Η Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Λογοτεχνικές αναφορές και μαρτυρίες

βιβλιονίκη029

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: «Δεν υπήρξαν ήρωες εδώ…»

Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας

Έκδοση: University Studio Press (2015)

ISBN: 978-960-12-2237-0

Τιμή: Περίπου €11

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το τέταρτο βιβλίο της σειράς «Η Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο» δεν είναι τόσο επιστημονικά ιστορικό, όπως τα προηγούμενα, αλλά εξετάζει την περίοδο εκείνη μέσα από τις λογοτεχνικές αναφορές και μαρτυρίες Ελλήνων και ξένων.

Και εδώ η έκδοση είναι πολύ καλή, με λιγότερες φωτογραφίες, υπερέχει το κείμενο σε αυτό το έργο. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν οι βιβλιογραφικές παραπομπές.

Συγγραφέας είναι ο Σάκης Σερέφας, ο οποίος με το έργο του έχει φωτίσει πολλές διαφορετικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας. Παλαιότερα από τη Vivlioniki είχε παρουσιαστεί ένα έργο του σχετικά με αναφορές ξένων για το πώς βλέπουν τη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτό το έργο υπάρχουν περισσότερα λογοτεχνικά κείμενα, ενώ έχουμε και έργα Ελλήνων λογοτεχνών.

Η πλειοψηφία των κειμένων προέρχονται από ξένους, είτε αυτά είναι ποιήματα, είτε πεζογραφήματα, είτε άρθρα. Τα κείμενα Ελλήνων προέρχονται από έργα των Στρατή Μυριβήλη, Ναπολέων Λαπαθιώτη, Μ. Καραγάτση, Μ. Τριάστερου, Νίκου Μπακόλα, Νίκου Σφενδόνη και Τάκη Γκοσιόπουλου.

Τα πρωτότυπα κείμενα των ξένων συγγραφέων είναι στα γαλλικά και αγγλικά κυρίως, προφανώς επειδή η πλειοψηφία των στρατιωτών ήταν Γάλλοι και Άγγλοι. Η εικόνα, που παρουσιάζουν για την Θεσσαλονίκη και για τους Θεσσαλονικείς είναι μία μίξη θαυμασμού για την Ανατολή και απέχθειας εξαιτίας του πολέμου. Σίγουρα πάντως δεν είναι η ειδυλλιακή εικόνα, που έχει περάσει μέσα από τις φωτογραφίες και κάποια κείμενα. Η βρόμα και το χάος, που επικρατούσε στην πόλη έχει επισημανθεί σε πολλές από τις μαρτυρίες του βιβλίου. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πάντως να διαβάζει κάποιος τον τρόπο, που αντιμετώπιζαν οι ξένοι τόσο την πόλη, όσο και τους κατοίκους της. Υπάρχει γενικά μεγάλη διαφορά από συγγραφέα σε συγγραφέα στο πώς αντιλαμβάνονται την πόλη.

Προσωπικά μου άρεσε το βιβλίο πολύ. Πέρα από το γεγονός, ότι η λογοτεχνία μπορεί να προσφέρει πολλά και σημαντικά στοιχεία για την ιστορική επιστήμη, αποτελεί και έναν πιο προσιτό τρόπο στον μέσο αναγνώστη να προσεγγίσει τα γεγονότα του παρελθόντος. Το έργο του Σερέφα επίσης παρέχει και πολλές βιβλιογραφικές πηγές προς αναζήτηση, για όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν περισσότερο τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

1 σχόλιο

Filed under Συγγραφείς, ΣΕΡΕΦΑΣ, Σάκης

One response to “Η Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Λογοτεχνικές αναφορές και μαρτυρίες

  1. Παράθεμα: 6 σουρεαλιστικές ιστορίες στρατιωτών για τη ζωή στη Σαλονίκη του ‘Α Παγκοσμίου Πολέμου | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.