Απόκριες στην Παλιά Θεσσαλονίκη

Σάρωση_20160201

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Το Καρναβάλι στην παλιά Θεσσαλονίκη

Συγγραφέας: Φώτης Βίττης

Έκδοση: Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης (1985)

ISBN: –

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Αν και υπάρχουν πολλά βιβλία για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, λίγα σχετικά έχουν γραφτεί με λαογραφικό ενδιαφέρον. Στοιχεία τέτοια μπορεί ο αναγνώστης να βρει στα βιβλία του Τομανά κυρίως, αλλά και σε αυτά του Σταμπουλή και του Περπερή. Το σημερινό βιβλίο έχει να κάνει με το Καρναβάλι και κάποια από τα έθιμα της παλαιάς εποχής.

Η έκδοση είναι μέτρια προς κακή. Φτηνή δουλειά, που δεν αναδεικνύει σίγουρα αυτό, που θέλει να περιγράψει. Υποτίθεται πως το Λύκειο Ελληνίδων, που εξέδωσε και το έργο, είχε κάνει και διαγωνισμό για την καλύτερη εργασία πάνω στο θέμα «Καρναβάλι στην Παλιά Θεσσαλονίκη» και αυτή εδώ ήταν η καλύτερη. Ο διαγωνισμός αυτός είχε γίνει το 1983, το κείμενο είναι του 1984, ενώ το βιβλίο εκδόθηκε το 1985 στα πλαίσια εορτασμού των 2300 χρόνων της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει μια φωτογραφία στο τέλος από καρναβαλιστές, που όπως λέει ο υπότιτλος, είναι από τη Θεσσαλονίκη του 1924.

Ο Βίττης παραθέτει ένα κείμενο κυρίως βασισμένο σε προσωπικές εμπειρίες και δημοσιεύματα της εποχής. Γίνεται μία αναφορά στην ιστορία του Καρναβαλιού και την προέλευσή του. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια περιγραφή κάποιων εθίμων, ενώ γίνεται και σύντομος λόγος για το πώς γιορτάζονταν το Καρναβάλι στις διάφορες γειτονιές (Ιπποδρομίου, Σέιχ Σου, Ρεζή Βαρδάρ, Μπουλεβάρ Χαμιδιέ κα). Η ιστορική αναφορά του φτάνει μέχρι το 1924 και σύμφωνα με το συγγραφέα από τότε σταμάτησε ο εορτασμός του Καρναβαλιού στην πόλη…

Το πιο ενδιαφέρον πάντως κομμάτι του βιβλίου είναι οι αναφορές σε δύο γεγονότα. Το πρώτο είναι ο έρωτας μεταξύ του Οθωμανού Μπέη Βεληαλά με μια όμορφη Ελληνίδα, που είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή πίστης του Οθωμανού (κάτι, που απαγορευόταν με νόμο) και τον γάμο των δύο νέων και ένας ιδιόμορφος έρανος, που έγινε από κάποιες νεαρές Ελληνίδες, με αρχηγό μία κόρη από την οικογένεια Ζάννα.

Σε γενικές γραμμές μου φάνηκε πως το βιβλίο δεν καλύπτει το θέμα όπως έπρεπε. Γνωρίζουμε από την ιστορία ότι το Καρναβάλι ήταν μια πολύ σημαντική γιορτή για τον Χριστιανικό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης και εδώ το θέμα δεν αναπτύσσεται όπως θα έπρεπε. Είναι και η περίεργη γλώσσα, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, στην προσπάθειά του να φανεί ποιητικός, προσπάθεις, που όμως είναι αποτυχημένη. Το βρήκα σε παλαιοβιβλιοπωλείο στην τιμή μόλις των €2,5, οπότε δεν κλαίω τα λεφτά μου.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΒΙΤΤΗΣ, Φώτης, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s