Η Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Ζέπελιν πάνω από την πόλη!

βιβλιονίκη036

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η κατάρριψη του Ζέπελιν (Μάιος 1916)

Συγγραφέας: Γιάννης Μέγας

Έκδοση: University Studio Press (2015)

ISBN: 978-960-12-2236-3

Τιμή: Περίπου €9

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Θεσσαλονικείς ήρθαν αντιμέτωποι με πολλές και διαφορετικές καταστάσεις, με τις οποίες δεν είχαν καμία εμπειρία ή εξοικείωση στο παρελθόν. Ουσιαστικά ένας νέος κόσμος από άτομα, αντικείμενα και τεχνολογίες παρουσιάστηκαν στους κατοίκους, οι οποίοι έμεναν πολλές φορές με το στόμα ανοιχτό. Για μία τέτοια περίπτωση μιλάει το 6ο βιβλίο της σειράς για την Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πιο συγκεκριμένα για την κατάρριψη του Γερμανικού Ζέπελιν τον Μάιο του 1916.

Και εδώ η έκδοση είναι πολύ καλή με πάρα πολλές φωτογραφίες, πολύ καλή εκτύπωση, ευκολοδιάβαστο κείμενο. Στο τέλος υπάρχει μία σύντομη βιβλιογραφία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εικόνων ανήκει στη συλλογή του Γιάννη Μέγα, ο οποίος είναι και συγγραφέας του βιβλίου.

Το βιβλίο έχει 5 μικρά κεφάλαια, τα οποία όμως παρέχουν σημαντικότατες ιστορικές πληροφορίες. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για τις αεροπορικές επιθέσεις, που δέχτηκε η πόλη κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο δεύτερο κεφάλαιο μαθαίνουμε πράγματα για την ταυτότητα του Ζέπελιν (LZ-85). Το τρίτο κεφάλαιο είναι ας πούμε το κύριο μέρος του βιβλίου, αφού αναφέρει τα γεγονότα της κατάρριψης του Ζέπελιν, με πολλές αφηγήσεις αυτόπτων μαρτύρων και φωτογραφικό υλικό. Το τέταρτο κεφάλαιο ασχολείται με το show που ακολούθησε στον Λευκό Πύργο με την έκθεση του σκελετού του πολύτιμου λάφυρου ή καλύτερα ό,τι είχε μείνει από αυτό. Το πέμπτο κεφάλαιο είναι ο επίλογος, ο οποίος ακολουθείται από μια σειρά φωτογραφιών από ενθύμια, που φτιάχτηκαν από το Ζέπελιν.

Όπως σε όλες τις δουλειές του Μέγα, έτσι και εδώ το κείμενο ρέει πολύ εύκολα παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ιστορικές λεπτομέρειες. Για την κατάρριψη του Ζέπελιν υπάρχουν πάρα πολλές φωτογραφίες και υλικό, το οποίο ο Μέγας μάζεψε και παρουσίασε με πολύ καλό τρόπο.

Προσωπικά το βιβλίο είναι από τα αγαπημένα μου, έως τώρα, της σειράς, άσχετα αν μιλάμε για ένα μεμονωμένο γεγονός, το οποίο δεν επηρέασε την πορεία του πολέμου, αλλά έπαιξε θετικό ρόλο στην ψυχολογία κατοίκων και στρατευμάτων.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΜΕΓΑΣ, Γιάννης, Συγγραφείς

One response to “Η Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Ζέπελιν πάνω από την πόλη!

  1. Παράθεμα: Μια παλαιότερη συλλογή διηγημάτων του Σκαμπαρδώνη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s