Όνειρο και μοιρολόι γιου προς πατέρα

Σάρωση_20151221 (3)

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Νειρολόι

Συγγραφέας: Βασίλης Καράδαης

Έκδοση: Νεφέλη (2015)

ISBN: 978-960-504-153-3

Τιμή: Περίπου €8

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Μου αρέσει πάρα πολύ να βλέπω στα βιβλιοπωλεία τα πρώτα έργα κάποιων συγγραφέων, τις πρώτες προσπάθειές τους να επικοινωνήσουν με το αναγνωστικό κοινό, ως ένα βαθμό τους ζηλεύω κιόλας. Είναι κάτι, που θέλει αρκετό θάρρος. Για ένα τέτοιο βιβλίο θα μιλήσουμε σε αυτήν την ανάρτηση, την πρώτη δουλειά του Βασίλη Καράδαη.

Η έκδοση είναι πολύ καλή, με εξαιρετικό εξώφυλλο, τόσο στην αφή, όσο και στην όψη. Εξίσου καλή και η ποιότητα του χαρτιού, όπως και η εκτύπωση.

Το βιβλίο δεν είναι μυθιστόρημα, αλλά ούτε και συλλογή διηγημάτων. Είναι μικρές, σύντομες αφηγήσεις, αυτοτελείς μεν, αλλά με αρκετά συνδετικά στοιχεία μεταξύ τους.

Νειρολόι ο τίτλος του βιβλίου, φέρνει στο μυαλό του αναγνώστη τις λέξεις «όνειρο» και «μοιρολόι». Κάπου εκεί ανάμεσα είναι και η αλήθεια του βιβλίου. Πρόκειται για ένα ταξίδι του συγγραφέα στον χρόνο και στον χώρο μέσα στα όνειρά του, όπου βασική φιγούρα και πρωταγωνιστής, άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο, είναι ο πατέρας του. Ούτε ο χρόνος όμως, ούτε ο χώρος είναι σταθεροί, αλλά μεταβάλλονται συνέχεια. Οι μεταβολές αυτές φαίνεται να έχουν σχέση με τον τρόπο, που έρχεται στο μυαλό του συγγραφέα ο πατέρας του. Σκηνές από το παρελθόν, ευχάριστες και δυσάρεστες συναρμολογούνται στο μυαλό του Καράδαη, αλλά αλλάζουν οι διάλογοι. Η ρευστότητα χώρου και χρόνου δίνει ένα πλεονέκτημα στον συγγραφέα στην περιγραφή. Η σχέση γιου και πατέρα αναλύεται στο κείμενο και παρουσιάζεται με ζωντάνια, ιδιαίτερα παραστατικά.

Η γλώσσα του Καράδαη είναι ιδιαίτερη και το σημειώνει και ο ίδιος στον πρόλογο του κειμένου. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ακαταλαβίστικη, η λεξιπλαστική προσπάθεια του συγγραφέα δεν δυσκολεύει το κείμενο, αλλά περισσότερο θέλει να το προσεγγίσει με τον προφορικό λόγο. Κάποιες φράσεις δηλαδή γράφονται όπως περίπου ακούγονται. Και στον Σκαρίμπα έχουμε δει ανάλογες προσπάθειες και νομίζω πως το στιλ της γραφής αυτής μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον και χαρακτηριστικό του Καράδαη.

Η Θεσσαλονίκη είναι το σκηνικό στα περισσότερα από τα αφηγήματα, με συχνές αναφορές σε γειτονιές όπως αυτές της Καλαμαριάς, της Ανάληψης, της Ναυαρίνου αλλά και της Χαλάστρας.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο πολύ ενδιαφέρον. Είναι συγκινητική η προσέγγιση του Καράδαη στον πατέρα του, χωρίς όμως να γίνεται μελοδραματική. Μοιάζει με απολογία ή καλύτερα μοιάζει να είναι η τελευταία κουβέντα προς τον γονιό, που καλό είναι να λέγεται πριν αυτός χαθεί. Όσα παλιά έγιναν και καθώς μεγαλώσαμε καταλάβαμε ότι ήταν λάθη, αλλά ποτέ δεν το είπαμε, αυτά θέλει να πει κυρίως, καθώς και να καταλάβει κάποιες συμπεριφορές, στο βιβλίο αυτό είναι ο πατέρας, αλλά θα μπορούσε να είναι ο κάθε γονιός. Αξίζει να διαβαστεί από κάθε αναγνώστη και κυρίως από κάθε γιο.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΚΑΡΑΔΑΗΣ, Βασίλης, Συγγραφείς

One response to “Όνειρο και μοιρολόι γιου προς πατέρα

  1. Παράθεμα: Με ένα «σκουλαρίκι στη μύτη» και άλλες μικρές ιστορίες | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s