Μία ιστορία για τις φυλακές του Γεντί Κουλέ κατά τον Εμφύλιο

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Εφταπύργιο

Συγγραφέας: Χρήστος Σαμουηλίδης

Έκδοση: Δίφρος (1983)

ISBN: –

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το Επταπύργιο ή Γεντί Κουλέ κουβαλάει στη μακραίωνη ιστορία του πολλές και διαφορετικές φάσεις, συνδυασμένες με τις διαφορετικές χρήσεις αυτού του επιβλητικού φρουρίου. Από τις πιο τραγουδισμένες είναι αυτή, που έχει να κάνει με τον αιώνα, που λειτουργούσε ως φυλακή. Ειδικά κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου, στις φυλακές του Γεντί Κουλέ διαδραματίστηκαν μερικές από τις τραγικότερες στιγμές της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, οι οποίες αποτυπώθηκαν τόσο σε τραγούδια, όσο και στη λογοτεχνία. Σχετικό είναι και το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης.

Η έκδοση είναι απλή, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Στο οπισθόφυλλο υπάρχει απόσπασμα φωτογραφίας με θέμα την Άνω Πόλη, όπου φαίνονται κυρίως τα Τείχη, ενώ στο εξώφυλλο υπάρχει έργο του ζωγράφου Γιώργου Γούλα με θέμα το Επταπύργιο.

Βασικός πρωταγωνιστής του έργου μας είναι ο Στάθης Καρσίδης, νεαρός φοιτητής από το Κιλκίς (καταγωγή και του συγγραφέα), που έρχεται στη Θεσσαλονίκη να σπουδάσει στη Νομική Σχολή. Ο χώρος δράσης του μυθιστορήματος είναι η πόλη μας, ενώ χρονικά το έργο εκτείνεται από το 1946 έως το 1949, τα χρόνια δηλαδή του Εμφυλίου Πολέμου.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο βλέπουμε την δράση του Στάθη στο Πανεπιστήμιο και την προσπάθεια οργάνωσής του στις τάξεις της ΕΠΟΝ, που είχε δημιουργηθεί κατά την περίοδο της Κατοχής και έδρασε και κατά τα χρόνια του Εμφυλίου. Οι συναντήσεις με τους συμφοιτητές του, οι διάλογοι, οι ανησυχίες, αλλά και τα νεανικά ερωτικά του σκιρτήματα. Στο δεύτερο βλέπουμε τη ζωή του μετά την σύλληψή του, όπου κύριοι τόποι δράσης είναι οι φυλακές του Επταπυργίου (ο συγγραφέας επιλέγει να το αποκαλεί «Εφταπύργιο»), τα διάφορα κέντρα κράτησης σε αστυνομικά τμήματα και στο Μεταγωγών αλλά και το στρατοδικείο.

Το έργο λογοτεχνικά είναι εξαιρετικά αδύναμο. Αντί για μυθιστόρημα ίσως θα έπρεπε να μιλάμε για παραμύθι και μάλιστα από τα πιο κακογραμμένα. Ο συγγραφέας επιλέγει να χρησιμοποιεί αφηγηματική γλώσσα, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, όπως και τα σημεία των διαλόγων, που δεν έχουν καμία δυναμική. Ο πρωταγωνιστής παρουσιάζεται από τον Σαμουηλίδη εξιδανικευμένα. Ξέρει τα πάντα, έχει πάντα δίκιο, έχει ηγετικές ικανότητες, αγαπάει τους φίλους του, είναι έξυπνος, γοητευτικός, ιδεαλιστής, πιστός στις αρχές του κόμματος κτλ. Ένας Superman της εποχής του. «Φωσκολικές» περιγραφές με πρωταγωνιστή τον Πρέκα θα ταίριαζαν στο βιβλίο αν γινόταν ταινία.

Πέρα από το λογοτεχνικό κομμάτι, υπάρχουν αρκετές ιστορικές αναφορές, σχετικές με την πόλη μας, που έχουν κάποιο ενδιαφέρον, αν και μερικές είναι λανθασμένες. Ο βομβαρδισμός της Θεσσαλονίκης από ομάδα ανταρτών τον Φεβρουάριο του 1948, καθώς και η αεροπειρατεία τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους από Θεσσαλονικείς νεαρούς αποτελούν από τα σπουδαιότερα ιστορικά γεγονότα του Εμφυλίου. Ειδικά για την αεροπειρατεία υπάρχει και ένα βιβλίο, που αναφέρεται για αυτήν και έχει παρουσιαστεί από τη Vivlioniki. Υπάρχουν τέλος και αρκετές αναφορές τοπογραφικών σημείων της Θεσσαλονίκης, αν και για κάποιες από αυτές έχω αμφιβολίες αν είναι σωστές.

Προσωπικά το βιβλίο δεν με εντυπωσίασε. Όταν το αγόρασα, φανταζόμουν ότι θα διάβαζα ένα εξαιρετικό κείμενο, δεδομένου του γεγονότος ότι το θέμα, που πραγματεύεται έχει πολύ υλικό να δώσει σε έναν λογοτέχνη. Θυμίζει τελικά περισσότερο μια κακογραμμένη προπαγάνδα, παρά ένα μυθιστορηματικό έργο. Εντύπωση κάνει, που το βιβλίο δεν εμφανίζεται καν στη λίστα του Biblionet στα έργα του συγγραφέα. Αν σας συναρπάζουν κομματικά καθοδηγούμενα κείμενα, πιθανόν να σας αρέσει. Μπορείτε να το βρείτε σε παλαιοβιβλιοπωλεία με τιμή κοντά στα €4.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Συγγραφείς, ΣΑΜΟΥΗΛΙΔΗΣ, Χρήστος

One response to “Μία ιστορία για τις φυλακές του Γεντί Κουλέ κατά τον Εμφύλιο

  1. Παρακαλώ, όποιος ενδιαφέρεται, ας διαβάσει την επιστολή στις σελίδες 44-45 του τεύχους #253 του περιοδικού Αντί, 3 Φεβρουαρίου 1984, για να καταλάβει την πραγματική μηδενική (κι ακόμα χειρότερα) ‘αξία’ του βιβλίου αυτού.

    http://pandemos.panteion.gr/index.php?lang=el&op=record&type=&q=&page=0&pid=iid:14917

    Διόλου απίθανο ο λόγος για τον οποίο το βιβλίο δεν υπάρχει στη Βιβλιονέτ να ήταν ίσως επειδή κι ο ίδιος ο συγγραφέας κατάλαβε κάποια στιγμή πόσο άσχημο ήταν το έργο του αυτό, και να το ‘αποκήρυξε’ ή τέλος πάντων, να μην θέλει να του το θυμίζουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.