Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τσιμισκή με Δραγούμη: Ιστορικό της ανέγερσης

Σάρωση_20160329

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Πλατεία Ελευθερίας της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Έκδοση: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1995)

ISBN: 960-85171-9-2

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Δεν έχει περάσει πολύ καιρός, που από τη Vivlioniki είχε παρουσιαστεί ένα βιβλίο για τη δράση της Εθνικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου στη Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο ήταν οδηγός μιας έκθεσης σχετικής με αυτό το θέμα, που είχε γίνει το 1989. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1995 και στα πλαίσια της 60ης ΔΕΘ, μια άλλη έκθεση είναι αφιερωμένη στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας και στο χρονικό της ανέγερσής του. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης είναι ένα λεύκωμα-οδηγός εκείνης της έκθεσης.

Η έκδοση είναι απλή και όμορφη. Υπάρχουν πάρα πολλές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, από τον καιρό, που το επιβλητικό κτίριο στη γωνία Ίωνος Δραγούμη και Τσιμισκή χτιζόταν. Υπάρχουν επίσης πολλά σχέδια της κατασκευής και λεπτομέρειες, που δύσκολα κάποιος μπορεί να δει.

Το βιβλίο προλογίζει ο Παύλος Λαζαρίδης, τότε Διευθυντής Περιφερειακής Διοίκησης Δ’ της Εθνικής Τράπεζας, ενώ την εισαγωγή υπογράφει ο Ευάγγελος Χεκίμογλου. Ακολουθεί ένα κείμενο για την αρχιτεκτονική των κτιρίων της Εθνικής Τράπεζας κατά τον Μεσοπόλεμο, το οποίο υπογράφει ο αρχιτέκτονας Διονύσης Βλαχόπουλος, ενώ το «κύριο θέμα» του βιβλίου το υπογράφει η πολιτικός μηχανικός Έλλη Γεωργιλά. Σε αυτό το «κύριο θέμα» ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει πάρα πολλές λεπτομέρειες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Υπάρχουν στοιχεία ιστορικά, όπως για παράδειγμα η αναφορά στο θαλάσσιο τείχος της πόλης, το οποίο βρέθηκε κατά τη θεμελίωση, η ποσότητα και η προέλευση των υλικών, που χρησιμοποιήθηκαν, τα ημερομίσθια και το κόστος των υλικών, οι υπεύθυνοι των μελετών και άλλα πολλά.

Οι εργασίες κατασκευής άρχισαν το 1928, ενώ τα εγκαίνια του καταστήματος έγιναν στις 21 Μαΐου του 1933. Το έργο θεωρήθηκε από τα πιο σύγχρονα ποιοτικά ενώ αισθητικά αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής, που κυριάρχησε κατά τον Μεσοπόλεμο.

Το κείμενο διαβάζεται εύκολα, αν και υπάρχουν κάποια σημεία, με όρους μηχανικούς, που ίσως δυσκολέψουν τον αναγνώστη. Είναι όμως λίγα και δεν δυσχεραίνουν την κατανόηση του κειμένου.

Προσωπικά το βιβλίο το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον. Οι φωτογραφίες του είναι σημαντικότατες για την ιστορία ενός από τα σπουδαιότερα κτίρια της πόλης μας. Δεν κυκλοφορεί φυσικά στα βιβλιοπωλεία, μόνο σε παλαιοβιβλιοπωλεία μπορείτε να το βρείτε, σε μία τιμή, που λογικά θα κυμαίνεται μεταξύ €10 και €15.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s