Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονικείς με τα μάτια του Νίκου Τσιφόρου

Σάρωση_20160105

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Όμορφη Θεσσαλονίκη

Συγγραφέας: Νίκος Τσιφόρος

Έκδοση: Ερμής (1993)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €6

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Όταν κάποιος ακούει το όνομα «Νίκος Τσιφόρος», το μυαλό του πάει αυτόματα στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Σκηνοθέτης και σεναριογράφος ο ίδιος, έχει συνδέσει το έργο του με τις πιο λαμπρές ημέρες του σινεμά της χώρας μας. Πέρα όμως από την ενασχόλησή του με την έβδομη τέχνη, ο Τσιφόρος υπήρξε ένας πολυγραφότατος συγγραφέας. Η σημερινή ανάρτηση έχει να κάνει με ένα βιβλίο του για την πόλη μας και κυρίως τους ανθρώπους της.

Η έκδοση είναι λιτή, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Το εξώφυλλο κοσμεί σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου. Η πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου από τον Ερμή είχε γίνει το 1981, ενώ το συγκεκριμένο είναι ανατύπωση του 1993. Το 2009 είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο ως ένθετο της εφημερίδας «Τα Νέα». Με δεδομένο ότι ο Τσιφόρος πέθανε το 1970, δεν γνωρίζω πότε είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το βιβλίο γενικά.

Ο Τσιφόρος μοιράζεται μαζί μας 10 μικρές ιστορίες-διηγήματα. Αφηγητής ο ίδιος, με την πένα του ακολουθεί τους πρωταγωνιστές του, άλλοι επισκέπτες της πόλης, άλλοι κάτοικοί της, κάποιοι πλούσιοι, κάποιοι φτωχοί, αλλά όλοι καθημερινοί άνθρωποι, όπως οι ήρωες των ταινιών του. Ο Τσιφόρος χρησιμοποιεί ένα ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο χιούμορ, με στοιχεία ειρωνείας, χωρίς βωμολοχίες. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για συλλογή ευθυμογραφημάτων. Σκοπός του όμως δεν είναι μόνο να γελάσει ο αναγνώστης, αλλά και να σκεφτεί και για αυτό πολλές φορές η θλίψη συνοδεύει το χαμόγελο (πχ στα διηγήματα «Περί νεότητας και σοφίας» και «Μπενετάδες». Σε κάθε ιστορία ο Τσιφόρος καταπιάνεται με χαρακτήρες και τα γεγονότα ουσιαστικά είναι εργαλεία για το χτίσιμο και την περιγραφή των ανθρώπων. Ο μετανάστης, που νοστάλγησε την πόλη-πατρίδα, ο «γόης» Πελοποννήσιος, ο μπον βιβέρ, που θεωρεί ότι μπορεί να κοροϊδέψει τους πάντες, ο αλλοπαρμένος κριτικός τέχνης, ο πρόσφυγας και ο μεγαλοαστός της Θεσσαλονίκης κα.

Από όσο γνωρίζω ο Τσιφόρος δεν έμεινε στην Θεσσαλονίκη, δεν γεννήθηκε στην πόλη μας, ούτε μεγάλωσε σε αυτήν. Κάνει λοιπόν εντύπωση η ακρίβεια στις περιγραφές του, αλλά και η αγάπη του για την πόλη μας. Οι χαρακτήρες του είναι πρόσωπα, που νομίζεις πως μόνο στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσαν να υπάρχουν και να κινούνται. Ο Τσιφόρος αντιλαμβάνεται ότι η Θεσσαλονίκη αδικείται στον ρόλο της στην Ελλάδα, που ζούσε, αλλά και σε σχέση με την ιστορία και τον κοσμοπολιτισμό της. Είναι καυστικός απέναντι σε όσους την θεωρούν «επαρχία» και λοιδορεί τον νεοπλουτισμό της Αθήνας, που θέλει να κυριαρχήσει στην αρχοντιά της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη είναι παντού παρούσα, με τοποθεσίες, μαγαζιά (λατρεία με τον Φλόκα και τον Κρικέλα πρέπει να είχε ο Τσιφόρος). Ο χρόνος πρέπει να είναι κάπου μεταξύ τέλη της δεκαετίας του ’50 και μέσα της δεκαετίας του ’60. Οι αλλαγές στην πόλη φαίνονται και στα κείμενα του συγγραφέα.

Από τις ιστορίες, όλες μου άρεσαν, αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιες, θα ήταν οι «Εξήντα και τίποτα», «Αρς γκράτια άρτις», «Ουίσκι σε ποτήρι κολώνα» και «Κεφαλιά από κόρνερ». Και λόγο μεγέθους, αλλά κυρίως λόγω γραφής και ενδιαφέροντος, το βιβλίο διαβάζεται απνευστί. Αν γελάσατε με τις ταινίες του Τσιφόρου και αν νοσταλγείτε ή θέλετε να μπείτε στο πνεύμα του χιούμορ των παλιών ελληνικών ταινιών, θα απολαύσετε το βιβλίο του Τσιφόρου.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Συγγραφείς, ΤΣΙΦΟΡΟΣ, Νίκος

One response to “Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονικείς με τα μάτια του Νίκου Τσιφόρου

  1. Παράθεμα: Κείμενα 13 σπουδαίων πεζογράφων για τη Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.