Μελέτες βασισμένες στη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης

βιβλιονίκη044

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Επ’αφορμή

Συγγραφέας: Σωτηρία Σταυρακοπούλου

Έκδοση: Ιανός (2011)

ISBN: 978-960-6882-47-0

Τιμή: Περίπου €13

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη από τη δεκαετία του 1930 και έπειτα, απέκτησε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία την έκαναν να ξεχωρίζει. Η μελέτη αυτής της ταυτότητας αποτέλεσε και αποτελεί σημαντική διεργασία στην ανάδειξη του έργου των Θεσσαλονικέων λογοτεχνών. Μία τέτοια μελέτη είναι το αντικείμενο, του βιβλίου αυτής της ανάρτησης.

Η έκδοση ποιοτικά είναι όμορφη, λιτή και απλή. Χρησιμοποιήθηκε χαρτί Chamois 100gr. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ευρετήριο ονομάτων και κατάλογος με τις πρώτες δημοσιεύσεις των κειμένων, καθώς το βιβλίο αποτελεί μια συλλογή αυτών. Το εξώφυλλο το κοσμεί ένας πίνακας του Νίκου Φωτάκη από το 1948, με θέμα την Παλιά Θεσσαλονίκη. Στο τέλος κάθε μελέτης υπάρχουν και κάποιες σημειώσεις.

Την συγγραφέα την γνωρίσαμε στη Vivlioniki πριν από λίγο καιρό με την παρουσίαση του βιβλίου της για τη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης σχετικά με την Γερμανική Κατοχή (πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες). Σε αυτό το έργο της η Σταυρακοπούλου μαζεύει κείμενά της από το παρελθόν, τα οποία είχαν γραφτεί με αφορμή κάποιο συνέδριο ή κάποια διάλεξη ή κάποια έκδοση, εξ ου και ο τίτλος του βιβλίου. Στον πρόλογό της λέει ότι το βιβλίο γράφτηκε στα πλαίσια του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την προσάρτηση της πόλης μας στο Ελληνικό Κράτος.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη (δεν κατάλαβα ακριβώς γιατί υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός), τα οποία περιέχουν 14 μελέτες πάνω στο έργο λογοτεχνών της πόλης μας. Η θεματολογία ποικίλει αρκετά και δεν υπάρχει κάποια συνοχή ή συνέχεια, τα κείμενα είναι ανεξάρτητα.

 • Η 1η μελέτη ασχολείται με την έρευνα του Κριαρά στο έργο του Ψυχάρη, μια μακρόχρονη προσπάθεια, ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική πεζογραφία.
 • Η 2η μελέτη κάνει μια γενική επισκόπηση στους διηγηματογράφους της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης, αναφερόμενη σε ονόματα, πολλά εκ των οποίων έχει παρουσιαστεί έργο τους στη Vivlioniki.
 • Η 3η μελέτη αναφέρεται σε πεζογράφους, των οποίων το έργο έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον Βιζυηνό.
 • Η 4η μελέτη μιλάει για τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη και τα κείμενά του στις Παρασκιές του Κοχλία, μια πρωτοποριακή στήλη, όπου ο συγγραφέας ασκούσε κριτική στο ίδιο το περιοδικό, τα κείμενα και γενικά την ύλη του.
 • Η 5η μελέτη αναφέρεται στην επίδραση του «λαϊκού πολιτισμού» στο περιοδικό Διαγώνιος και στους συντελεστές του.
 • Η 6η μελέτη μιλάει για το περιοδικό Τραμ, την κριτική του και τους κριτικούς του.

Οι 6 πρώτες αυτές μελέτες αποτελούν το πρώτο μέρος του βιβλίου. Οι υπόλοιπες βρίσκονται στο δεύτερο μέρος.

 • Η 7η μελέτη αναφέρεται στην ύπαρξη της Θεσσαλονίκης στο έργο τριών συγγραφέων, του Αλμπέρτου Ναρ, του Γιώργου Ιωάννου και του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη.
 • Στην 8η μελέτη υπάρχει ένας συσχετισμός έργων τριών συγγραφέων από κάπως διαφορετικούς κόσμους, του Νίκου Μπακόλα, του Περικλή Σφυρίδη και της Christa Wolf.
 • Η 9η μελέτη συγκρίνει δύο κείμενα, ένα του Αλέξανδρου Κοσματόπουλου και ένα του Περικλή Σφυρίδη για να αναλύσει τη βιωματική πεζογραφία
 • Η 10η μελέτη εξετάζει τον ρόλο του ταξιδιού στα κείμενα των Γιώργου Ιωάννου, του Περικλή Σφυρίδη, του Τάσου Καλούτσα και του Βασίλη Τσιαμπούση.
 • Στην 11η μελέτη συναντάμε πάλι τον Τάσο Καλούτσα, γίνεται έρευνα για τον ρόλο του άντρα στο έργο του συνολικά.
 • Η 12η μελέτη εξετάζει τον ρόλο της Ελληνικής επαρχίας στο έργο του Βασίλη Τσιαμπούση.
 • Στη 13η μελέτη εξετάζεται το πεζογραφικό έργο του Μανόλη Ξεξάκη.
 • Τέλος η 14η μελέτη βασίζεται στο έργο του Περικλή Σφυρίδη «Χριστούγεννα στο Πήλιο».

Ομολογώ ότι βρήκα το βιβλίο εξαιρετικά κουραστικό, ίσως γιατί η Σταυρακοπούλου απευθύνεται σε κοινό επιστημονικό, φιλολογικό ή λογοτεχνικό και όχι στον μέσο αναγνώστη. Δεν σημαίνει πως το βιβλίο δεν έχει ενδιαφέρον, αλλά οι όροι και η γλώσσα, που χρησιμοποιούνται χρειάζονται χρόνο μέχρι να τους συνηθίσει ή να τους καταλάβει κάποιος, που δεν έχει ειδικές γνώσεις.

Προσωπικά μου άρεσαν περισσότερο η 2η, 6η, 7η και 13η μελέτη. Βέβαια δεν έχω τις γνώσεις για να κρίνω την αξία των υπολοίπων, απλά αυτές, που ανέφερα βρίσκονται πιο κοντά στα ενδιαφέροντά μου. Το βιβλίο προσφέρει πάντως για κάποιον, που αγαπά το διάβασμα, πολύ υλικό για ανάγνωση και στις σελίδες του αναφέρονται πολλά ονόματα λογοτεχνών της πόλης μας, τόσο γνωστά, όσο και άγνωστα. Αν δεν είστε φιλόλογος ή κριτικός λογοτεχνίας, ίσως δεν το χαρείτε, στην άλλη περίπτωση νομίζω θα το εκτιμήσετε πολύ περισσότερο από εμένα.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Συγγραφείς, ΣΤΑΥΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Σωτηρία

One response to “Μελέτες βασισμένες στη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης

 1. Παράθεμα: Στον ψεύτικο κόσμο των δεξιώσεων | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.