Ανθολόγιο λογοτεχνίας για την Θεσσαλονίκη

Σάρωση_20160107

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Μια πόλη στη λογοτεχνία: Θεσσαλονίκη

Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας

Έκδοση: Μεταίχμιο (2006)

ISBN: 960-375-923-6

Τιμή: Περίπου €26

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πριν κάποια χρόνια οι εκδόσεις Μεταίχμιο είχαν κυκλοφορήσει μία σειρά βιβλίων, όπου διάφοροι συγγραφείς επέλεγαν λογοτεχνικά κείμενα σχετικά με διάφορες πόλεις. Από μία τέτοια σειρά δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η Θεσσαλονίκη, για την οποία την ανθολόγηση ανέλαβε ο Σάκης Σερέφας. Η σημερινή ανάρτηση μιλάει για αυτήν την προσπάθεια.

Η έκδοση είναι πολύ όμορφη. αν και το χαρτί θα μπορούσε να είναι κάπως καλύτερο. Υπάρχουν φωτογραφίες ασπρόμαυρες, που συνοδεύουν τα κείμενα, από τους Άρι Γεωργίου και Καμίλο Νόλλας. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν πολύ σύντομες βιογραφικές αναφορές στους συγγραφείς, των οποίων κείμενα παρουσιάζονται στο βιβλίο. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου είχε κυκλοφορήσει το 2002, αυτή είναι η δεύτερη και πολύ πιο ολοκληρωμένη εργασία, εμπλουτισμένη και με τις φωτογραφίες του Γεωργίου.

Η ύλη του βιβλίου χωρίζεται σε 8 θεματικές ενότητες ή διαδρομές, όπως τις αποκαλεί ο Σερέφας. Σε αυτές υπάρχουν ποιήματα και πεζά, τα οποία έχουν σχέση με αυτές τις ενότητες, οι οποίες είναι οι εξής:

  1. Όταν η πόλη υποδέχεται: Περιέχονται κείμενα, στα οποία η πόλη υποδέχεται επισκέπτες, που μπορεί να είναι πρόσφυγες, μετανάστες, φοιτητές κοκ
  2. Στην ενδοχώρα του άστεως: Περιέχονται κείμενα, στα οποία η δράση ξεφεύγει από τα όρια του ιστορικού κέντρου, όπου κυρίως διαδραματίζονται τα περισσότερα έργα. Από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια, τα οποία σε μια μελλοντική έκδοση, μπορούν να εμπλουτιστούν
  3. Πλάνητας βίος, περαστικές ψυχές: Εδώ η πόλη είναι σαν ξενοδοχείο, περιέχονται κείμενα, στα οποία οι πρωταγωνιστές είναι διερχόμενοι από την πόλη. Σύντομη ενότητα.
  4. Θάνατος θεριό στην πόλη σεργιανάει: Με την αιματοβαμμένη ιστορία της πόλης, ειδικά κατά τον 20ο αιώνα, η ενότητα, που μιλάει για τον θάνατο στην Θεσσαλονίκη, μοιραία θα είχε τα περισσότερα κείμενα.
  5. Αδέσποτες εικόνες, αγοραίες, περιπλανώμενες: Έργα, στα οποία παρουσιάζονται εικόνες της πόλης, κυρίως της σύγχρονης, γραπτές αποτυπώσεις πολλών φωτογραφιών, που έχουμε δει σε βιβλία ή και στο διαδίκτυο.
  6. «Οι δίνες της ζωής υπήρξαν η αιτία…»: Ο στίχος του Εγγονόπουλου είναι ο τίτλος της ενότητας, που μιλάει για τις αλλαγές, που συνέβησαν στον πληθυσμό, λόγω πολέμων, φυσικών καταστροφών κτλ, και οι οποίες ειδικά για την Θεσσαλονίκη ήταν ραγδαίες στον 20ο αιώνα, με την αναχώρηση των Τουρκων Θεσσαλονικέων και τον αφανισμό των Εβραίων της πόλης μας. Εξαιρετική ενότητα, που επίσης μπορεί να εμπλουτιστεί σε μεγάλο βαθμό.
  7. Μνημοστάσιο Θεσσαλονίκης: Στα κείμενα αυτής της ενότητας, οι πρωταγωνιστές θυμούνται την πόλη, η Θεσσαλονίκη περιγράφεται ως μέρος μίας ανάμνησης.
  8. Σαλή πολιτεία, φανέρωσε: Δεν κατάλαβα ακριβώς τι διαπραγματεύεται αυτή η ενότητα, αν και τα κείμενά της μου φάνηκαν ενδιαφέροντα.

Ο Σερέφας έχει κάνει μια πάρα πολύ προσεγμένη δουλειά. Συνολικά τα κείμενα 117 συγγραφέων, γνωστών και αγνώστων, περιγράφουν στιγμές, γωνιές, γεγονότα, πρόσωπα, την ιστορία συνολικά της Θεσσαλονίκης. Για κάποιον, που ενδιαφέρεται τώρα, να ξεκινήσει να διαβάσει βιβλία για την πόλη μας και θέλει να έχει έναν μπούσουλα, είναι το ιδανικό βιβλίο. Κάποιος μπορεί να έχει ενστάσεις για την επιλογή μερικών κειμένων, αλλά είναι άδικο, γιατί με τόσο μεγάλη βιβλιογραφία, μοιραία κάποια κείμενα θα μείνουν έξω από το βιβλίο. Πάρα πολλά πάντως από τα έργα, έχουν παρουσιαστεί και μέσα από τη Vivlioniki 🙂

Αυτό, που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι το βιβλίο δεν το βρήκα σε πολλά βιβλιοπωλεία, αν και το έψαχνα για καιρό. Ένα ξεχασμένο μάλλον αντίτυπο βρήκα στη Μυθιστορία (πανέμορφο βιβλιοπωλείο στη Βαφοπούλου, στο Ντεπό, από τα ωραιότερα της Θεσσαλονίκης, ίσως το αδικεί η θέση του). Πρόκειται για ένα ανθολόγιο κειμένων, ιδιαίτερα σημαντικό για την λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης. Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις την ιστορία ενός τόπου, είναι μέσα από τη λογοτεχνία, που έχει γραφτεί σχετικά με αυτήν και για αυτό θεωρώ σημαντικότατο το έργο αυτό.

Βέβαια από τη δεύτερη έκδοση έχουν περάσει ήδη κοντά 10 χρόνια, που σημαίνει ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν βγει νέα έργα και νέοι συγγραφείς. Θα ήθελα να δω τέτοιες μελέτες να βγαίνουν σε τακτικά χρονικά διαστήματα και συνεχώς ανανεωμένες.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο εξαιρετικό. Τα κείμενα, που έχουν επιλεγεί είναι ένα κι ένα, οι συγγραφείς σπουδαίοι. Περιμένω μία τρίτη έκδοση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει το νέο αίμα της λογοτεχνίας της πόλης μας και τη νέα λογοτεχνία για την πόλη μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΣΕΡΕΦΑΣ, Σάκης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s