούς της πόλης, συγκρίνοντας την αρχιτεκτονική τους με ναούς άλλων περιοχών.
  • Ο Donald Nicol εξετάζει την Θεσσαλονίκη ως πολιτιστικό κέντρο του 14ου αιώνα, μίας περιόδου, που χαρακτηρίζεται από άνθηση της μελέτης και του πολιτισμού.
  • Ο Peter Charanis τέλος κάνει μία εξαιρετική ομιλία για ένα θέμα, το οποίο στις ημέρες μας γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, τις έννοιες της εθνικότητας και του σύγχρονου Ελληνισμού, απαντώντας στο ερώτημα αν κάποιος γίνεται ή γεννιέται Έλληνας.

Μακάρι να μπορούσα να σχολιάσω και τις υπόλοιπες εργασίες, αλλά ο περιορισμός στη γλώσσα δεν μου το επιτρέπει. Νομίζω ότι θα ήταν καλό κάποια στιγμή, αν βγει νέα έκδοση αυτού του βιβλίου, να προστεθούν οι εργασίες μεταφρασμένες στα Ελληνικά, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να τις καταλάβουν. Συνολικά το βιβλίο μου άρεσε, οι εργασίες των ομιλητών έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσθέτουν πράγματα στις γνώσεις μας τόσο για τη Θεσσαλονίκη, όσο και για τους Θεσσαλονικείς.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s