Θάνατος και έρωτας στη Νύμφη του Θερμαϊκού

Σάρωση_20160125 (2)

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Νυμφαίος θάνατος

Συγγραφέας: Βασίλης Παπαγεωργίου

Έκδοση: Υπερίων (1998)

ISBN: 960-7733-13-4

Τιμή: Περίπου €6

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο θάνατος και ο έρωτας είναι έννοιες, που έχουν χαρακτηρίσει την πόλη σχεδόν από την ίδρυσή της. Χιλιάδες πρέπει να είναι τα κείμενα, τα οποία έχουν γραφτεί, είτε για τον έναν, είτε για τον άλλον, είτε για τον συνδυασμό αυτών των δύο. Το βιβλίο αυτής της ανάρτησης, αν και μοιάζει να είναι αφιερωμένο στο θάνατο, περισσότερο φαίνεται να είναι ένα ερωτικό βιβλίο, παρά μια μελέτη για τον θάνατο, κι ας μας παρουσιάζεται στον πρόλογο σαν μια «μυθιστορηματική μελέτη θανάτου».

Η έκδοση είναι λιτή και όμορφη. Υπάρχει μία χάρτινη κουβερτούρα, που ντύνει το εξώφυλλο. Το χαρτί, που χρησιμοποιήθηκε είναι Toscolano των 100gr. Υπάρχουν στο βιβλίο δύο σχέδια, της Lo Snöfall. Η έκδοση αυτή είναι η πρώτη, στα βιβλιοπωλεία πιθανότερο είναι να βρείτε τη δεύτερη έκδοση, από τις Ροές.

Το βιβλίο κινείται σε διαφορετικούς χρόνους και διαφορετικά επίπεδα. Έχει στοιχεία μυθιστορήματος, φιλοσοφικής αναζήτησης αλλά και λογοτεχνικής μελέτης. Ο τόπος μόνο μοιάζει να είναι κοινός, η Θεσσαλονίκη, κυρίως το κέντρο της πόλης. Ο συγγραφέας με τη μνήμη τριγυρνάει σε πολλές γωνιές της πόλης, από τα Λαδάδικα έως τον Λευκό Πύργο, αλλά και πιο πέρα ακόμη.

Διέκρινα μία ρεαλιστική ιστορία, η οποία αποτελεί ίσως την αφορμή για μια σειρά αναζητήσεων του συγγραφέα σε συναισθήματα και αναμνήσεις του. Ένα φίδι δάγκωσε τον πατέρα του και τον πηγαίνει στο νοσοκομείο για την απαραίτητη θεραπεία. Ξεκινώντας από εδώ, το κείμενο θα μας ταξιδέψει σε σκέψεις για τη ζωή και τον θάνατο, για τον έρωτα και τις σχέσεις. Συχνά διαβάζουμε για τους διαλόγους του συγγραφέα με έναν παλιό έρωτα του αφηγητή, την Μάρθα. Σε άλλα σημεία πρέπει να αναφέρεται στη μητέρα του, την οποία μάλλον έχει χάσει σε μικρή ηλικία.

Σε πάρα πολλά σημεία η έννοια του θανάτου μοιάζει να πρωταγωνιστεί. Τι ακριβώς είναι ο θάνατος, γιατί μας επηρεάζει και αν θα έπρεπε να μας επηρεάζει τόσο, αν μπορεί να αντιμετωπιστεί και με ποιον τρόπο, η παρουσία του στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας. Πέρα από την οπτική του συγγραφέα, έχουμε και αυτήν του πατέρα, που είναι εντελώς διαφορετική, ποιο προσγειωμένη, λογική και σταθερή.

Ο Παπαγεωργίου όμως προσκαλεί στο κείμενό του και διάφορους συγγραφείς και καλλιτέχνες, οι οποίοι συμμετέχουν με τα κείμενά τους στη ροή του βιβλίου. Κυρίως ο Πεντζίκης και ο Δημητριάδης προσφέρουν στοιχεία στην αναζήτηση του συγγραφέα.

Η Θεσσαλονίκη είναι παρούσα με το αινιγματικό της πέπλο. Η απουσία του συγγραφέα από τη γενέτειρά του (ζει στη Σουηδία εδώ και πολλά χρόνια) τον κάνει να την προσεγγίζει με αγάπη και νοσταλγία, άσχετα αν την χρησιμοποιεί για ένα βιβλίο, που μιλάει τόσο πολύ για τον θάνατο. Σε πολλά σημεία του βιβλίου αναζητά τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα της πόλης και δεν την έχει απλά ως ένα σκηνικό δράσης της ιστορίας του.

Το κείμενο δεν είναι εύκολο στην ανάγνωσή του. Ο Παπαγεωργίου χρησιμοποιεί αρκετές λέξεις, που είναι άγνωστες στον μέσο αναγνώστη, ενώ τα νοήματά του μοιάζουν να διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς πολλές φορές να υπάρχει λογική ροή. Δεν είναι από τα κείμενα, που διαβάζονται με τη μία, αλλά από αυτά, που θα χρειαστείτε να κρατήσετε σημειώσεις και να ψάξετε ίσως και για πληροφορίες. Ο καθένας πιστεύω θα κρατήσει αυτά τα στοιχεία από το βιβλίο, που θα τον ενδιαφέρουν περισσότερο. Μου πήρε μέρες να το τελειώσω, με κούρασε σε πολλά σημεία, αλλά στο τέλος μου άφησε μια γλυκιά γεύση. Μοιάζει το θέμα να είναι βαρύ και μουντό, αλλά διέκρινα αρκετή δόση αισιοδοξίας. Άλλωστε στο ζύγι συγκρίνοντας τον έρωτα και τον θάνατο, νικητής βγαίνει ο έρωτας. Να το διαβάσετε μόνο αν έχετε πολύ χρόνο και αρκετή ησυχία για να συγκεντρωθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο στο κείμενο. Και αν σας κουράσει, αξίζει πιστεύω να το πολεμήσετε λίγο παραπάνω.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Βασιλης, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s