Μια οπερέτα για τη Θεσσαλονίκη

βιβλιονίκη034

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Το μυστικό της Μαγδαληνής

Συγγραφέας: Ιωσήφ Νικολαΐδης

Έκδοση: Τυποεκδοτική (1970)

ISBN: –

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Μέσα από τις αναρτήσεις της Βιβλιονίκης έχουμε δει λευκώματα, ποιήματα, μυθιστορήματα, διηγήματα, μελέτες, δοκίμια κτλ σχετικά με την Θεσσαλονίκη, την ιστορία της και τους ανθρώπους της. Σήμερα θα εντάξουμε σε αυτές τις κατηγορίες και την οπερέτα!

Η έκδοση είναι απλή, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο. Μπλε εξώφυλλο χάρτινο και το κείμενο αποτελούν όλο το βιβλίο. Ακόμη και για την εποχή, που βγήκε θα ήταν ίσως ξεπερασμένο, αλλά σήμερα έχει αποκτήσει την γοητεία του παλιού. Αξιοσημείωτο ότι κάποια λάθη, που υπάρχουν στο βιβλίο, έχουν διορθωθεί χειρογράφως!

Από όσα έψαξα για τον συγγραφέα, βρήκα ότι ο Νικολαΐδης δεν ήταν μουσικός, αλλά δάσκαλος. Ερασιτεχνικά ασχολούνταν με τη μουσική και από ότι αναφέρει το βιβλίο, είχε γράψει άλλες 5 οπερέτες πριν από αυτήν.

Ο συγγραφέας ζητάει από το κοινό να διαβαστεί το κείμενο ως «θεατρικόν, μουσικόν, ποιητικόν, ιστορικόν, θρησκευτικόν και μυθιστόρημα», οπότε προϊδεάζει τον αναγνώστη για το τι θα επακολουθήσει. Επίσης, επειδή σε μια οπερέτα η μουσική είναι βασικότατο στοιχείο, αναφέρει ότι όποιος θέλει να ακούσει και την μουσική του έργου του, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του.

Η υπόθεση εξελίσσεται στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, στα τέλη του 7ου αιώνα. Η πόλη αντιμετωπίζει πολλές επιδρομές από Σλαβικά φύλλα και μία τέτοια είναι η αφορμή για να γραφτεί αυτή η οπερέτα. Πρωταγωνιστές είναι η Μαγδαληνή, μια όμορφη Θεσσαλονικιά και ο Πέτρος, ένας φτωχός βοσκός. Έξω από τα τείχη της πόλης έχουν έρθει Βουλγαρικά στρατεύματα και απειλούν τον πληθυσμό με πολιορκία διαρκείας. Ο Χάνος (ηγέτης των Βουλγάρων) προτείνει στους Θεσσαλονικείς για να μην συνεχιστεί η πολιορκία, είτε να βγει ένας κάτοικος της πόλης και να πολεμήσει με έναν στρατιώτη του, είτε να κάνει γυναίκα του την πιο όμορφη Θεσσαλονικιά. Μετά από συζητήσεις αποφασίζεται θυσιαστεί η Μαγδαληνή, αλλά ο Πέτρος, που την αγαπά, αποφασίζει να πάει αυτός να πολεμήσει, αντί να χαθεί η Μαγδαληνή. Τελικά μετά από συνδυασμό της Θείας Επέμβασης και του αυτοκράτωρα Ιουστινιανού Β’ του Φλάβιου (σύμφωνα με το κείμενο πάντα), οι Βούλγαροι χάνουν τη μάχη και η πόλη σώζεται.

Ιστορικά υπάρχουν πάρα πολλά λάθη στο κείμενο. Από το ότι η επίθεση, που αναφέρει στο κείμενο έγινε από Σλάβους μεν, αλλά όχι τους Βούλγαρους, από το ότι ο Ιουστινιανός ο Β’ που αναφέρει το κείμενο ήταν ο Ρινότμητος  (του είχαν κόψει τη μύτη για τιμωρία…) και όχι ο Φλάβιος (αυτός ήταν ο Ιουστινιανός ο Α’) κα.

Αυτό, που φαίνεται να κυριαρχεί είναι η τεράστια επίδραση της Θείας Θέλησης, η οποία επηρεάζει τα πάντα, από τη μάχη, μέχρι το ποιος θα ερωτευτεί ποιον. Οι σχέσεις του λαού με την εξουσία είναι άριστες και ο λαός υπακούει πάντα στις εντολές των ανωτέρων, στους οποίους έχει πλήρη εμπιστοσύνη. Ο δε αυτοκράτορας εμφανίζεται ως απόλυτος σωτήρας.

Αν σκεφτεί κανείς ότι το κείμενο τυπώθηκε κατά την διάρκεια της Επταετίας, όπου κυριαρχούσε η αντίληψη «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», μπορεί να αντιληφθεί και την σκοπιμότητα του έργου. Ειδικά για τις βόρειες περιοχές της χώρας, το μίσος για τους Βούλγαρους ήταν στα φόρτε του, η θρησκεία έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων, η δε κοσμική εξουσία δεν επιδέχονταν επικρίσεις και αμφισβητήσεις. Ως εκ τούτου, το κείμενο είχε παραλληλισμούς μεταξύ της Βυζαντινής εποχής και του τότε.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο συμπαθές, όχι τόσο πολύ για την λογοτεχνική του αξία, αλλά γιατί δεν έχω διαβάσει άλλη οπερέτα για την πόλη! Δυστυχώς δεν μπορώ να κρίνω τη μουσική, αλλά ούτε και την οπερέτα, καθώς δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις. Ελάχιστους θα ενδιαφέρει το βιβλίο αυτό, κυρίως για ιστορικούς λόγους ή συλλεκτικούς.

1 σχόλιο

Filed under ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, Ιωσήφ, Συγγραφείς

One response to “Μια οπερέτα για τη Θεσσαλονίκη

  1. Παράθεμα: Ένα θεατρικό έργο για την προσφυγική Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.