Η Φεντερασιόν της Θεσσαλονίκης: Δράση, θεωρία, ιστορία

βιβλιονίκη054

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η σοσιαλιστική οργάνωση «Φεντερασιόν» Θεσσαλονίκης 1909-1918

Συγγραφέας: Άκης Αποστολίδης, Αλέκος Δάγκας

Έκδοση: Σύγχρονη Εποχή (1989)

ISBN: 960-224-096-2

Τιμή: Περίπου €9

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η ιστορία, η δράση και η σημασία της Φεντερασιόν (Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης) αποτελούν πεδία, που ελάχιστα έχουν ερευνηθεί από τους σύγχρονους ιστορικούς και μελετητές. Οι λόγοι διάφοροι και όχι του παρόντος. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης προσεγγίζει την οργάνωση αυτή και μέσα από τις πολιτικές του αναλύσεις, μας παρουσιάζει τη Φεντερασιόν ιστορικά και πολιτικά.

Η έκδοση είναι καλή, με πυκνογραμμένο κείμενο. Υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες, που θα μπορούσαν ίσως να είναι σε καλύτερη ανάλυση. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει η πλουσιότατη βιβλιογραφία, που περιέχει και αδημοσίευτες πηγές, καθώς και ευρετήριο ονομάτων. Στην αρχή υπάρχει ένα χρονολόγιο, όπου παραλληλίζονται γεγονότα σχετικά με το ευρωπαϊκό εργατικό και σοσιαλιστικό κίνημα, το Ελληνικό εργατικό και σοσιαλιστικό κίνημα και την γενική πολιτική ιστορία. Στο τέλος επίσης των σελίδων υπάρχουν αρκετές σημειώσεις. Αναγράφω μόνο τους δύο βασικούς συγγραφείς, αλλά στο βιβλίο λέει ότι συμμετείχαν και κάποιοι άλλοι.

Το βιβλίο αποτελείται από δύο βασικά μέρη, στα οποία υπάρχουν αρκετά κεφάλαια. Το πρώτο μέρος εξετάζει τη δράση της Φεντερασιόν στην Οθωμανική Θεσσαλονίκη, ενώ το δεύτερο εξετάζει τη δράση της οργάνωσης μετά το 1912 έως το τέλος της δράσης της. Στην εισαγωγή περιγράφεται το κοινωνικό και πολιτικοοικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννήθηκε η Φεντερασιόν, ενώ το παράρτημα περιέχει κάποια άρθρα από το 1918.

Το βιβλίο δεν διαβάζεται ιδιαίτερα εύκολα από τον αναγνώστη, που δεν έχει γνώση σοσιαλιστικής ορολογίας. Είναι κυρίως ένα πολιτικό κείμενο και σε δεύτερο λόγο περιέχει και ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για την οργάνωση.

Η ηγετική μορφή της Φεντερασιόν ήταν ο Αβραάμ Μπεναρόγια, ένας πρωτοπόρος της σοσιαλιστικής θεωρίας στον ελλαδικό χώρο. Οργάνωσε τη Φεντερασιόν με τα λίγα μέσα, που διέθετε, πολέμησε για τα συμφέροντα και την προστασία της εργατικής τάξης, πρώτα της πόλης μας και στη συνέχεια της Ελλάδας και υπηρέτησε τα πιστεύω του χωρίς να κυνηγήσει αξιώματα και διακρίσεις, αν και θα μπορούσε και το δικαιούνταν.

Η Φεντερασιόν αποτέλεσε τον βασικό κορμό του ΣΕΚΕ, του πρόγονου του σημερινού ΚΚΕ. Σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου, η Φεντερασιόν ήταν η «…σπουδαιότερη, μαζικότερη οργάνωση του προλεταριάτου της Ελλάδας…». Πολλοί μπορούν να διαφωνούν με τα πιστεύω της οργάνωσης ή να μην εγκρίνουν τη δράση της, αποτελεί όμως ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας. Πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη τις δυσκολίες, που αντιμετώπισε η Φεντερασιόν, καθώς δημιουργήθηκε σε ένα περιβάλλον, που συνεχώς άλλαζε, είχε να αντιμετωπίσει την καχυποψία ακόμη και πολλών ομοϊδεατών της και πράγματα, που σήμερα θεωρούνται δεδομένα, η οργάνωση έπρεπε να παλέψει για αυτά.

Προσωπικά το βιβλίο μου άρεσε, αν και δυσκολεύτηκα σε πάρα πολλά σημεία στο να καταλάβω τι εννοεί. Μου άρεσε κυρίως το ιστορικό κομμάτι της οργάνωσης, που παρουσιάζει, στο πολιτικό είχα πρόβλημα στην κατανόηση όρων όπως «τσιμμερβαλντίνοι», «ζωρεσιστές» κα. Νομίζω ότι για τον μέσο αναγνώστη λειτουργεί καλύτερα σαν βιβλίο αναφοράς, αλλά αν κάποιος έχει ιδιαίτερη υπομονή, μπορεί να ασχοληθεί λεπτομερώς με αυτό. Αντικειμενικά πάντως πιστεύω πως είναι ένα βιβλίο, που καταφέρνει να αναδείξει την οργάνωση, άσχετα αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με τα πιστεύω των συγγραφέων του.

4 Σχόλια

Filed under ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, Άκης, ΔΑΓΚΑΣ, Αλέκος, Συγγραφείς

4 responses to “Η Φεντερασιόν της Θεσσαλονίκης: Δράση, θεωρία, ιστορία

  1. Παράθεμα: Η Θεσσαλονίκη ως μεταπρατική πόλη | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Εργατικό κίνημα, Φεντερασιόν, Μάης του ’36, Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Λιγότερο γνωστές ή και άγνωστες πτυχές της Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

  4. Παράθεμα: Στοιχεία της ιστορίας της Θεσσαλονίκης από μια αναρχική ματιά | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.