Η πρώτη συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Γκόζη

βιβλιονίκη051

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ο νυχτερινός στο βάθος

Συγγραφέας: Γιώργος Γκόζης

Έκδοση: Νεφέλη (2002)

ISBN: 960-211-606-4

Τιμή: Περίπου €8

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε από τη Vivlioniki το νέο βιβλίο του Γιώργου Γκόζη με τίτλο «Αφήστε με να ολοκληρώσω«. Εντελώς τυχαία πριν δύο μέρες βρήκα σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο και το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, το οποίο αποτελεί και το θέμα αυτής της ανάρτησης.

Η έκδοση είναι λιτή και όμορφη. Όμορφο, ανάγλυφο εξώφυλλο, που το κοσμεί ένας πίνακας της Μαρίας Σαρηγιαννίδου. Κείμενο ευανάγνωστο, που δεν κουράζει τον αναγνώστη.

Όπως και στο δεύτερο βιβλίο του Γκόζη, έτσι και εδώ πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων, κάποια εκ των οποίων είχαν δημοσιευτεί παλαιότερα σε άλλες εκδόσεις. Το χιούμορ, η νοσταλγία, η συγκίνηση αποτελούν χαρακτηριστικά των κειμένων.

Οι πρωταγωνιστές είναι και εδώ, όπως και στο δεύτερο βιβλίο του Γκόζη, καθημερινοί άνθρωποι, τους οποίους συναντάμε μέσα στη ρουτίνα της δουλειάς τους και της ζωής τους.

Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από το πρώτο διήγημα της σειράς και αναφέρεται σε ταμπέλα έξω από γραφείο τελετών, που ενημέρωνε τους πελάτες, που έπρεπε να το επισκεφτούν τη νύχτα, πως ο υπάλληλος διανυκτερεύει και βρίσκεται στο βάθος του μαγαζιού.

11 συνολικά διηγήματα, εκ των οποίων τα 10 διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη γενικά πρωταγωνιστεί ή αφήνει το στίγμα της με κάποιο τρόπο, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο. Και εδώ βλέπουμε ότι ιστορίες, που θα μπορούσαν να διαδραματίζονται σε πολλά μέρη, ο συγγραφέας επιλέγει να τις τοποθετεί στην Θεσσαλονίκη, με αναφορά ενός δρόμου ή μιας περιοχής ή γενικά ενός σημείου, που φανερώνει ότι η πλοκή έχει να κάνει με την πόλη μας. Αυτό δεν είναι γνώρισμα μόνο του Γκόζη, αλλά το συναντάμε και σε άλλους λογοτέχνες. Κάποια από τα κείμενα έχουν έντονα αυτοβιογραφικό χαρακτήρα.

Από τα διηγήματα βρήκα εξαιρετική την «Κόντρα», που είναι και το μεγαλύτερο σε έκταση. Στο «Ο σεισμός, η αλάνα και το καλοκαίρι» βλέπουμε την πόλη τον πρώτο καιρό μετά τον σεισμό του 1978, διήγημα που είναι μαζί λογοτεχνία και ιστορία. Στο «Ευχαριστώ και ανταποδίδω» γίνεται λόγος για τους ραδιοπειρατές της δεκαετίας του 1980. Το διήγημα «Ο ντουζλαμάς» (είδος πατσά) είναι ένας ύμνος στην γνήσια, λαϊκή αγάπη, που έχει ένας φίλαθλος για την ομάδα του, αγάπη πέρα από νίκες, ήττες, επιτυχίες και αποτυχίες, διήγημα το οποίο μπορεί να αναφέρεται στον ΠΑΟΚ, αλλά διαβάζεται από όλους τους οπαδούς. Το «Εικοσιοχτώ η τσιπούρα» μου θύμισε κείμενο του Φρέντι Γερμανού, ενώ συγκινητικό είναι το τελευταίο διήγημα, η «Κορέα». Με κάνει εντύπωση, που θέλησε να κλείσει το βιβλίο με ένα λυπητερό κείμενο.

Επειδή έχω πολύ φρέσκο το δεύτερο βιβλίο του Γκόζη, είναι άδικο αν κρίνω το πρώτο του βιβλίο. Υπάρχουν διαφορές, η γραφή έχει σίγουρα εξελιχτεί, αλλά βρήκα και το πρώτο βιβλίο του πολύ ενδιαφέρον, ειδικά κάποιες από τις ιστορίες μοιάζουν να είναι πολύ δουλεμένα έργα. Δεν θυμάμαι να το είδα το βιβλίο στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, αλλά δεν διάβασα και κάπου, ότι είναι εκτός κυκλοφορίας. Νομίζω τώρα, που βγήκε και το νέο βιβλίο του συγγραφέα, αξίζει να το αποκτήσετε και αυτό και θα σας συμβούλευα να ακολουθήσετε στην ανάγνωση τη χρονική σειρά με την οποία αυτά γράφτηκαν.

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under ΓΚΟΖΗΣ, Γιώργος, Συγγραφείς

2 responses to “Η πρώτη συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Γκόζη

  1. Παράθεμα: Με ένα «σκουλαρίκι στη μύτη» και άλλες μικρές ιστορίες | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Η πρώτη πεζογραφική δουλειά της Αρχοντούλας Διαβάτη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s