Μια συλλογή διηγημάτων του ζωγράφου Νίκου Παπασπύρου

Σάρωση_20160119 (2)

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Τρεις εποχές

Συγγραφέας: Νίκος Παπασπύρου

Έκδοση: Διαγώνιος (1984)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €7

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η σημερινή ανάρτηση θα ασχοληθεί με μία ακόμη συλλογή διηγημάτων με έντονο αυτοβιογραφικό χαρακτήρα και αρκετό χρώμα Θεσσαλονίκης.

Η έκδοση είναι απλή και όμορφη. Υπάρχει μια κουβερτούρα, που καλύπτει το εξώφυλλο, αλλά είναι κολλημένη στη ράχη του βιβλίου. Το σχέδιο στο εξώφυλλο είναι έργο του συγγραφέα, ενώ η επιμέλεια έχει γίνει από τον Κάρολο Τσίζεκ. Υπάρχει στο εσωτερικό μία φωτογραφία, που ανήκει στον Πάνο Παπανάκο, υποθέτω είναι ο γνωστός ζωγράφος. Το βιβλίο είναι έργο των εκδόσεων «Διαγώνιος» και αυτό από μόνο του χαρίζει στο βιβλίο μία ιδιαίτερη αξία.

Όταν διάβασα τα βιογραφικά του συγγραφέα, θεώρησα ότι έγινε μπέρδεμα και ότι πρόκειται για τον Ντίνο Παπασπύρου. Όχι μόνο λόγω επιθέτου, αλλά και γιατί και οι δύο ασχολήθηκαν με τη ζωγραφική, ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι και μεγάλωσαν στην περιοχή της Λεωφόρου Στρατού, κοντά στο κτίριο της ΕΡΤ στην Καυταντζόγλου. Πιθανότατα θα υπάρχει κάποια συγγένεια μεταξύ τους, για την οποία όμως δεν γνωρίζω περισσότερα.

Στο βιβλίο υπάρχουν 22 μικρά διηγήματα (κάποια δεν γεμίζουν ούτε μία σελίδα). Υπάρχει χρονική σχέση μεταξύ τους, καθώς πρώτα είναι το παλαιότερο και τα υπόλοιπα ακολουθούν χρονικά και φτάνουν μέχρι τις σύγχρονες ημέρες. Η γλώσσα και το ύφος του συγγραφέα δεν είναι σε όλα το ίδιο, ένδειξη ότι πιθανότατα γράφτηκαν και σε διαφορετικές εποχές. Χρονικά κυμαίνονται από την εποχή του εμφυλίου, που ο συγγραφέας είναι μικρό παιδί, έως τη δεκαετία του ’80.

Τα κείμενα είναι αφηγηματικά και σε πρώτο πρόσωπο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ο αυτοβιογραφικός χαρακτήρας είναι ιδιαίτερα έντονος. Θα μπορούσαν τα κείμενα να χωριστούν σε «αναμνήσεις από παιδική ηλικία», «οι πρώτοι έρωτες», «εμπειρίες από το χώρο της εργασίας» και «πολεμώντας την ασθένεια» (η αντιμετώπιση του προβλήματος στα νεφρά, που είχε ο συγγραφέας).

Η Θεσσαλονίκη είναι έντονα παρούσα κυρίως στα πρώτα διηγήματα, κυρίως η γειτονιά, που μεγάλωσε ο συγγραφέας, η παραλία πριν και λίγο μετά την επιχωμάτωσή της, οι παραλίες στην Περαία και την γύρω περιοχή.

Βρήκα το βιβλίο ενδιαφέρον, κυρίως τα πρώτα του κεφάλαια, τα οποία έχουν και μερικά τοπογραφικά και ιστορικά στοιχεία για την πόλη μας. Αλλά και το υπόλοιπο βιβλίο διαβάζεται εύκολα, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη. Δεν είναι αριστούργημα, αλλά για ένα απόγευμα μπορεί να κρατήσει καλή συντροφιά.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ, Νίκος, Συγγραφείς

One response to “Μια συλλογή διηγημάτων του ζωγράφου Νίκου Παπασπύρου

  1. tsalimi

    Ο Ντίνος και ο Νίκος είναι αδέλφια. Ο Νίκος δεν ζει πλέον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.