Ιστορία και ιστορίες για την Καλαμαριά

βιβλιονίκη045

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Καλαμαριά, μνήμη και φως

Συγγραφέας: Αγγελική Στεργίου

Έκδοση: Δήμος Καλαμαριάς (1993)

ISBN: 960-260-685-1

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ένα ακόμη βιβλίο σχετικά με το παρελθόν της Καλαμαριάς είναι και αυτό για το οποίο θα μιλήσομε σε αυτήν την ανάρτηση. Η γειτονιά, που ξεκίνησε σαν ένας βαλτότοπος, όπου το Κράτος στοίβαξε τις χιλιάδες προσφύγων, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα με τον πληθυσμό, που ζούσε στο κέντρο της πόλης και μετεξελίχτηκε ως ένας από τους ομορφότερους και ακριβότερους δήμους της Θεσσαλονίκης, ο δεύτερος μεγαλύτερος στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, μετά από αυτόν του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η έκδοση είναι καλή, αν και πιστεύω θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερη, δεδομένου του γεγονότος ότι είναι δημιούργημα του Δήμου Καλαμαριάς. Υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες, έγχρωμες και ασπρόμαυρες. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν βιβλιογραφικά στοιχεία.

Τη συγγραφέα την είχαμε γνωρίσει στη Vivlioniki μέσα από ένα άλλο βιβλίο της σχετικά με τη γυναίκα Θεσσαλονίκη, την κόρη του Φιλίππου του Β’, σύζυγο του Κάσσανδρου, της οποίας το όνομα έχει η πόλη μας. Σε αυτό το έργο της συνεχίζει την ιστορική έρευνα, με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, που σε άλλους μπορεί να αρέσει και σε άλλους όχι. Τα ιστορικά δεδομένα δίδονται με μορφή αφήγησης και έντονο προσωπικό χρώμα. Σαν να θέλει να «λογοτεχνοποιήσει» την ιστορία.

Το βιβλίο αποτελείται από πολλά κεφάλαια, τα οποία ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα της ιστορίας της Καλαμαριάς, αν και στο εσωτερικό των κεφαλαίων αυτών γίνεται αναφορά και για άλλα ζητήματα. Εξετάζεται η περιοχή όχι μόνο της Καλαμαριάς όπως την ξέρουμε, αλλά η ευρύτερη περιοχή, όπως αυτή οριζόταν από τα Βυζαντινά χρόνια έως την εποχή εγκατάστασης των πρώτων προσφύγων.

Παρά τις όποιες αδυναμίες του, το βιβλίο παρέχει μια σειρά πληροφοριών ιδιαίτερα σημαντικών για την Καλαμαριά. Από πληροφορίες σχετικά με την ετυμολογία του ονόματος, το στρατόπεδο Κόδρα, το απολυμαντήριο, τον συνοικισμό των δημοσιογράφων κα. Η Στεργίου μάζεψε υλικό από πολλές εκδόσεις και τις συγκέντρωσε στο βιβλίο της με επιτυχία νομίζω.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο αρκετά ενδιαφέρον, άσχετα αν κουράζει κάπως εξαιτίας του τρόπου γραφής της συγγραφέως. Το βιβλίο απευθύνεται στον μέσο αναγνώστη και ιδιαίτερα στους παλαιότερους κατοίκους της Καλαμαριάς, που πιθανόν στο υλικό του βιβλίου βρούνε κομμάτια του παρελθόντος τους. Δεν κυκλοφορεί από όσο ξέρω στα βιβλιοπωλεία, οπότε μπορείτε να το βρείτε μόνο σε παλαιοβιβλιοπωλεία.

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under Συγγραφείς, ΣΤΕΡΓΙΟΥ, Αγγελική

2 responses to “Ιστορία και ιστορίες για την Καλαμαριά

  1. Παράθεμα: Αναμνήσεις από την παλιά Καλαμαριά | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Τα πρώτα βήματα της Καλαμαριάς | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s