Μια μελέτη του Τόλη Καζαντζή για την λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης

Σάρωση_20151221 (2)

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η πεζογραφία της Θεσσαλονίκης 1912-1983

Συγγραφέας: Τόλης Καζαντζής

Έκδοση: Βάνιας (1991)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €9

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τον Τόλη Καζαντζή τον γνωρίσαμε κυρίως ως συγγραφέα λογοτεχνίας, παρά ως μελετητή ή κριτικό λογοτεχνίας. Από τη Vivlioniki έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν τα έργα του «Ενηλικίωση«, «Παρέλαση» και «Οι πρωταγωνιστές«. Επίσης διαβάσαμε μία συνέντευξή του στον 904 Αριστερά στα FM, όπου σχολίαζε την λογοτεχνική διαδρομή στην πόλη. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης είναι μία μελέτη του συγγραφέα για τα λογοτεχνικά δρώμενα της πόλης μας, από το 1912 έως το 1983.

Η έκδοση του βιβλίου είναι μέτρια. Χάρτινο το εξώφυλλο, με μια συμπαθή βινιέτα, το ροζ χρώμα δεν ξέρω ποιος το διάλεξε, αλλά μου έκανε μάλλον άσχημη εντύπωση. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει η πλούσια βιβλιογραφία, καθώς και ευρετήριο ονομάτων, που σε τέτοια βιβλία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Τα περισσότερα κείμενα είχαν δημοσιευτεί παλαιότερα σε περιοδικά και άλλα μέσα, αλλά εδώ έχουν δουλευτεί ξανά και έχουν γίνει προσθήκες και βελτιώσεις. Πρόκειται για μελέτες από το 1966 έως το 1991.

Μετά τον πρόλογο του συγγραφέα, υπάρχουν 11 κεφάλαια και ένα παράρτημα. Το τελευταίο αποτελεί το σενάριο ενός ντοκιμαντέρ, που είχε γυριστεί για τον εορτασμό των 2300 χρόνων από την ίδρυση της πόλης και δεν μου έκανε κάποια ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς αν άξιζε να διαβαστεί, θα ήταν παράλληλα με την προβολή του ντοκιμαντέρ. Τα κεφάλαια ασχολούνται με διάφορα θέματα της λογοτεχνίας της πόλης μας:

  • Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί και εισαγωγή του βιβλίου, καθώς προσπαθεί να εξηγήσει την εξέλιξη της λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκης μέσα από την ιστορία και τις κοινωνικές μεταβολές, που γνώρισε η πόλη.
  • Εξαιρετικά ενδιαφέρον το δεύτερο κεφάλαιο, που μιλάει για τη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης πριν το 1930, με σημαντικές πληροφορίες για έργα, που είναι πλέον εξαιρετικά σπάνια να τα βρει κάποιος.
  • Για τη «Σχολή Θεσσαλονίκης» μιλάει το τρίτο κεφάλαιο, ένα θέμα, που για πολύ καιρό απασχόλησε μελετητές, αν υπάρχει όντως, ποια τα χαρακτηριστικά της κτλ.
  • Γενικά για την πεζογραφία της Θεσσαλονίκης μιλάει το τέταρτο κεφάλαιο, όπου ο Καζαντζής προσπάθησε να χωρέσει σε ένα άρθρο ενός περιοδικού όσα περισσότερα μπορούσε σχετικά με το θέμα του.
  • Το πέμπτο κεφάλαιο έχει σημασία, καθώς κυκλοφόρησε το 1966 και μιλούσε τότε για τους νέους πεζογράφους της πόλης μας, με αναφορές σε ονόματα, που στη συνέχεια θα προσέφεραν σημαντικό υλικό στην λογοτεχνική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης (πχ Κιτσόπουλος, Αλαβέρας, Βασιλικός, Χειμωνάς, Χριστιανόπουλος, Μπακόλας, Ιωάννου κα)
  • Το έκτο κεφάλαιο είναι μία μελέτη σε βάθος στα λογοτεχνικά έντυπα της πόλης μας, με ιστορικές αναφορές σε πολύ σημαντικά περιοδικά. Επίσης γίνεται λόγος για τις εφημερίδες, που κυκλοφόρησαν στην πόλη μας.
  • Τα τρία επόμενα κεφάλαια είναι αφιερωμένα σε τρεις εμβληματικές φυσιογνωμίες της λογοτεχνικής παράδοσης της Θεσσαλονίκης, τρεις συγγραφείς, των οποίων το έργο ήταν ιδιαίτερα πρωτοποριακό για την εποχή του και ουσιαστικά έβαλαν την πόλη μας στον λογοτεχνικό χάρτη της χώρας. Μιλάμε για τους Στέλιο Ξεφλούδα, Γιώργο Δέλιο και Αλκιβιάδη Γιαννόπουλο.
  • Το δέκατο κεφάλαιο μιλάει για άλλους τρεις σπουδαίους συγγραφείς της Θεσσαλονίκης, τον Γιώργο Ιωάννου, τον Νίκο Μπακόλα και τον Σάκη Παπαδημητρίου.
  • Το ενδέκατο και τελευταίο κεφάλαιο γράφτηκε για τον Γιώργο Ιωάννου λίγο μετά τον θάνατό του και είναι μια σύντομη παρουσίαση του βίου και του έργου του.

Αν κάτι μου έκανε θετική εντύπωση στο βιβλίο του Καζαντζή, αυτό είναι ότι ο συγγραφέας έχει άποψη και την εκφράζει. Δεν προσπαθεί να τα έχει καλά με όλους, δεν προσπαθεί να χαϊδέψει αυτιά. Ό,τι δεν του αρέσει το αναφέρει και έχει έτσι και την ευθύνη. Άρα δεν μιλάμε μόνο για μία βιβλιογραφική αναφορά, αλλά και για κριτική των έργων. Αν σκεφτεί κανείς πως οι περισσότεροι από όσους αναφέρει ζούσαν την εποχή, που έγραψε τα κείμενα αυτά, καταλαβαίνουμε ότι δεν θέλει να γίνει κόλακας, αλλά να εκφράσει την άποψή του.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο πολύ ενδιαφέρον. Λόγος απλός και κατανοητός, αλλά όχι απλοϊκός, ούτε εκλαϊκευμένος. Επιχειρηματολογία στα πιστεύω του και έρευνα σε βάθος για τα ιστορικά στοιχεία, που παραθέτει. Μαζί με μελέτες του Χριστιανόπουλου αποτελεί βάση για επόμενες εργασίες, που θα εξετάσουν την λογοτεχνία του τόπου μας. Δύσκολα θα το βρείτε σε βιβλιοπωλεία, καθώς είναι εκτός κυκλοφορίας, μόνο αν υπάρχει κανένα ξεχασμένο αντίτυπο κάπου. Μακάρι να κυκλοφορήσει στο μέλλον σε καλύτερη έκδοση.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ, Τόλης, Συγγραφείς

One response to “Μια μελέτη του Τόλη Καζαντζή για την λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης

  1. Παράθεμα: Το τελευταίο καταφύγιο του Καζαντζή | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s