Η γέννηση και τα πρώτα βήματα της Τούμπας

Σάρωση_20160215

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η Τούμπα των προσφύγων

Συγγραφέας: Σίμος Κερασίδης, Παναγιώτης Γεωργούλης

Έκδοση: Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (2002)

ISBN: 960-87344-2-8

Τιμή: Περίπου €15

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την έλευση προσφύγων στην πόλη μας. Το τελευταίο μεγάλο κύμα προσφύγων, που εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, ήταν αυτό από τη Μικρασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη και τον Καύκασο. Και μία από τις γειτονιές, που δημιουργήθηκαν από αυτούς τους ανθρώπους είναι η Τούμπα. Στη σημερινή ανάρτηση θα μιλήσουμε για ένα λεύκωμα, το οποίο παρουσιάζει τη γέννηση και τα πρώτα βήματα μίας από τις σημαντικότερες περιοχές της πόλης μας, της Τούμπας.

Η έκδοση είναι πολύ καλή. Σκληρό χάρτινο εξώφυλλο, καλή ποιότητα χαρτιού και άριστη εκτύπωση των εκατοντάδων φωτογραφιών. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν οι πηγές, η βιβλιογραφία, κάποιες σημειώσεις και σύντομα βιογραφικά των συγγραφέων. Το βιβλίο προλογίζουν εκπρόσωποι της τότε δημοτικής αρχής. Στο εξώφυλλο φαίνεται η Θεσσαλονίκη από μία φωτογραφία των αρχών του 20ου αιώνα, αλλά το φως πέφτει πάνω στην Τούμπα, τον μικρό λόφο πίσω και μακρυά, ο οποίος έδωσε και το όνομά του, κατά τους περισσότερους, στην ομώνυμη γειτονιά.

Από τους συγγραφείς, τον Σίμο Κερασίδη τον έχουμε δει στη Vivlioniki σε άλλα 3 βιβλία του, εκ των οποίων τα δύο είχανε άμεση σχέση με την Τούμπα, άλλωστε είναι γέννημα θρέμμα Τουμπιώτης. Τον Γεωργούλη τον συναντάμε για πρώτη φορά στο blog.

Το λεύκωμα χωρίζεται θεματικά σε 4 βασικές ενότητες, οι οποίες αναφέρονται στον χώρο πριν την έλευση των προσφύγων, στη δημιουργία της συνοικίας, στις ασχολίες των κατοίκων και την εργασία τους και τέλος στους συλλόγους, που σχημάτισαν. Κάθε μία από αυτές τις ενότητες χωρίζεται σε μικρότερα κεφάλαια, τα οποία με λεπτομέρεια εξιστορούν την ιστορία αυτής της γειτονιάς.

Αυτό, που ξεχωρίζει σε αυτό το λεύκωμα, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φωτογραφιών προέρχεται από οικογενειακά αρχεία, δίνοντας στις εικόνες μια ιδιαίτερη δυναμική. Οι συγγραφείς φρόντισαν επίσης να αναφέρονται τα ονόματα των ατόμων, που απεικονίζονται, έτσι ώστε να μην είναι απλές, ανώνυμες φιγούρες, αλλά πρόσωπα της σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης, άτομα, που ίσως δεν έγιναν γνωστά και δεν έμειναν στην ιστορία, αλλά τη βίωσαν. Υπάρχουν επίσης πολλές συνεντεύξεις από άτομα, που έζησαν την Τούμπα στα πρώτα της βήματα, καθώς και άρθρα από παλιές εφημερίδες.

Χρονικά το λεύκωμα κινείται μεταξύ αρχών της δεκαετίας του 1920 και τέλη της δεκαετίας του 1960. Από το 1970 και έπειτα η Τούμπα αλλάζει, λόγω αντιπαροχής, πρόσωπο σε τόσο μεγάλο βαθμό, που δύσκολα κάποιος μπορεί να φανταστεί τη γειτονιά με κήπους, μπαξέδες, δέντρα και αλάνες. Ο σημερινός κάτοικος της περιοχής όμως αξίζει να γνωρίσει το παρελθόν του τόπου, που μένει και να πάρει ιδέες για το πώς τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο εξαιρετικό. Νομίζω ότι καλύπτει πάρα πολλές πτυχές της ιστορίας της Τούμπας και ο αναγνώστης μπορεί να μάθει για άγνωστα κομμάτια αυτού του τόπου (πχ ποια είναι τα όρια Άνω και Κάτω Τούμπας ή πώς πήρε το όνομά του ο Κήπος του Καλού κα). Για την ποιότητα του βιβλίου τα €15, που κοστίζει είναι ελάχιστα χρήματα. Πιστεύω ότι κάθε κάτοικος της Τούμπας, παλιός ή νέος, οφείλει να το διαβάσει για να μπορέσει να αγαπήσει αυτήν την περιοχή λίγο παραπάνω.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ, Παναγιώτης, ΚΕΡΑΣΙΔΗΣ, Σίμος, Συγγραφείς

One response to “Η γέννηση και τα πρώτα βήματα της Τούμπας

  1. Παράθεμα: Στοιχεία για το Τενεκεδένιο Σχολείο της Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.