Άγνωστα κομμάτια από την ιστορία της Θεσσαλονίκης

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Θεσσαλονίκη – Τουρκοκρατία & Μεσοπόλεμος

Συγγραφέας: Ευάγγελος Χεκίμογλου

Έκδοση: University Studio Press (1996)

ISBN: 960-12-0510-1

Τιμή: Περίπου €16

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο οι μεγάλες στιγμές, που κυρίως μνημονεύονται σε ιστορικά βιβλία και μελέτες. Ο παρελθοντικός χρόνος είναι γεμάτος με λιγότερο σπουδαίες ίσως, αλλά σημαντικές στιγμές και γεγονότα, που έχουν παίξει τον ρόλο τους στην καταγραφή της ιστορίας της πόλης μας. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης μας παρουσιάζει μια σειρά από τέτοια γεγονότα και στοιχεία, με μεγάλο ενδιαφέρον, τα οποία είναι άγνωστα στους περισσότερους, αλλά η ανάγνωσή τους φανερώνει πολλά και σημαντικά πράγματα για την Θεσσαλονίκη.

Η έκδοση είναι απλή και καλή. Ανήκει στη σειρά «Ιστορία και Πολιτισμός», που είχε βγάλει ο εκδοτικός οίκος πριν περίπου 20 χρόνια. Στο βιβλίο υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, πολλές εκ των οποίων ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του Βασίλη Μαυρομάτη. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένας εργογραφικός κατάλογος του συγγραφέα, μέχρι φυσικά την εποχή, που είχε πρωτοκυκλοφορήσει το βιβλίο.

Ο Χεκίμογλου είναι από τους σημαντικότερους ερευνητές της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, με πολλές εκδόσεις άρθρων, αλλά και βιβλίων. Οι έρευνές του κυρίως έχουν να κάνουν με την εποχή της Οθωμανικής και σύγχρονης Θεσσαλονίκης. Στο βιβλίο αυτό μάζεψε 45 άρθρα του, που είχαν βγει σε εφημερίδες και περιοδικά κυρίως. Ταξινομήθηκαν χρονολογικά με βάση το θέμα τους, δηλαδή πρώτα είναι αυτά που εντάσσονται στα πρώτα χρόνια της Οθωμανικής Θεσσαλονίκης και φτάνουμε μέχρι τις σύγχρονες μέρες μας.

Υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία στη θεματολογία. Από την τοπογραφία της πόλης κατά την Τουρκοκρατία, οικονομικά ζητήματα, θέματα των κοινοτήτων κα. Η γλώσσα και το ύφος των κειμένων δεν είναι το ίδιο παντού, αφού το αναγνωστικό κοινό, στο οποίο απευθύνεται άλλες φορές έχει ειδικές γνώσεις στην ιστορία και άλλες φορές είναι ο μέσος αναγνώστης, που απλά θέλει να μάθει κάποια γενικά πράγματα για την ιστορία του τόπου του.

Από τα κείμενα του βιβλίου ο κάθε αναγνώστης φαντάζομαι θα του αρέσουν περισσότερο αυτά, που είναι εγγύτερα στα ενδιαφέροντά του. Με 45 κείμενα θα ήταν κουραστικό να μιλήσω για όλα όσα μου άρεσαν, κάπως περισσότερο έχω ξεχωρίσει τα παρακάτω άρθρα:

  • «Ο Ομφαλός της Θεσσαλονίκης» και «Η εγκατάσταση των Εβραίων Σεφαρδίμ στη γειτονιά του Γιάννη Μαύρου Κάλη»: Πρόκειται για κείμενα, που ασχολούνται με την τοπογραφία της Θεσσαλονίκης κατά τα Βυζαντινά χρόνια, γειτονιές, που τα στοιχεία, που έχουμε, μπορούμε κάπως να οριοθετήσουμε στην σημερινή πόλη.
  • «Η Θεσσαλονίκη στα 1821»: Από τα λίγα κείμενα, που αναφέρονται στα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη κατά την έναρξη της Επανάστασης του 1821.
  • «Ταραχές στις ενορίες, ενδοκοινοτικές διενέξεις στη Θεσσαλονίκη 1879-1896»: Κείμενο, που αναδεικνύει μία από τις «αρετές» των Ελλήνων, τη διχόνοια μεταξύ των.
  • «Η Θεσσαλονίκη τις μέρες της χολέρας, η μεγάλη επιδημία, που έπληξε την πόλη και τα γεγονότα του έτους 1911»
  • «Οι τελευταίοι μουσουλμάνοι φεύγουν από τη Θεσσαλονίκη»: Σπάνια διαβάζουμε για αυτήν την μετακίνηση, για λόγους, που δεν χρειάζεται να αναλυθούν σε αυτήν την ανάρτηση.
  • «Αδελφές Τσιώμου, δύο λόγιες της Θεσσαλονίκης με πλούσιο έργο»: Στην Αγγελική και Μερόπη Τσιώμου οφείλουμε πολλές από τις πληροφορίες, που έχουμε σήμερα για τη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τον Μεσοπόλεμο.

Ίσως αδικώ πολλά από τα κείμενα του βιβλίου χωρίς να τα αναφέρω. Στο σύνολό τους τα βρήκα εξαιρετικά, χωρίς ίχνος υπερβολής. Φωτίζουν πολλές πτυχές τις ιστορίας της Θεσσαλονίκης και είναι σημαντικό ότι συλλέχθηκαν σε ένα βιβλίο, ώστε ο αναγνώστης να μην χρειάζεται να ψάξει σε εφημερίδες και περιοδικά για αυτά. Νομίζω ότι είναι και σε πολύ καλή τιμή, για την ύλη, που υπάρχει.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ, Ευάγγελος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.