Τοπία της περιαστικής Θεσσαλονίκης

Σάρωση_20160328 (2)

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Τίποτε προσωπικό

Συγγραφέας: Γιάννης Παντελίδης

Έκδοση: University Studio Press (2015)

ISBN: 978-960-12-2246-2

Τιμή: Περίπου €24

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στο μυαλό των περισσοτέρων, όταν ακούνε τη λέξη «Θεσσαλονίκη» τους έρχονται τοπία κατά κύριο λόγο αστικά. Λίγες φορές λογοτέχνες ή καλλιτέχνες έχουν ασχοληθεί με το χώρο, που βρίσκεται γύρω από την πόλη, τον λεγόμενο «περιαστικό». Αυτόν ακριβώς τον χώρο έρχεται να εξερευνήσει ένα εξαιρετικό λεύκωμα, που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες.

Η έκδοση είναι πολύ καλή. Χρησιμοποιήθηκε χαρτί Magno Satin 170gr, η ποιότητα εκτύπωσης των φωτογραφιών είναι άριστη, ενώ πολύ σημαντικό βρίσκω το γεγονός ότι πρόκειται για δίγλωσση έκδοση. Όμορφο και μοντέρνο εξώφυλλο, πρόκειται για τα σημεία στον χάρτη, στα οποία ο Παντελίδης τράβηξε τις φωτογραφίες του.

Τον Παντελίδη τον συναντήσαμε στη Vivlioniki για πρώτη φορά σε ένα μικρό λεύκωμα της σειράς «Περίπατοι στην Πόλη» σχετικό με την Άνω Πόλη. Δεν πρόκειται για έναν επαγγελματία φωτογράφο και αυτό κάνει το έργο του ακόμη πιο σημαντικό.

Το βιβλίο το προλογίζει ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, ο οποίος σχολιάζει καλλιτεχνικά και το έργο του Παντελίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παπαϊωάννου ανέλαβε πρόσφατα τη θέση του Διευθυντή στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Προσεκτική ανάγνωση του κειμένου θα βοηθήσει τον αναγνώστη στο να δει με καλύτερο τρόπο τις φωτογραφίες.

Ο Παντελίδης μας παρουσιάζει φωτογραφίες, που τράβηξε μεταξύ του 2013 και του 2015. Αν και υπάρχει χρονική διαφορά δύο ετών, αυτό δεν γίνεται αντιληπτό στα έργα του, τα οποία μοιάζουν να δημιουργήθηκαν την ίδια μέρα. Οι φωτογραφίες είναι έγχρωμες, ο ουρανός είναι γκρίζος (χαρακτηριστικό του τοπίου της πόλης μας) και σε όλες απουσιάζουν οι άνθρωποι, εστιάζοντας αποκλειστικά και μόνο στο τοπίο, το οποίο άλλες φορές είναι η φύση και άλλες φορές ανθρώπινα δημιουργήματα ή και συνδυασμός αυτών των δύο. Οι περιοχές, που επισκέφτηκε ο Παντελίδης και αποτύπωσε στα έργα του βρίσκονται σχεδόν σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης, από το Δέλτα του Αξιού και το Γαλλικό ποταμό έως το Αγγελοχώρι και από τα Βασιλικά έως το Λαγκαδά. Υπάρχουν επίσης έργα του από τον Φοίνικα, την Ευαγγελίστρια και τον Εύοσμο, περιοχές δηλαδή, που βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στην πόλη, κι όμως φανερώνονται γωνιές και τοπία, που είναι εντελώς ξένα και άγνωστα για τον Θεσσαλονικέα. Στις περισσότερες υπάρχει μια εικόνα εγκατάλειψης και αποσύνθεσης του τοπίου, ενώ φαίνεται η ανθρώπινη παρέμβαση να καταστρέφει αντί να αναδεικνύει τη φύση γύρω από την πόλη. Ο παραλογισμός φαίνεται ιδιαίτερα σε μία φωτογραφία, που έχει τραβηχτεί στη Θέρμη το 2014. Αγαπημένη μου φωτογραφία, μέσα σε πάρα πολλές, που με εντυπωσίασαν, μία στον Γαλλικό ποταμό, που τραβήχτηκε το 2014, όπου δέντρα αναδύονται μέσα από τα νερά του ποταμού. Δυστυχώς δεν υπάρχουν νούμερα στις σελίδες, για να τις μοιραστώ μαζί σας και δεν κατάλαβα για ποιο λόγο δεν μπήκε αρίθμηση των σελίδων.

Προσωπικά βρήκα το λεύκωμα εξαιρετικό, τόσο καλλιτεχνικά, όσο και θεματικά. Ο Παντελίδης φέρνει στον αναγνώστη την όψη περιοχών τόσο κοντά του, αλλά και τόσο μακρινών ταυτόχρονα. Αν μια φωτογραφία, πέρα από μορφή τέχνης, έχει σκοπό την αφύπνιση του θεατή, τότε σίγουρα ο Παντελίδης πετυχαίνει να δημιουργήσει στον αναγνώστη την περιέργεια να ψάξει και να βρει τα τοπία του, αλλά ταυτόχρονα πετυχαίνει την ευαισθητοποίηση του αναγνώστη σε θέματα σεβασμού του περιβάλλοντος, το οποίο δεν είναι κάτι μακρινό από αυτόν, σε μια ζούγκλα του Αμαζονίου, αλλά απέχει από λίγα χιλιόμετρα έως λίγα στενά μακρυά από εκεί, που μένει.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ, Γιάννης, Συγγραφείς

One response to “Τοπία της περιαστικής Θεσσαλονίκης

  1. Παράθεμα: Με τον φακό του Πάρι Πετρίδη στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.