Ο Νίκος Μπακόλας μιλάει για τη ζωή του

Σάρωση_20160113

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ατέλειωτη ιστορία

Συγγραφέας: Νίκος Μπακόλας

Έκδοση: Ιανός (1997)

ISBN: 960-7771-05-2

Τιμή: Περίπου €11

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο Νίκος Μπακόλας δεν θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της Θεσσαλονίκης, αλλά της χώρας ολόκληρης. Τα κείμενά του συνετέλεσαν στην ανανεωτική στροφή της ελληνικής λογοτεχνίας. Βιβλία όπως η Μυθολογία, ο Κήπος των Πριγκήπων και η Μεγάλη Πλατεία θεωρούνται από τα σημαντικότερα κομμάτια της νεοελληνικής πεζογραφικής κληρονομιάς. Στο βιβλίο της σημερινής ανάρτησης ο Μπακόλας μιλάει για τη ζωή και το έργο του.

Η έκδοση είναι συμπαθητική. Υπάρχει χάρτινη κουβερτούρα, που ντύνει το βιβλίο. Στην αρχή του βιβλίου υπάρχει ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα και ένας πρόλογος της Βάνας Χαραλαμπίδου, η οποία ήταν διευθύντρια προγράμματος του 9.58 και στου οποίου τις εκπομπές βασίστηκε το βιβλίο αυτό. Πιο συγκεκριμένα, τα κομμάτια του βιβλίου παίζονταν για 20 Παρασκευές του 1996 και το ηχητικό κομμάτι μετατράπηκε, ευτυχώς για εμάς, σε βιβλίο. Υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του Μπακόλα. Αντίστοιχες εκδόσεις είχαν γίνει και για άλλους συγγραφείς της πόλης μας και κάποιες έχουν παρουσιαστεί και από τη Vivlioniki. Νομίζω πως το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε σε χαμηλότερη τιμή πλέον, από αυτήν, που αναφέρει το Biblionet.

Είναι λίγο άδικο να θεωρούμε πως συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Μπακόλας, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για μια μεγάλη συνέντευξη του συγγραφέα, που την έδωσε στον Γιώργο Καλιεντζίδη, δημοσιογράφο τότε του 9.58. Με τη βοήθεια σύντομων και έξυπνων ερωτήσεων ο Μπακόλας διηγείται τη ζωή του, τις εμπειρίες του από την παιδική του ηλικία έως τις σύγχρονες μέρες. Γεννημένος στην περιοχή της 25ης Μαρτίου κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, θυμάται σημαντικά πράγματα της γειτονιάς του από εκείνα τα χρόνια. Ενδιαφέροντα επίσης τα όσα λέει για την περίοδο της Κατοχής αλλά και του Εμφυλίου, γεννημένος άλλωστε το 1927, βρίσκεται σε ηλικία τέτοια, που τα γεγονότα και τα θυμάται, αλλά και τον επηρεάζουν άμεσα. Μεταπολεμικά έχουν πολύ ενδιαφέρον τα όσα λέει για το κλίμα, που επικρατούσε στην πόλη μας, πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό. Αξιόλογα επίσης τα όσα μοιράζεται μαζί μας από τα χρόνια της Δικτατορίας, αλλά και της Μεταπολίτευσης.

Μαθηματικός στο πτυχίο, αλλά με πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως δημοσιογράφος, προϊστάμενος τύπου στη ΔΕΘ, δούλεψε επίσης στο ΚΘΒΕ, αλλά και στην ΕΡΤ3. Οι απαντήσεις του φανερώνουν έναν άνθρωπο ήρεμο και συνειδητοποιημένο. Το 1997, που έγινε η κυκλοφορία του βιβλίου, ο Μπακόλας πέρα από τις άλλες αναγνωρίσεις για τη δουλειά του, είχε αναγνωριστεί πλέον και για το συγγραφικό του έργο, με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για την Μεγάλη Πλατεία (ακολούθησε το 1997 και δεύτερο Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το έργο του «Η ατέλειωτη γραφή του αίματος»).

Στο κείμενο η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σχεδόν παντού, με τοπογραφικά στοιχεία, ιστορικές αναφορές και σχόλια. Ο Μπακόλας ενώ δεν φοβάται να μιλήσει για πρόσωπα και καταστάσεις, θέλει στα 70 του χρόνια να μην ξύσει πληγές, έτσι οι κριτικές του για άτομα και γεγονότα είναι, ας πούμε «ισορροπημένες».

Το βιβλίο μου άρεσε πολύ. Σίγουρα η κρίση μου επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό, από το γεγονός, ότι ο Μπακόλας είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, η δε Μεγάλη Πλατεία είναι για μένα από τα σπουδαιότερα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας. Ακόμη όμως και αν δεν έχετε διαβάσει έργα του Μπακόλα, αξίζει να διαβάσετε πράγματα για τη ζωή του. Στο βιβλίο άλλωστε, όπως και στη Μεγάλη Πλατεία, η ζωή του συγγραφέα κινείται παράλληλα με τη ζωή της πόλης και η ιστορία της Θεσσαλονίκης επηρεάζει τη ζωή του Μπακόλα.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΜΠΑΚΟΛΑΣ, Νίκος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s