Το πρώτο ιστορικό βιβλίο για τη Δυτική Θεσσαλονίκη

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Λεμπέτ

Συγγραφέας: Σπύρος Λαζαρίδης

Έκδοση: Η Άλλη Πλευρά (1993)

ISBN: –

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Όταν μιλάμε για ιστορία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το μυαλό αυτόματα πάει στο όνομα του Σπύρου Λαζαρίδη, ενός μελετητή, που έχει αφήσει σπουδαίο έργο στην έρευνα του παρελθόντος αυτού του τμήματος της πόλης μας. Στη Vivlioniki έχουν ήδη παρουσιαστεί τα έργα του «Η μοναξιά του Ζέιτενλικ«, «Από το Βαρδάρι ως το Δερβένι» καθώς και το τελευταίο του με τίτλο «Εκείθεν της Αγίας Παρασκευής«, που είναι μέρος της συλλογής για τη Θεσσαλονίκη κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη σημερινή ανάρτηση θα μιλήσουμε ίσως για το πρώτο βιβλίο, που αναφερόταν στην ιστορία της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η έκδοση είναι λιτή και όμορφη. Χάρτινο εξώφυλλο με εικόνα από την καταγραφή του τσιφλικού Λεμπέτ από το 1771. Αξάκριστο βιβλίο, έχει στο τέλος λίγες φωτογραφίες από το Ιστορικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και από τη συλλογή του Γιάννη Μέγα. Στο τέλος υπάρχουν επίσης η βιβλιογραφία αλλά και ένα ευρετήριο όρων. Στο κάτω μέρος κάποιων σελίδων υπάρχουν σημειώσεις. Διαφορετική ποιότητα χαρτιού είναι στο κείμενο και διαφορετική στις φωτογραφίες. Αναφέρεται ότι αυτό ήταν το πρώτο βιβλίο του εκδοτικού οίκου «Η Άλλη Πλευρά», ο οποίος οίκος δεν υπάρχει πια. Ήταν μάλιστα και το πρώτο σε μία σειρά με τίτλο «Μελέτες για την εκτός των τειχών Θεσσαλονίκη», αλλά δεν γνωρίζω άλλα βιβλία της σειράς.

Όπως είπαμε και πριν, πρέπει αυτό να ήταν το πρώτο βιβλίο, που είχε θέμα ιστορικό σχετικό με περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης και κυκλοφόρησε το 1993. Θέμα του βιβλίου, όπως μπορεί κάποιος να φανταστεί, είναι το Λεμπέτ, όνομα, το οποίο αρχικά χαρακτήριζε μία περιοχή γύρω από την Νέα Ευκαρπία, αλλά στις αρχές του 20ου αιώνα «κατηφόρισε» και χαρακτήρισε τη σημερινή Σταυρούπολη. Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα ούτε για την ετυμολογία της λέξης, αν και υπάρχουν αρκετές θεωρίες. Όλα αυτά τα εξετάζει ο Λαζαρίδης με έρευνα κειμένων και αρχείων. Πολλά από αυτά, που γράφονται εδώ, υπάρχουν με περισσότερες λεπτομέρειες στο «Εκείθεν της Αγίας Παρασκευής».

Το βιβλίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλούς λόγους. Πρώτον θεωρείται από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο, που εξέτασε ιστορικά μία περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Δεύτερον διαλύει κάποιους μύθους σχετικά με το Λεμπέτ, οι οποίοι είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν, ίσως και εσκεμμένα. Τέλος η γραφή του είναι τέτοια, που διαβάζεται εύκολα από τον καθένα, χωρίς όμως να χάνει το κείμενο σε αξία ή να χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και απλοϊκότητα. Αν και πιστεύω πως πολύ πιο πλήρες είναι το βιβλίο του Λαζαρίδη «Η μοναξιά του Ζέιτενλικ», θεωρώ σημαντικό το βιβλίο αυτό. Το βρήκα στο Κεντρί στη Ναυαρίνου (9/4/2016 το αγόρασα) και υπάρχει σίγουρα άλλο ένα αντίτυπο εκεί και μπορείτε να το αποκτήσετε σε πολύ καλή τιμή.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ, Σπύρος, Συγγραφείς

One response to “Το πρώτο ιστορικό βιβλίο για τη Δυτική Θεσσαλονίκη

  1. Παράθεμα: Στοιχεία για τη Φράγκικη Κοινότητα της Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.