Σύγχρονη ιστορία των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης

Σάρωση_20160111

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Εκατό χρόνια φιλοξενίας – Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης (1914-2014)

Συγγραφέας: Βασίλης Κολώνας

Έκδοση: University Studio Press (2015)

ISBN: 978-960-12-2245-5

Τιμή: Περίπου €40

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το τέλος του 2015 και πιο συγκεκριμένα η περίοδος των εορτών επιφύλασσε για το χώρο του βιβλίου πολλές και καλές εκδόσεις, όπως συνηθίζεται άλλωστε. Μία από αυτές, που ξεχώρισε για το υλικό της και την ποιότητά της, είναι το αντικείμενο της σημερινής ανάρτησης.  Ο Βασίλης Κολώνας μας ξεναγεί στον άγνωστο για τους περισσότερους κόσμο των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης.

Η έκδοση είναι άριστη. Πλαστικοποιημένο εξώφυλλο με φωτογραφία της Παλιάς Παραλίας μπροστά από το παλιό Μεντιτερανέ. Το φωτογραφικό υλικό είναι ιδιαίτερα πλούσιο και η εκτύπωση των φωτογραφιών αντάξια της συνολικής ποιότητας του βιβλίου. Δίγλωσση έκδοση, που για τέτοια βιβλία είναι πολύ σημαντική. Κείμενα ευανάγνωστα τοποθετημένα σε στήλες. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν ευρετήρια ονομάτων, κτιριών και φωτογραφιών. Από τα βιβλία «πολυτελείας», που στολίζουν τόσο για την εμφάνιση, όσο και για το περιεχόμενό τους μια βιβλιοθήκη. Η έκδοση στηρίχτηκε από την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, αν και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία του τόπου, δεν είχαν τύχει στο παρελθόν ιδιαίτερης προσοχής από συγγραφείς και ερευνητές. Κυκλοφορεί ένα βιβλίο, πάλι από τις εκδόσεις University Studio Press, σχετικά με τα χάνια, τα πανδοχεία και τα ξενοδοχεία της πόλης μας έως το 1917, αλλά για τα πιο σύγχρονα υπήρχαν μόνο περιστασιακές αναφορές σε κάποια βιβλία. Το έργο αυτό του Κολώνα λοιπόν έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό στη βιβλιογραφία της Θεσσαλονίκης. Αφορμή στάθηκε η επέτειος ενός αιώνα από την ίδρυση της Ένωσης Ξενοδόχων της πόλης μας.

Το υλικό του βιβλίου χωρίζεται σε 4 βασικά κεφάλαια, με χρονολογική σειρά:

  • Ξενοδοχεία, που εμφανίστηκαν στη Θεσσαλονίκη πριν τη Μεγάλη Πυρκαγιά του 1917
  • Ξενοδοχεία, που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου
  • Ξενοδοχεία, που δημιουργήθηκαν μεταπολεμικά και έως τα τέλη του 20ου αιώνα
  • Ξενοδοχεία, που δημιουργήθηκαν στον 21ο αιώνα

Στις σελίδες του βιβλίου, πέρα από στοιχεία για την αρχιτεκτονική, τον εσωτερικό διάκοσμο και τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, ο αναγνώστης θα διαβάσει και για πολλά ιστορικά γεγονότα, τα οποία συνδέονται με τα μέρη αυτά. Το δε φωτογραφικό υλικό δεν περιορίζεται μόνο σε εικόνες από τις εξωτερικές όψεις των ξενοδοχείων, αλλά και σε επιστολόχαρτα, διαφημιστικό υλικό, αρχιτεκτονικά σχέδια κα.

Μεντιτερρανέ, Σπλέντιντ, Κολόμπο, Αστόρια, αλλά και πιο σύγχρονα όπως το Ηλέκτρα Παλλάς, το Μακεδονία Παλλάς, το Νικόπολις, το Δάιος και το Εξέλσιορ, κτίρια-ναοί της φιλοξενίας, αλλά και αρχιτεκτονικά στολίδια της πόλης μας, μαζί με εκατοντάδες άλλα, παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο με μοναδικό τρόπο και πάντα με σεβασμό για την αγάπη και το μεράκι των ανθρώπων, που τα δούλεψαν. Η τουριστική αναγέννηση της πόλης μας τα τελευταία χρόνια, τα έφερε πάλι στην επικαιρότητα. Η ανάγνωση του βιβλίου νομίζω θα σας φέρει πιο κοντά στις ιστορίες και τους μύθους, που κρύβουν τα κτίρια αυτά, είτε βρίσκονται έξω από την πόλη πια, είτε στο κέντρο της, είτε μόλις βραδιάσει και ανάψουν οι ταμπέλες με το νέον προς την αρχή της Εγνατίας.

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under ΚΟΛΩΝΑΣ, Βασίλης, Συγγραφείς

3 responses to “Σύγχρονη ιστορία των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης

  1. Παράθεμα: Το εξαιρετικό βιβλίο του Κολώνα για τη Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Θεσσαλονίκη: Από τα χάνια του 19ου αιώνα, στα πολυτελή ξενοδοχεία του 20ου | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Το βιβλίο, που ανέδειξε το έργο του Vitaliano Poselli στους Θεσσαλονικείς | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.