Αναμνήσεις από τη ζωή του Κλείτου Κύρου

Σάρωση_20160406.jpg

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Οπισθοδρομήσεις

Συγγραφέας: Κλείτος Κύρου

Έκδοση: Άγρα (2001)

ISBN: 960-325-381-2

Τιμή: Περίπου €10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τα βιβλία με προσωπικές αφηγήσεις των συγγραφέων τους για τη ζωή τους όπως αυτοί την θυμούνται εμφανίζουν πολλές φορές ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ειδικά όταν ο συγγραφέας τυχαίνει να είναι λογοτέχνης ο ίδιος, το πάντρεμα μεταξύ ιστορικής μνήμης και αρτιότητας στη γραφή έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Στη σημερινή ανάρτηση θα δούμε ένα βιβλίο, όπου ο Κλείτος Κύρου μας μιλάει για όσα θυμάται.

Η έκδοση είναι πολύ καλή ποιοτικά, άλλωστε οι εκδόσεις του Άγρα είναι εγγύηση για αυτό. Χρησιμοποιήθηκε χαρτί Chamois των 100gr. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει η εργογραφία του συγγραφέα. Υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του Κύρου, μερικές ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Στο εξώφυλλο είναι ο συγγραφέας με τη γάτα του.

Η συγγραφή του βιβλίου βασίστηκε σε εκπομπές του 9.58FM της ΕΡΤ3 με τίτλο «Εν Όλω», που επιμελήθηκε ο Γιώργος Καλιετζίδης και έγιναν το 2000. Το κείμενο δεν είναι με τη μορφή ερωτοαπαντήσεων, αλλά αφηγηματικό. Ο ίδιος ο Κύρου θέλει να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται για αυτοβιογραφία, αλλά για μνήμες, ό,τι θυμάται από όσα συνέβησαν.

Υπάρχουν 11 κεφάλαια στο βιβλίο, τα οποία ακολουθούν χρονολογική σειρά. Από τους προγόνους του Κύρου, το πως ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, πού εγκαταστάθηκαν, πως γνωρίστηκαν οι γονείς του κτλ. Από το 3ο έως το 6ο κεφάλαιο έχουμε την αφήγηση του συγγραφέα σχετικά με τα χρόνια από τη γέννησή του έως το τέλος του Εμφυλίου. Ίσως τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια, με πολλές αναφορές για την περίοδο του Μεσοπολέμου και της Κατοχής. Ο Κύρου φοίτησε στο Κολέγιο Ανατόλια και οι αναφορές του για εκείνη την περίοδο των μαθητικών του χρόνων έχουν επίσης αξία. Από το 7ο έως το 11ο κεφάλαιο ο συγγραφέας μας παρουσιάζει τον ποιητή, τον οικογενειάρχη και τον επαγγελματία Κύρου, φτάνοντας έως τις μέρες μας. Ο Κύρου πέθανε το 2006 σε ηλικία 85 ετών.

Όλο το βιβλίο σχεδόν μιλάει για τη Θεσσαλονίκη. Ο Κύρου γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε στην πόλη μας, την τίμησε προσφέροντάς της κληρονομιά τα έργα του και σε μεγάλο βαθμό η ιστορία του τόπου ενεπλάκη στα ποιήματά του. Οι αναφορές κυρίως γίνονται για την περιοχή της Λεωφόρου Στρατού, κοντά στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Μία περιοχή δε, Λεωφόρου Στρατού με Αετοράχης είχε ονομαστεί «Κυρέικα», επειδή εκεί ζούσαν πολλοί από τους συγγενείς του. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και η μαρτυρία του για την συγκέντρωση της ΕΠΟΝ στις 25 Μαρτίου του 1943, ενέργεια με μεγάλη σημασία για το αντιστασιακό κίνημα της Θεσσαλονίκης.

Ενδιαφέρον μεγάλο παρουσιάζουν και οι αναφορές του Κύρου στις φιλίες του με άλλους λογοτέχνες της πόλης μας, με κύριο όνομα τον Μανώλη Αναγνωστάκη. Αμφότεροι ανήκαν στην πρώτη μεταπολεμική γενιά ποιητών της πόλης μας, που κατάφεραν να έχουν δικό τους ύφος ξεκάθαρο, ποιητές «της ήττας». Η πρώτη δουλειά του Κύρου κυκλοφόρησε το 1949 και είχε τίτλο «Αναζήτηση».

Το ύφος στο βιβλίο είναι καθαρά αφηγηματικό και διαβάζεται με μεγάλη ευκολία. Παρεμβάλλονται σε κάποια σημεία ποιήματα του Κύρου, που «κουμπώνουν» με την αφήγηση. Με όπλο την μαστοριά στο λόγο, ο Κύρου δεν κουράζει πουθενά και σε κανένα σημείο, δίνει βάρος εκεί, που πρέπει και αντιλαμβάνεται πως το κείμενο θα το διαβάσει ο μέσος αναγνώστης και όχι μόνο κάποιος κριτικός λογοτεχνίας.

Βρήκα το βιβλίο εξαιρετικό, από τα πιο όμορφα τέτοιου είδους, τόσο ως κείμενο, όσο και ως ποιότητα έκδοσης. Αξίζει να διαβαστεί από όλους καθώς υπάρχουν λογοτεχνικά, ιστορικά και τοπογραφικά στοιχεία για τη ζωή του Κύρου και της Θεσσαλονίκης.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΚΥΡΟΥ, Κλείτος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.