Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη: 1913-1940

Σάρωση_20160208

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Θεσσαλονίκη και Εθνική Τράπεζα – Έκθεση ιστορικών τεκμηρίων (1913-1940)

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Έκδοση: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1989)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €6

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το εμπόριο και η τραπεζική δραστηριότητα συνήθως συμβαδίζουν και αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση για την Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα χρόνια μετά την προσάρτηση της πόλης στο Ελληνικό Κράτος, δημιουργήθηκαν συνθήκες τέτοιες, που οδήγησαν στην ανάπτυξη τόσο του εμπορίου και της βιομηχανίας, όσο και των τραπεζών και το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης μιλάει για τη σχέση αυτών των δύο μέσα από τη μελέτη των αρχείων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Η έκδοση είναι αρκετά καλή, με πάρα πολλές φωτογραφίες και αρχειακό υλικό. Πρόκειται για ένα λεύκωμα, το οποίο συνόδευε την έκθεση ομώνυμη έκθεση, που είχε διοργανωθεί το 1989 για τον εορτασμό των 75 χρόνων λειτουργίας της Εθνικής Τράπεζας στην Βόρεια Ελλάδα. Ξεχωρίζουν σίγουρα οι εικόνες από παλιές μετοχές και οι παλιές διαφημίσεις τραπεζικών οίκων, πολλοί εκ των οποίων δεν υπάρχουν σήμερα. Την επιστημονική επιμέλεια του έργου είχε αναλάβει ο Ευάγγελος Χεκίμογλου.

Πριν την κύρια ύλη του βιβλίου, υπάρχει ένα χρονολόγιο με τα πιο σημαντικά ιστορικά και επιχειρηματικά γεγονότα, που συνέβησαν στην πόλη από το 1862 έως το 1912. Το θέμα όμως του βιβλίου είναι κυρίως η αναφορά στην πορεία της τράπεζας από το 1913, που άνοιξε το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη έως το 1940. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, η λειτουργία της τράπεζας επηρεάστηκε σε τεράστιο βαθμό από τα ιστορικά γεγονότα. Στα κεφάλαια του λευκώματος ο αναγνώστης μπορεί να βρει πληροφορίες για τη δράση της Εθνικής σχετικά με την Μεγάλη Πυρκαγιά του 1917, το προσφυγικό ζήτημα και την ίδρυση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Πέρα από αυτά, υπάρχουν αναφορές στη σχέση της τράπεζας με τον αγροτικό, βιομηχανικό και εμπορικό τομέα.

Αν και πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Εθνική Τράπεζα, εν τούτοις πολλές είναι οι αναφορές και σε άλλους οίκους, που οι περισσότεροι χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Επίσης ο αναγνώστης μπορεί να ενημερωθεί γενικά για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και να θαυμάσει το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που συνοδεύει την έκδοση.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο πολύ ενδιαφέρον. Αν και πρόκειται για λεύκωμα, τα κείμενα, που συνοδεύουν το φωτογραφικό υλικό είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, με πάρα πολλές πληροφορίες για την Θεσσαλονίκη, ιστορικές και τοπογραφικές. Η τιμή του δε είναι πάρα πολύ καλή. Το βρήκα στο ΜΙΕΤ, αν και πιστεύω πως ίσως υπάρχει και σε άλλα βιβλιοπωλεία της πόλης μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.