Η Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Της Αμύνης τα παιδιά…

βιβλιονίκη028

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Το Κίνημα της Εθνικής Άμυνας

Συγγραφέας: Ιάκωβος Μιχαηλίδης

Έκδοση: University Studio Press (2015)

ISBN: 978-960-12-2235-6

Τιμή: Περίπου €9

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το τρίτο βιβλίο της σειράς για την Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ασχολείται με μία από τις σημαντικότερες περιόδους της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας και πιο συγκεκριμένα το Κίνημα της Εθνικής Αμύνης. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τους στίχους «της Αμύνης τα παιδιά διώξανε το βασιλιά», αλλά αγνοούν τα γεγονότα, που οδήγησαν στην εκδήλωση του Κινήματος, την πορεία του, τους πρωταγωνιστές του και την κατάληξή του. Αυτήν την περίοδο παρουσιάζει ο Μιχαηλίδης σε αυτό το βιβλίο.

Όπως και οι άλλες δύο εκδόσεις της σειράς, η ποιότητα του βιβλίου είναι πάρα πολύ καλή. Πολλές φωτογραφίες σε άριστη εκτύπωση, στο κάτω μέρος πολλών σελίδων υπάρχουν σχόλια και βιβλιογραφικές αναφορές.

Για το Κίνημα της Εθνικής Άμυνας έχουν παρουσιαστεί από τη Vivlioniki στο παρελθόν δύο βιβλία, τα οποία μάλιστα είχαν και τον ίδιο τίτλο (εδώ και εδώ μπορείτε να διαβάσετε για αυτά). Τα έργα αυτά περιείχαν πάρα πολλές λεπτομέρειες και απευθύνονταν αμφότερα περισσότερο σε επιστημονικό κοινό και άτομα, που έχουν αρκετές γνώσεις γύρω από το θέμα, παρά στο ευρύτερο κοινό. Ο Μιχαηλίδης καταφέρνει να γράψει ένα κείμενο, το οποίο μπορεί να το κατανοήσει ο καθένας και φωτίζει αρκετές πλευρές του θέματος.

Το Κίνημα εκδηλώθηκε στις 17 Αυγούστου του 1916 και ολοκληρώθηκε στις 29 Μαΐου του 1917 με την παραίτηση του Βασιλέως Κωνσταντίνου από τον θρόνο. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ηγέτης του Κινήματος ήταν ο Βενιζέλος και ότι σκοπός του Κινήματος ήταν η κατάργηση της Βασιλείας στην Ελλάδα. Κανένα από τα δύο δεν ισχύει, καθώς ο Βενιζέλος ήρθε στην Θεσσαλονίκη μετά την εκδήλωση του Κινήματος και σκοπός του Κινήματος ήταν η αντίδραση στη Βουλγαρική Κατοχή εδαφών της Ανατολικής Μακεδονίας και στην τότε Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία έβλεπε την επέλαση των Βουλγάρων και δεν αντιδρούσε καθόλου. Τα ονόματα της Τριανδρίας (Βενιζέλος, Κουντουριώτης, Δαγκλής) μπορεί να τα ξέρει ο Έλληνας, αλλά αγνοεί αυτά των Ζυμβρακάκη, Αργυρόπουλου, Μαζαράκη, Ζάννα, Δίγκα, Πάζη κα, οι οποίοι ήταν επικεφαλής της Επαναστατικής Επιτροπής του Κινήματος.

Ουσιαστικά η χώρα είχε χωριστεί στα δύο με άτυπα σύνορα, μέχρι και ουδέτερη ζώνη είχε δημιουργηθεί. Η Κυβέρνηση των Αθηνών ήταν με τον Βασιλιά και υποστήριζε την ουδετερότητα της χώρας, παρά το γεγονός, ότι η Βουλγαρία είχε αποκτήσει εδάφη μας, ενώ η Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης ήταν με τον Βενιζέλο και υποστήριζε την είσοδο της χώρας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο στρατόπεδο της Αντάντ. Αυτό, που λέμε Εθνικός Διχασμός ουσιαστικά ξεκίνησε εκείνη την περίοδο.

Στο βιβλίο περιγράφονται με σαφήνεια τα γεγονότα πριν το Κίνημα, η εξέγερση του Κινήματος και η πορεία του μέχρι την κάθοδο του Βενιζέλου στην Αθήνα και την ανάληψη της εξουσίας. Το βιβλίο αυτό, όπως και τα άλλα της σειράς, απευθύνεται σε άτομα χωρίς ειδικές γνώσεις στην ιστορία και νομίζω ότι καταφέρνει να παρουσιάσει τα γεγονότα με αντικειμενικό και έγκυρο τρόπο.

Προσωπικά βρήκα και αυτό το βιβλίο της σειράς εξαιρετικό. Χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη, ο συγγραφέας φωτίζει την περίοδο αυτή, που έμελλε να παίξει σημαντικό ρόλο στα επόμενα χρόνια και να γίνει μέχρι και τραγούδι, που ακούγεται μέχρι σήμερα.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, Ιάκωβος, Συγγραφείς

One response to “Η Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Της Αμύνης τα παιδιά…

  1. Παράθεμα: Διπλωματικά έγγραφα των Ελλήνων Προξένων στη Θεσσαλονίκη (1830-1889) | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.