Φοιτητικές έγνοιες στην αρχή της δεκαετίας του ’60 στη Θεσσαλονίκη

Σάρωση_20160111 (2)

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η Θεσσαλονίκη του Αλέξανδρου

Συγγραφέας: Παναγιώτης Μποκοβός

Έκδοση: Δίον (2000)

ISBN: 960-8100-04-6

Τιμή: Περίπου €10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί τον ιδανικό τόπο για έναν φοιτητή για πολλούς λόγους (έντονη νυχτερινή ζωή, συνδυασμός μεγαλούπολης σε μικρή κλίμακα κα). Πολλοί από τους συγγραφείς, που έχουν γράψει βιβλία για την πόλη, έχουν περάσει από τα αμφιθέατρα του ΑΠΘ και το σημερινό βιβλίο έχει πρωταγωνιστή έναν τέτοιο φοιτητή.

Η έκδοση είναι μέτρια. Κυρίως αυτό, που δεν μου άρεσε είναι το εξώφυλλο, το οποίο έχει μπλέξει 3-4 διαφορετικούς τύπους γραμμάτων (άλλος για το όνομα του συγγραφέα, άλλοι δύο για τον τίτλο, άλλος για τον εκδότη) σε συνδυασμό με μία φωτογραφία, που δεν με εντυπωσίασε. Το χαρτί και η εκτύπωση είναι σε αποδεκτά πλαίσια.

Πρωταγωνιστής είναι ο Αλέξανδρος, ένας φοιτητής της νομικής, που έχει έρθει στην πόλη μας για τις σπουδές του. Αφηγητής δεν είναι ο ίδιος, αλλά ο συγγραφέας σε παρελθοντικό χρόνο. Μέσα από τις παρέες του γνωρίζει την πόλη, ανθρώπους, χαρακτήρες, έρωτες και ενηλικιώνεται. Χρονικά βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Προς το τέλος του βιβλίου, όταν πλέον ο Αλέξαντρος και η παρέα του πάρει το πτυχίο, η δράση εκτυλίσσεται σε άλλα μέρη.

Σαν λογοτεχνία δεν λέει πολλά, κουραστικό γίνεται από ένα σημείο και έπειτα και κάπως βαρετό. Αν αξίζει για κάτι το βιβλίο αυτό, είναι οι αναφορές του σε κάποια μαγαζιά της πόλης την εποχή εκείνη και κυρίως σε καφέ, μπαρ και νυχτερινά κέντρα (πχ  το «Ντορέ» στο Λευκό Πύργο, η «Εκάλη» και η «Πεταλούδα» στην Παλαιών Πατρών Γερμανού κα). Αν κάποια από τα στοιχεία, που δίνονται στο κείμενο είναι αυτοβιογραφικά δεν το γνωρίζω, υποθέτω πάντως πως μερικά από αυτά, που γράφονται τα έχει ζήσει και ο συγγραφέας. Αναφορές γίνονται επίσης στις διαμαρτυρίες των φοιτητών για το Κυπριακό, που εκείνη την εποχή ήταν φλέγον ζήτημα, τα αναγνωστήρια και κάποιες άλλες φοιτητικές δραστηριότητες.

Προσωπικά δεν με ενθουσίασε το βιβλίο. Το αγόρασα από ένα παζάρι βιβλίων σε πολύ φθηνότερη τιμή από τα €10, που κοστολογήθηκε από τον εκδότη του. Δεν νομίζω να το αγόραζα δώρο σε κανέναν, ούτε μπορώ να πω σε κάποιον να το διαβάσει, εκτός αν θέλει να μάθει κάποια πράγματα για το πώς διασκέδαζαν οι φοιτητές τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’60.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΜΠΟΚΟΒΟΣ, Παναγιώτης, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s