Η Θεσσαλονίκη, όπως την είδε ο Αστυνόμος Μπέκας και ο Γιάννης Μακρής

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Τελευταίο δρομολόγιο

Συγγραφέας: Κρίτων Σαλπιγκτής

Έκδοση: Αιγαίον (2012)

ISBN: 978-9963-692-89-7

Τιμή: Περίπου €11

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Μέσα από τις αναρτήσεις στη Vivlioniki έχουν παρουσιαστεί διάφορα έργα της αστυνομικής λογοτεχνίας, που σχετίζεται με την πόλη μας. Κύριοι εκπρόσωποι ο Πέτρος Μαρτινίδης και ο Αργύρης Παυλιώτης. Στη σημερινή ανάρτηση θα γνωρίσουμε έναν ακόμη συγγραφέα, που ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, τον Κρίτων Σαλπιγκτή.

Η έκδοση είναι απλή και λιτή, με πλαστικοποιημένο εξώφυλλο. Ευανάγνωστοι χαρακτήρες και κείμενο, εικονογράφηση δε έχει αναλάβει ο Γιώργος Ακοκαλίδης, τον οποίο η γενιά μου θυμάται από την σειρά κόμικ, που είχε κάνει για τις κωμωδίες του Αριστοφάνη πριν από κάποια χρόνια. Ο εκδοτικός οίκος Αιγαίον έχει έδρα τη Λευκωσία.

Το βιβλίο είναι το πρώτο, που είχε κυκλοφορήσει από μία σειρά αφιερωμένη στον πιο γνωστό ίσως λογοτέχνη αστυνομικών έργων, τον Γιάννη Μαρή. Οι ήρωές του, ο αστυνόμος Μπέκας και ο δημοσιογράφος Γιάννης Μακρής έχουν βγει από τις σελίδες των βιβλίων και έχουν γίνει ταινίες και τηλεοπτικά σίριαλ. Εδώ ο Σαλπιγκτής τους δανείζεται για να φτιάξει τη δική του ιστορία.

Ο Σαλπιγκτής γράφει μια νουβέλα αστυνομική, με πρωταγωνιστή κυρίως τον Γιάννη Μακρή. Βρισκόμαστε στο 1954 και ο δαιμόνιος δημοσιογράφος έρχεται στη Θεσσαλονίκη συνοδεύοντας τον υπουργό τότε Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η φήμη για ένα πιθανό έγκλημα τον βάζει σε υποψίες και μετά από μία σειρά ενεργειών του, ο αναγνώστης καταλήγει στη λύση του μυστηρίου. Ο τίτλος έχει άμεση σχέση με το «έγκλημα», αλλά δεν μπορώ να πω παραπάνω πράγματα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να φανερώσω στοιχεία του έργου, και στα αστυνομικά μυθιστορήματα αυτό δεν βοηθά. Αυτό, που μπορώ να πω, είναι ότι και αυτό το βιβλίο με απογοήτευσε ως προς το «αστυνομικό» του κομμάτι.

Ο Μαρής δεν είχε τοποθετήσει ποτέ τον Μπέκα στη Θεσσαλονίκη, οπότε ο Σαλπιγκτής τον έφερε στην πόλη μας και χρησιμοποιεί την επίσκεψη αυτή σαν αφορμή για να περιγράψει την πόλη μας ή πιο συγκεκριμένα ένα κομμάτι της στο Κέντρο στα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια. Υπάρχει μία μίξη ιστορίας και μυθοπλασίας με αναφορές σε αρκετά μαγαζιά και πρόσωπα της πόλης, που κάποια από αυτά είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

Αν και η νουβέλα, όπως είπα, δεν μου άρεσε, βρήκα χρήσιμες τις πληροφορίες, που δίνει ο Σαλπιγκτής στα «Οφειλόμενα» καθώς και στο επίμετρο με τίτλο «Ο καμβάς της ιστορίας και τα πολιτικά πρόσωπα». Κάποια από τα γραφόμενα εκεί έχουν αξία κυρίως για την τοπική ιστορία, πχ οι αναφορές στην «Κληματαριά», μία από τις πιο γνωστές ψησταριές της Θεσσαλονίκης.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει η εργογραφία του Μαρή από τον Φίλιππο Φιλίππου, τον οποίο είχαμε γνωρίσει στη Vivlioniki από ένα άλλο αστυνομικό μυθιστόρημα.

Προσωπικά το βιβλίο μου άρεσε περισσότερο για τις αναφορές του στην πόλη, παρά για την αστυνομική του πλοκή. Δεν έχω διαβάσει άλλα έργα του συγγραφέα και με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο αποτελεί «παραγγελία» στα πλαίσια ενός αφιερώματος για κάποιον άλλο συγγραφέα, δεν μπορώ να κρίνω την αξία του Σαλπιγκτή. Δεν θα το πρότεινα πάντως σε κάποιον.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΣΑΛΠΙΓΚΤΗΣ, Κρίτων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.