Η Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Οι εφημερίδες της εποχής

βιβλιονίκη035

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ο τύπος της Θεσσαλονίκης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Συγγραφέας: Μανώλης Κανδυλάκης

Έκδοση: University Studio Press (2015)

ISBN: 978-960-12-2238-7

Τιμή: Περίπου €11

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο 5ος τόμος της σειράς για την Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ασχολείται με τις εφημερίδες, που κυκλοφόρησαν εκείνη την περίοδο. Και συγγραφέας του βιβλίου είναι ίσως ο καταλληλότερος, που θα μπορούσε να υπάρχει, ο Μανώλης Κανδυλάκης, συγγραφέας του σπουδαίου τετράτομου έργου για την εφημεριδογραφία της πόλης μας.

Η έκδοση είναι στα ίδια πλαίσια με τις υπόλοιπες της σειράς. Αρκετές φωτογραφίες, στο τέλος υπάρχουν κάποιες σημειώσεις και ένα ενδιαφέρον χρονολόγιο με άξιας σημασίας δημοσιογραφικά γεγονότα της εποχής.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη με χρονολογική σειρά:

  • Το πρώτο μέρος έχει τίτλο «Τα χρόνια της ουδετερότητας 1914-1915» και πέρα από την αναφορά των τίτλων, που κυκλοφορούσαν, υπάρχουν δύο εξαιρετικά κεφάλαια για την λογοκρισία αλλά και την προπαγάνδα, που επεδίωκαν οι αντιμαχόμενες πλευρές να ασκήσουν μέσω του τύπου. Αν κάποιοι είχαν μία ρομαντική ιδέα για τους πρώτους εκδότες και δημοσιογράφους εκείνης της εποχής, ίσως απομυθοποιήσουν αρκετά πράγματα.
  • Το δεύτερο μέρος έχει τίτλο «Τα χρόνια του πολέμου 1916-1918» και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση. Εδώ, πέρα από τα στοιχεία λογοκρισίας, τα οποία από τη στιγμή, που η χώρα ήταν επίσημα σε εμπόλεμη κατάσταση έχουν ενταθεί, υπάρχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αρχείο, που δείχνει την κυκλοφορία των εφημερίδων. Από αυτό το έγγραφο διαπιστώνουμε ότι η μεγαλύτερη σε μέση ημερήσια κυκλοφορία εφημερίδα δεν ήταν Ελληνική, ούτε Γαλλική, αλλά η Αγγλική Balkan News, με 25000 φύλλα κυκλοφορία! Εδώ σχολιάζεται και το πλήθος ξενόγλωσσων εφημερίδων, που κυκλοφορούσαν στην πόλη μας.
  • Το τρίτο μέρος είναι σύντομο και έχει τίτλο «Τα μεταπολεμικά χρόνια 1919-1920«. Ουσιαστικά αναφέρει τις αλλαγές, που επήλθαν στον τύπο της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της αναχώρησης του μεγαλύτερου μέρους των συμμαχικών στρατευμάτων, αλλά και εξαιτίας των νέων πολιτικών δεδομένων, που είχαν δημιουργηθεί μετά τον νικηφόρο πόλεμο.

Προσωπικά μου άρεσε το βιβλίο, αν και το βρήκα κάπως πιο κουραστικό σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς. Παρά την όποια δυσκολία του πάντως, παρουσιάζει με επιτυχία την εικόνα, που εμφάνιζε ο τύπος της πόλης μας κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΚΑΝΔΥΛΑΚΗΣ, Μανώλης, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s