Μικρός οδηγός για τις εκκλησίες της Θεσσαλονίκης

Σάρωση_20160401

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Βυζαντινές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Σοφία Σφυρόερα

Έκδοση: Πεδίο (2014)

ISBN: 978-618-5129-06-4

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησαν διάφορα βιβλία ως ένθετα εφημερίδων. Κάποια από αυτά άξιζαν τον κόπο, ενώ τα περισσότερα, κατά τη γνώμη μου, ήταν μάλλον κακές εκδόσεις. Στη σημερινή ανάρτηση θα αναφερθούμε σε ένα μικρό βιβλίο, το οποίο είχε κυκλοφορήσει με την εφημερίδα «Καρφί» και σκοπό έχει να παρουσιάσει τα «Βυζαντινά» μνημεία της πόλης μας και πιο συγκεκριμένα τις εκκλησίες της Θεσσαλονίκης.

Η έκδοση είναι μέτρια προς κακή, αλλά φαντάζομαι πως αυτό έγινε για να πέσει το κόστος, αφού μιλάμε για ένθετο εφημερίδας. Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες, ενώ πουθενά δεν αναφέρεται το όνομα του συγγραφέα του βιβλίου, το οποίο το βρήκα στο διαδίκτυο και το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη. Στο τέλος της παρουσίασης κάθε εκκλησίας, υπάρχουν κάποιες σημειώσεις.

Ξεκινώντας από το εξώφυλλο, αξίζει να σχολιάσουμε ότι προτιμήθηκε να είναι η Ροτόντα, ένα μνημείο το οποίο δεν είναι εκκλησία και δεν χτίστηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Παρουσιάζονται οι σημαντικότερες εκκλησίες της πόλης μας (Άγιος Δημήτριος, Αχειροποίητος, Αγία Σοφία, Παναγία Χαλκέων, Οσίου Δαυίδ, Νικόλαος Ορφανός κτλ). Η ένστασή μου είναι ότι ως «Βυζαντινές» εκκλησίες παρουσιάζονται και αρκετές, που χτίστηκαν πολύ αργότερα από τη λεγόμενη «Βυζαντινή» περίοδο της πόλης, όπως η Παναγούδα, η Υπαπαντή και ο Άγιος Γεώργιος, το μικρό εκκλησάκι απέναντι από τη Ροτόντα.

Τα κείμενα κουράζουν κάπως και πιστεύω ελάχιστα από τα όσα γράφονται μπορούν να μείνουν στον αναγνώστη. Δεν αναφέρονται οι βιβλιογραφικές πηγές, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να έγινε copy-paste από κάποια παλαιότερα έργα. Οι φωτογραφίες είναι κάπως ενδιαφέρουσες. Στο σύνολό του πάντως το βιβλίο δεν νομίζω ότι αναδεικνύει την αξία των μνημείων, που θέλει να περιγράψει.

Προσωπικά το βιβλίο δεν μου άρεσε. Υπάρχουν ευτυχώς πολλοί άλλοι οδηγοί για τα Βυζαντινά μνημεία και τις εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, πιο πλήρεις και ολοκληρωμένοι, τους οποίους μπορεί ο αναγνώστης να συμβουλευτεί αν θέλει να μάθει κάτι παραπάνω. Το βρήκα σε παζάρι βιβλίων στην τιμή του €1 και για αυτό δεν κλαίω τα λεφτά μου.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΣΦΥΡΟΕΡΑ, Σοφία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s