Ιστορία της πόλης μέσα από αναμνήσεις και λαογραφικές αναφορές

Σάρωση_20160405

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Παλιά Θεσσαλονίκη

Συγγραφέας: Θεόδωρος Περπερής

Έκδοση: – (1973)

ISBN: –

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πριν από αρκετό καιρό είχε παρουσιαστεί μέσα από τις αναρτήσεις στη Vivlioniki ένα βιβλίο του δικηγόρου Θεόδωρου Περπερή με τίτλο «Η περιφανεστάτη Θεσσαλονίκη«. Επρόκειτο για ένα έργο, το οποίο έμοιαζε στο στιλ και στο θέμα με τα βιβλία του Κώστα Τομανά, δηλαδή περιείχε ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης, βασισμένα κυρίως σε προσωπικές εμπειρίες και αναμνήσεις, παρά σε ιστορική έρευνα και μελέτη. Σήμερα ψάχνοντας στο παλαιοβιβλιοπωλείο το Αρμένικο (όπως το αποκαλώ εγώ, στη Σβώλου λίγο πριν την Εθνικής Αμύνης) βρήκα άλλο ένα έργο του Περπερή, το οποίο δεν είναι άσχετο με το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, που παρουσιάσαμε εδώ.

Η έκδοση είναι καλή, με ένα συμπαθές εξώφυλλο. Μιλάμε για βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 1973 και πρέπει να είναι ιδιωτική έκδοση. Στο εξώφυλλο υπάρχει έργο του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου, με το τραμ να περνάει μπροστά από το Σιντριβάνι και με κατεύθυνση προς τον Λευκό Πύργο. Υπάρχουν λίγες φωτογραφίες, ενώ γενικά μιλάμε για ένα κείμενο το οποίο διαβάζεται εύκολα.

Ποια είναι λοιπόν η σχέση των δύο βιβλίων; Η «Περιφανεστάτη Θεσσαλονίκη», που κυκλοφόρησε το 1981 αποτελεί τη δεύτερη έκδοση, «βελτιωμένη και επηυξημένη» όπως γράφει στο εξώφυλλο. Το βιβλίο αυτό ποιοτικά το είχα βρει άθλιο και είχα γράψει μάλιστα «Αν το βρείτε κάπου, να το αποκτήσετε, ειδικά αν βρείτε την πρώτη έκδοσή του, θα ήθελα να την δω, για να διαπιστώσω πόσο χειρότερη ποιοτικά από την δεύτερη μπορεί να είναι.». Τελικά η πρώτη έκδοση είναι πολύ πιο αξιοπρεπής ποιοτικά και εμφανίσιμη, αν και της λείπει υλικό σε σχέση με τη δεύτερη. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ώθησε τον συγγραφέα να κάνει τη δεύτερη έκδοση τόσο άσχημη ποιοτικά, ενώ θα μπορούσε να ακολουθήσει το σχέδιο της πρώτης και απλά να συμπληρώσει κείμενο και φωτογραφίες.

Προσωπικά το βρήκα ενδιαφέρον βιβλίο, επειδή μαζεύω βιβλία για τη Θεσσαλονίκη. Αν κάποιος αναγνώστης θέλει να μάθει για την ιστορία της πόλης μέσα από εμπειρίες και λαογραφικά στοιχεία, τα βιβλία του Τομανά είναι πολύ καλύτερα, καθώς επίσης και το βιβλίο του Σταμπουλή για τη «Ζωή των Θεσσαλονικέων πριν και μετά το 1912«. Αν το βρείτε πάντως κάπου, αποκτήστε το, γιατί σπανίζει. Μια τιμή μεταξύ €7-€12 είναι συμφέρουσα.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΠΕΡΠΕΡΗΣ, Θεόδωρος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.