Ένας μικρός οδηγός για τη Μονή Βλατάδων

Σάρωση_20160209 (2)

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Μονή Βλατάδων

Συγγραφέας: Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη

Έκδοση: Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου Αίμου (1998)

ISBN: 960-7387-15-5

Τιμή: Περίπου €5

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου Αίμου είχε κυκλοφορήσει στο παρελθόν μια σειρά οδηγών για μνημεία της πόλης μας, κυρίως Βυζαντινές εκκλησίες. Σε αυτήν τη σειρά ανήκει και το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης, το οποίο μιλάει για τη Μονή Βλατάδων ή Βλαττάδων ή Βλαταίων ή Τσαούς Μοναστίρ. Παλαιότερα είχαμε παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα λεπτομερές έργο για τη Μονή από τον Γιώργο Στόγιογλου.

Η έκδοση είναι καλή, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Αυτή είναι η δεύτερη έκδοση, που κυκλοφόρησε στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης το 1997, ενώ η πρώτη έκδοση είχε βγει το 1989 στα πλαίσια του εορτασμού για τα 2300 χρόνια της πόλης μας. Στο τέλος υπάρχουν βιβλιογραφικά στοιχεία και κατάλογος εικόνων καθώς και οι εικόνες, που είναι ασπρόμαυρες. Και αν για το 1989 μπορώ να καταλάβω γιατί οι φωτογραφίες είναι ασπρόμαυρες, θεωρώ λάθος το γεγονός ότι στην επανέκδοση δεν προστέθηκαν έγχρωμες φωτογραφίες.

Η συγγραφέας μας έχει προσφέρει αρκετά βιβλία για το Βυζαντινό παρελθόν της πόλης. Κάποια από αυτά παρουσιάστηκαν στη Vivlioniki, με πιο πρόσφατο την πολύ καλή έκδοση για την Αγία Σοφία, έναν καλαίσθητο τόμο για τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, ενώ συμμετείχε και στην εκπληκτική δουλειά, που είχε γίνει για τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης.

Στο βιβλίο ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει στοιχεία για την ιστορία της Μονής, την αρχιτεκτονική του ναού, τις τοιχογραφίες και το σκευοφυλάκιό της. Η γλώσσα του βιβλίου ίσως δυσκολέψει κάπως τον αναγνώστη, αλλά δεν είναι και εντελώς ακατανόητη. Όπως και σε άλλους οδηγούς, έτσι και εδώ το κείμενο γίνεται καλύτερα κατανοητό όταν το διαβάζετε σε κάποια επίσκεψή σας στον χώρο.

Προσωπικά το βιβλίο δεν με ενθουσίασε ούτε με απογοήτευσε. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερος ποιοτικά και κυρίως να έχει έγχρωμες φωτογραφίες. Από την άλλη αν κάποιος θέλει έναν απλό και οικονομικό οδηγό για το μνημείο, το βιβλίο θα κάνει τη δουλειά του.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΣΙΟΥΜΗ, Χρυσάνθη, Συγγραφείς

One response to “Ένας μικρός οδηγός για τη Μονή Βλατάδων

  1. Παράθεμα: Ένας μικρός οδηγός για τον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.