Η Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό

βιβλιονίκη037

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Οι υγειονομικές υπηρεσίες στο Μακεδονικό Μέτωπο

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, Παρασκευάς Σαββαΐδης, Δημήτριος Χριστοδούλου

Έκδοση: University Studio Press (2015)

ISBN: 978-960-12-2242-4

Τιμή: Περίπου €11

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η 7η συνέχεια της σειράς για την Θεσσαλονίκη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ασχολείται με ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια κάθε πολέμου και πιο συγκεκριμένα την υγειονομική υποστήριξη. Στο Μακεδονικό Μέτωπο οι ανάγκες δεν ήταν ίσως τόσο μεγάλες, λόγω των λίγων μαχών, που έγιναν, αλλά πάλι οργανώθηκε ένα σύστημα υγειονομικών υπηρεσιών τέτοιο, που κατάφερε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με ιδιαίτερη επιτυχία. Αυτό το σύστημα αναλύει το βιβλίο αυτής της ανάρτησης.

Και εδώ η ποιότητα έκδοσης είναι άριστη, με πολλές φωτογραφίες και βιβλιογραφικά στοιχεία στο τέλος του βιβλίου.

Στα δέκα κεφάλαια του βιβλίου, οι συγγραφείς αναλύουν τις υγειονομικές υπηρεσίες του Μετώπου, από τις πρωτοβάθμιες, που βρίσκονταν πολύ κοντά στις περιοχές των εχθροπραξιών έως αυτές, που οργανώθηκαν στα αστικά κέντρα και πιο συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη. Το βιβλίο έχει πάρα πολλές λεπτομέρειες, οι οποίες πιθανότατα θα κουράσουν τον αναγνώστη. Από τα 7 βιβλία της σειράς, νομίζω πως είναι αυτό, που θα διαβαστεί πιο δύσκολα και του ταιριάζει περισσότερο ο τίτλος του βιβλίου αναφοράς.

Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, καθώς οι πληροφορίες του κειμένου φωτίζουν έναν τομέα, για τον οποίο λίγα πράγματα γνωρίζαμε ή οι πληροφορίες για αυτόν τον τομέα ήταν διασκορπισμένες σε πολλά άλλα βιβλία. Νομίζω ότι ο ιστορικός ή ο ερευνητής θα το εκτιμήσει περισσότερο από τον καθημερινό αναγνώστη.

Πέρα από τη νοσοκομειακή οργάνωση, στο βιβλίο θα μάθει ο αναγνώστης και πράγματα για τις σπουδαιότερες ασθένειες της εποχής, οι οποίες για τα στρατεύματα της Θεσσαλονίκης αποτέλεσαν τη σημαντικότερη αιτία θανάτου (περισσότεροι πέθαναν από ασθένειες, παρά στις μάχες).

Κάτι, που ξεχώρισα και θέλω να επισημάνω, είναι το κομμάτι του βιβλίου το οποίο αφιερώνεται στο ρόλο των γυναικών, νοσηλευτριών ή άλλων ειδικοτήτων (μέχρι και οδηγοί ασθενοφόρων). Ήταν ίσως από τις πρώτες επαφές των Θεσσαλονικέων με το κίνημα του φεμινισμού, που είχε κάνει την εμφάνισή του εκείνη την εποχή.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο πολύ ενδιαφέρον και ιδιαίτερα λεπτομερές. Έλειπε από τη βιβλιογραφία ένα τέτοιο έργο, το οποίο νομίζω θα αποτελέσει πηγή βιβλιογραφίας για μελλοντικά κείμενα και μελέτες.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ, Αλέξανδρος, Συγγραφείς, ΣΑΒΒΑΪΔΗΣ, Παρασκευάς, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Δημήτριος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s