Ο Ανδρέας Αναγνώστου σε παλιές του περιπέτειες…

Σάρωση_20151230

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ο Ποινικολόγος – Έγκλημα στον Παρατηρητή

Συγγραφέας: Αργύρης Παυλιώτης

Έκδοση: Παρατηρητής (1997)

ISBN: 960-260-924-9

Τιμή: Περίπου €6

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τα αστυνομικά μυθιστορήματα δεν είναι το φόρτε μου. Τον τελευταίο χρόνο διάβασα αρκετά από αυτά και δεν μπορώ να πω ότι με έχουν συναρπάσει. Μέσα στις γιορτές βρήκα ένα ακόμη τέτοιο έργο και για αυτό θα μιλήσουμε σε αυτήν την ανάρτηση.

Η έκδοση είναι απλή, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο. Ούτε το εξώφυλλο ξεχωρίζει, ούτε η ποιότητα του χαρτιού, είναι μια «ουδέτερη» δουλειά.

Συγγραφέας είναι ο Αργύρης Παυλιώτης, έργα του οποίου παρουσιάστηκαν στη Vivlioniki στο παρελθόν. Και σε αυτό το βιβλίο πρωταγωνιστής είναι η περσόνα, που δημιούργησε ο συγγραφέας, ο ποινικολόγος Ανδρέας Αναγνώστου. Ο ίδιος πρωταγωνιστούσε και στα άλλα βιβλία του Παυλιώτη, που είδαμε πριν (μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ, εδώ και εδώ).

Το έγκλημα, που προσπαθεί να εξιχνιάσει ο Αναγνώστου, είναι ο θάνατος του Κίμωνα Καλυβόκα, ενός βιβλιοκριτικού, ο οποίος θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο βιβλιοπωλείο του Παρατηρητή, σε μία παρουσίαση βιβλίου. Μέσα από μία σειρά ερευνών, ανακρίσεων και εμπνεύσεων του ποινικολόγου και της ομάδας του, θα βρεθεί ο δολοφόνος.

Γενικά ακολουθούνται αρκετά από τα στερεότυπα αυτών των βιβλίων, γεγονός, που εμένα προσωπικά με κουράζει κάπως. Υπάρχει η μοιραία γυναίκα, που γοητεύει τον πρωταγωνιστή μας, το παρελθόν, που κρύβει θανάσιμα μυστικά, οι «πειραγμένοι» χαρακτήρες. Από εκεί και πέρα υπάρχει και η ροή των γεγονότων και ο τρόπος, που ο Αναγνώστου φτάνει στην ανακάλυψη των ενόχων, που δυστυχώς ενώ ως ένα σημείο η διήγηση κυλάει κανονικά, το τέλος ξεφεύγει εντελώς από την ιστορία και μοιάζει κάπως άσχετο με το υπόλοιπο βιβλίο. Το τέλος ενός αστυνομικού μυθιστορήματος είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του έργου, όπως σημαντικό είναι ο συγγραφέας να σπέρνει στο βιβλίο σε διάφορα σημεία του τα ίχνη, που θα οδηγήσουν τον αναγνώστη στην τελική λύση. Κι εδώ δεν συμβαίνει.

Εντύπωση μου κάνει ο πρόλογος του βιβλίου, που είναι το σημείωμα του εκδότη του Παρατηρητή, ο οποίος μέσες άκρες βρίσκει το βιβλίο πολύ καλό. Μου θύμισε η κίνηση αυτή σαν τους κράχτες των ταβερνών και συνήθως οι ταβέρνες, που χρειάζονται κράχτες δεν έχουν και τόσο καλό φαγητό.

Η Θεσσαλονίκη είναι το σκηνικό του έργου, με αναφορές σε διάφορα σημεία της πόλης. Το ότι επιλέγεται βέβαια η πόλη μας για σκηνικό του έργου, δεν σημαίνει πως «…είναι βιβλίο της Θεσσαλονίκης και για τη Θεσσαλονίκη», όπως γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Κυκλοφόρησε την χρονιά, που η Θεσσσαλονίκη ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και σε κάποιο σημείο κάνει αναφορά και για σκάνδαλα, που έγιναν κατά την περίοδο αυτή.

Προσωπικά το βιβλίο δεν μου άρεσε. Και δεν νομίζω να άρεσε γενικά στον κόσμο, αν εξαιρέσουμε τον εκδότη του Παρατηρητή. Μπορώ να δεχτώ ως ελαφρυντικό ότι είναι δύσκολο να γράψει κάποιος ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά δεν θα μπορούσα να το συστήσω το βιβλίο σε κάποιον.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΠΑΥΛΙΩΤΗΣ, Αργύρης, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.